אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צבי אקשטיין מזהיר: "מדיניות פופוליסטית עשויה לפגוע באמינות המדיניות הפיסקאלית" צילום: נמרוד גליקמן

צבי אקשטיין מזהיר: "מדיניות פופוליסטית עשויה לפגוע באמינות המדיניות הפיסקאלית"

המשנה לנגיד בנק ישראל: "הטיפול בנושאי הפערים דורש טיפול עיקבי, רב ממדי, רצוף וארוך טווח. צריך לדחות צעדים פופוליסטיים כמו הורדת מס והקדמת עליית שכר מינימום, שיסיטו את תשומת הלב מטיפול אמיתי בבעיות הפערים הכלכליים חברתיים"

09.02.2011, 13:16 | כתב כלכליסט

"הבעיה העיקרית שמולה ניצבת המדיניות הכלכלית בתחום הפערים החברתיים היא הגידול בפערים בתעסוקה, בהכנסה ובהון האנושי, שמביא להתרופפות החוסן החברתי ולפגיעה בצמיחה הכלכלית". כך אמר היום (ד') המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין, בכנס הרצליה.

לדברי אקשטיין, "הטיפול בנושאי הפערים דורש טיפול עיקבי, רב ממדי, רצוף וארוך טווח. תנאי הכרחי לכך הוא יציבות המשק שנתמכת באמינות תקציבית שהושגה בישראל בשנים האחרונות. הכותרות היום הדורשות תגובת מדיניות פופוליסטית של הורדת מס כתגובה לעליית מחירים והקדמת עליית שכר המינימום במספר חודשים עשויות לפגוע באמינות המדיניות הפיסקאלית ולכן יש לדחות שינויים אלו, מה גם שצעדים אלו מסיטים את תשומת הלב מטיפול אמיתי ועיקבי בבעיות הפערים הכלכליים חברתיים. אקשטיין הדגיש שהכותרות בעיתונות הן במידה רבה תוצאה של כך שהממשלה לא משקיעה מספיק בטיפול ארוך טווח בנושא זה.

אקשטיין הדגיש בדבריו, כי "הטיפול בנושאי הפערים דורש טיפול עיקבי, רב ממדי, רצוף וארוך טווח. תנאי הכרחי לכך הוא יציבות המשק שנתמכת באמינות תקציבית שהושגה בישראל בשנים האחרונות. הכותרות היום הדורשות תגובת מדיניות פופוליסטית של הורדת מס כתגובה לעליית מחירים והקדמת עליית שכר המינימום במספר חודשים עשויות לפגוע באמינות המדיניות הפיסקאלית ולכן יש לדחות שינויים אלו, מה גם שצעדים אלו מסיטים את תשומת הלב מטיפול אמיתי ועיקבי בבעיות הפערים הכלכליים חברתיים".

לדברי המשנה לנגיד, "המדיניות צריכה להתמקד בהגדלת התעסוקה וההכנסה מעבודה על ידי הגדלת ההון האנושי של אוכלוסיות מרקע סוציו-אקונומי נמוך. לשם כך, יש לנקוט בצעדים שיקדמו את רמת המיומנות של אוכלוסיות חלשות".

בנאומו הזכיר אקשטיין את היעדים שהציבה הממשלה בתחום התעסוקה: הגדלת שיעור התעסוקה בגילאי העבודה מ-70% כיום ל-76% בשנת 2020, וצמצום העוני כך שהגידול בהכנסה של החמישון התחתון יהיה גדול ב-10% מהגידול בהכנסה החציונית עד שנת 2020.

פרופ' אקשטיין מנה את הכלים שיכולים לשמש להשגת היעדים: הקמת מרכזי הכוונה, הכשרה ותמרוץ לאוכלוסיות מיוחדות; הגברת האכיפה על חוקי העבודה, ובפרט על חוק שכר המינימום ועל העסקת עובדים זרים ללא היתר; מניעת אפליה והעדפה מתקנת לאוכלוסיות מיוחדות; הנגשת לימודים אקדמיים לחרדים וערבים; מעונות יום בסקטור הערבי; יצירת תשתית תחבורה ציבורית מסובסדת ומותאמת לתעסוקה; וההחלה הארצית של מס הכנסה שלילי. ישום של תוכניות אלו עם אפשרות להרחבתם והעמקתם תאפשר למשק לעלות על תוואי של צמצום פערים וצמיחה כלכלית המתבססת על גידול בתעסוקה ובהכנסות של אוכלוסיות ממעמד סוציו-כלכלי נמוך.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מה חדש?
כבר שנים שממשלות ישראל חיות על פופוליזם - רוב ההחלטות שמתקבלות כאן הן החלטות פופוליסטיות שמטרתן למצוא חן בעיני הציבור. השיטה מאוד פשוטה - קודם מנסים להגדיל את ההון של העשירים על חשבון העניים, אחר-כך מגיעה מחאה, ואז מחזירים את הגלגל. אין דבר שמוכיח יותר טוב מזה את השבר הערכי בהנהגת המדינה - מקבלים החלטות אך ורק לפי רצון הבוחר, בלי שום תכנית לטווח ארוך, בלי שום נסיון לפתור בעיות. המטרה אחת ויחידה - לשמור על הכיסא ועל הכוח.
שניר  |  10.02.11
2.
אתה שמעת את זה עיני?
איזו מדינה זו שבה יכול יו"ר ההסתדרות להחליט על מדיניות תקציבית? אני מקווה שלפחות את הנאום של פרופ' אקשטיין הוא שמע במלואו ויכול להבין (אני מדבר על הכרזתו של עיני שיסתפק ב-8 מיליארד ש"ח מתוך עודף של 12 מיליארד ממיסים לשנה זו שאותם הוא רוצה להחזיר לציבור. אפילו בלי לדעת כמה מיסים נשאבו על חשבון הכנסות המדינה בשנה הבאה. שלא לדבר על חובות חיצוניים של המדינה הנושאים ריבית שכבוד יו"ר ההסתדרות לא חושב שצריך לצמצם לטובת כולנו. שלא לדבר על חתימת הסכם לפני תקופה לא ארוכה שהביא לביטול השביתה הקודמת, ועכשיו הוא מוצא תירוץ מפוקפק להכריז על שביתה חדשה).
שחר -אזרח פרטי  |  09.02.11