אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על הכוונת של טבע: מי תהיה היעד הבא לרכישה של ענקית הגנריקה? צילום: אוראל כהן

על הכוונת של טבע: מי תהיה היעד הבא לרכישה של ענקית הגנריקה?

"כלכליסט" מציג ארבע חברות שעשויות להיות היעד הבא לרכישה על ידי טבע, ועשויות להוות מקפצה לעבר היעדים השאפתניים שהציגה - הכנסות של 31 מיליארד דולר ורווח נקי של 6.8 מיליארד דולר בעוד חמש שנים

09.02.2011, 08:19 | שניר הנדלר

מנכ"ל טבע שלמה ינאי ציין לא פעם שכדי שטבע תרכוש חברה, עליה לעמוד בשלושה קריטריונים: להיות נכונה כלכלית, לעמוד באסטרטגיה של טבע ולהוות השקעה שבתוך שנה תתרום לרווח למניה. שנה לאחר הצגת התוכנית האסטרטגית ל־2015, "כלכליסט" מציג ארבע חברות שעשויות להיות היעד הבא לרכישה ע"י טבע, ועשויות להוות מקפצה לעבר היעדים השאפתניים שהציגה - הכנסות של 31 מיליארד דולר ורווח נקי של 6.8 מיליארד דולר בעוד חמש שנים.

שייר: מתמחה בטיפול במערכת העצבים, העיכול והכליות

למה? הפחתת התלות בתרופת הקופקסון

לא פעם הוזכרה חברת שייר פארמסוטיקלס (Shire) האנגלית־אמריקאית כיעד רכישה אטרקטיבי עבור טבע. שייר עוסקת בפיתוח ושיווק מוצרים תרופתיים לטיפול בבעיות במערכת העצבים המרכזית, מערכת העיכול והכליות. מדובר בחברה שנסחרת בנאסד"ק (סימול: SHGPY) לפי שווי שוק של 14.6 מיליארד דולר, כלומר אם טבע תבחר לרכוש אותה, זו תהיה העסקה הגדולה ביותר שביצעה טבע בכל הזמנים, לאחר באר שנקנתה ב־2008 תמורת 7.5 מיליארד דולר.

לצד הגדלת נתח המוצרים הממותגים, הפחתת התלות בקופקסון והגדלת שיעורי הרווח של תרופות המקור (הגבוהים משמעותית לעומת התרופות הגנריות), רכישת שייר תגדיל את דריסת הרגל של טבע בתחום התרופות להפרעות קשב.

לצד זאת, פלטפורמת הייצור של שייר לתרופות ביולוגיות, וכן מערך השיווק וההפצה שלה בצפון אמריקה, אירופה וסינגפור הופכים גם הם את שייר לפוטנציאל רכישה מעניין.

בתשעת החודשים הראשונים של 2010 הסתכמו ההכנסות של שייר ב־2.5 מיליארד דולר, ובשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 422 מיליון דולר. אם טבע תחליט לרכוש את שייר, ניתן להעריך כי זו תהיה עסקה שבה שילוב של מזומן והחלפת מניות, בשל היקפה הגדול.

 

UCB: מתמחה בפיתוח תרופות חדשניות

למה? חיזוק תחום מוצרי הנשימה שסבל מקיפאון

חברת הביו־פרמצבטיקה יו.סי.בי היא חברה בלגית שעוסקת בפיתוח ובמסחור תרופות חדשניות ומוצרים ביוטכנולוגיים, לטיפול בבעיות רפואיות בתחום מערכת העצבים המרכזית.

 

יו.סי.בי (סימול: UCB) נסחרת בבורסה של בריסל בבלגיה לפי שווי שוק של 6.6 מיליארד דולר, ואם טבע תבחר לרכוש אותה היא תוסיף לה הכנסות שנתיות של יותר מ־4 מיליארד דולר - מחציתן מפעילות באירופה.

מלבד פורטפוליו המוצרים הרחב של יו.סי.בי, גם הניסיון הרחב שמביאה יו.סי.בי בגילוי ובשיווק תרופות לטיפול בבעיות נשימה קשות, כולל אסטמה, הופך אותה ליעד אטרקטיבי לרכישה. עד לפני שנה, יו.סי.בי וטבע שיתפו פעולה בתחום פעילות זה, עד שיו.סי.בי בחרה לסגת מההסכם.

במקרה של רכישה תגדיל טבע את פורטפוליו המוצרים הנשימתיים שלה - שהתקבל עם רכישת איווקס. בשנה האחרונה סבל תחום מוצרי הנשימה מסטגנציה, והכנסותיה של טבע מתחום זה סבלו ב־2010 מירידה של 3% לעומת 2009 והסתכמו ב־875 מיליון דולר.

הכנסותיה של יו.סי.בי מתחום מוצרי הנשימה יקרבו את טבע ליעד ההכנסות שהציבה ל־2015 - 2.4 מיליארד דולר - ממכירות מוצרי הנשימה. 

 

אנדו–פארמה: מפתחת ומשווקת תרופות גנריות ומקור

למה? הרחבת סל המוצרים לכאבים כרוניים

אנדו פארמסוטיקלס נסחרת בנאסד"ק (סימול: ENDP) לפי שווי שוק של 4 מיליארד דולר. אם טבע תרכוש את אנדו, היא תזכה במערך פיתוח של מוצרים תרופתיים לטיפול בכאב חמור וכרוני, כאבים הקשורים למערכת העצבים ההיקפית ומוצרים בתחום הרפואה המשלימה.

 

מוצר הדגל של אנדו הוא הלידודרם (Lidoderm) - מדבקה המכילה לידוקאין שמטרתה לטפל מקומית בכאב ממחלת ההרפס זוסטר (שלהבת חוגרת). בתשעת החודשים הראשונים של 2010 הניבו מכירות הלידודרם לאנדו הכנסות של 196 מיליון דולר. לצד זאת, עם מוצריה הגנריים של אנדו נמנית הגרסה הגנרית לתרופת הסינמנט (Sinemet), שנועדה לטיפול בתופעות הנגרמות כתוצאה ממחלת הפרקינסון.

כמו טבע, גם אנדו לא מתבססת רק על צמיחה אורגנית. בדצמבר האחרון השלימה החברה את רכישת יצרנית התרופות הגנריות קווליטסט האמריקאית תמורת 1.2 מיליארד דולר במזומן, מיזוג שהגדיל את סל המוצרים הגנריים לטיפול בכאב שאנדו משווקת.

אנדו צופה שהכנסותיה ב־2011 ינועו בטווח של 2.2–2.3 מיליארד דולר (צמיחה של 29%–35% לעומת התחזיות ל־2010) ורווח נקי מתואם של 480–491 מיליון דולר (עלייה של 23%–26%). 

אקטליון: מתמחה במוצרי נישה למחלות נדירות

למה? השגת חשיפה לתרופות לטיפול במחלות נדירות

חברת אקטליון (Acteliom) השוויצרית הוקמה ב־1997 על ידי צוות מנהלים ומדענים שפרשו מענקית התרופות רוש, כאשר בידיהם טכנולוגיה שצעדיה הראשונים פותחו במעבדותיה של רוש.

אקטליון נסחרת בארה"ב ובבורסה של שוויץ (סימול: ATLN) לפי שווי שוק של 7.3 מיליארד דולר, ופעילותה נסובה סביב פיתוח של תרופות לטיפול במחלות הפוגעות באנדותל (שכבה יחידה של תאים שטוחים המרפדת את מדורי הלב ואת כלי הדם והלימפה). סל המוצרים של החברה כולל תרופות ביולוגיות לטיפול בלחץ דם בריאות, במחלות במערכת העצבים המרכזית, ועוד. הכנסותיה של החברה הסתכמו בתשעת החודשים הראשונים של 2010 ב־1.4 מיליארד דולר.

במקרה של מיזוג, שיתופי פעולה שיצרה אקטליון עם ענקיות תרופות כמו מרק, רוש, גלאקסו-סמית-קליין וניפון היפנית, יגדילו את יכולות הפיתוח וזיהוי תרופות המקור של טבע.

העובדה שכמו שייר, אקטליון מתמחה במוצרי נישה למחלות נדירות, מעלה את הסבירות שטבע תרצה לרוכשה, לאחר שלאחרונה ענקית התרופות אמג'ן ניסתה להשתלט עליה ללא הצלחה. 

תגיות