אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפורה, כבדה, רעילה ומאוד מבוקשת צילום: עמית שעל

אפורה, כבדה, רעילה ומאוד מבוקשת

מחיר העופרת עלה ב־65% בחצי שנה, כשסין מובילה את השוק. הפסקת העבודות במכרות גדולים עשויה לתרום להמשך המגמה החיובית

10.02.2011, 07:42 | אריה גורן

העופרת היא אחת המתכות העתיקות ביותר הידועות לאדם, ונזכרת כבר בספר "במדבר" לצד חמש מתכות אחרות - זהב, כסף, נחושת, ברזל ובדיל. מדובר במתכת רכה, הניתכת בטמפרטורה נמוכה יחסית (327 מעלות צלזיוס) וקלה לעיבוד - דבר המסביר את השימושים הרבים שנעשו בה.

ברומא העתיקה השתמשו בעופרת להתקנת צינורות מים, ומשום כך, מקורה של המילה שרברב באנגלית, plumber, ובספרדית, plomero, הוא בשם הלטיני של העופרת - plumbum.

העופרת היא מתכת אפורה, כבדה, מוליכה חשמלית ויוצרת שכבת תחמוצת במגע עם האוויר, ולכן עמידה בפני קורוזיה. מתכת זו ותרכובותיה הן רעילות ביותר, ולכן מרבית השימושים שנעשו בה בעבר אסורים כיום. ברומא העתיקה השתמשו בכלי עופרת להכנת יין ולאחסונו, והועלתה אף השערה כי האימפריה קרסה עקב הרעלת עופרת שהיכתה באוכלוסייה.

שימוש רב בעופרת פחמתית נעשה גם בצבעים, וישנה סברה שהצייר הספרדי פרנסיסקו גויה לקה בחירשות עקב הרעלת עופרת. כיום משתמשים בעופרת רק לצביעה חיצונית, למשל של כבישים.

עד לא מזמן השתמשו באתיל (תרכובת) עופרת כתוסף לבנזין לשיפור ביצועי מנועים, אך שימוש זה נפסק לחלוטין בישראל בשנת 2009, וכיום ניתן לתדלק רק בבנזין נטול עופרת.

השימוש העיקרי כיום בעופרת, והאחראי ל־80% מהביקוש לה בעולם, הוא לייצור לוחות במצברי מכוניות ובסוללות. כמו כן, מייצרים מהעופרת לוחות מיגון מפני קרינה בציוד רנטגן ובכורים גרעיניים, וכן במכשירי טלוויזיה ובמסכי מחשב המבוססים על שפופרת קטודית (במסכים דקים אין צורך בלוחות הגנה מפני קרינה).

בנוסף, משמשת העופרת גם להכנת קליעי תחמושת, לציפוי כבלי חשמל, לייצור זכוכית בדולח, לגלזורות (ציפוי) קרמיקה ולמשקולות לדיג ולצלילה. עופרת טהורה מופיעה בטבע לעתים נדירות; לרוב היא תימצא בתרכובות עם מינרלים, הנפוצה בהן היא הגלניט, גופרת הנחושת.

ייצור העופרת העולמית ב־2010 גדל ב־5.8% בהשוואה ל־2009 והסתכם ב־9.38 מיליון טונות. רק 43.7% מכמות זו הופקו ממכרות - והיתרה ממיחזור עופרת ממצברים ישנים ומגרוטאות. סין היא היצרנית הגדולה, נכון ל־2010, עם 41.2% מהתפוקה העולמית של עופרת, בעוד שאירופה ייצרה 19.6% מהכמות העולמית וארצות הברית ייצרה 14.3%.

צריכת העופרת העולמית ב־2010 היתה גבוהה ב־6.3% בהשוואה ל־2009 והסתכמה ב־9.35 מיליון טונות, כאשר סין היא גם הצרכנית העיקרית, שאחראית ל־40.1% מהצריכה העולמית.

מרבצי העופרת הגדולים ביותר מרוכזים באוסטרליה, שלה עתודות מוכחות של 27 מיליון טונות. אחריה סין עם עתודות של 13 מיליון טונות עופרת, רוסיה עם 9.2 מיליון טונות וארה"ב עם 7 מיליון טונות.

מאז השפל במחירה ביוני 2010, אז נמכרה העופרת ב־1,558 דולר לטונה, כבר עלה מחירה ב־65% ל־2,568 דולר לטונה. לפני כשלוש שנים, ב־15 באוקטובר 2007, נרשם מחיר השיא של העופרת: 3,980 דולר לטונה.

לאן פני המחירים בתקופה הקרובה? בהקשר זה ניתן להבחין בשתי מגמות מנוגדות. מצד אחד, הופסקה הכרייה לאחרונה בשני מכרות עופרת. בתחילת ינואר הופסקו העבודות במכרה מגלן שבמערב אוסטרליה בגלל חשש מזיהום סביבתי, והחודש הופסקה הכרייה במכרה לישן לעופרת ואבץ שבאירלנד עקב תאונה. זאת דווקא כאשר תעשיית הרכב העולמית מתאוששת, והביקוש למצברי עופרת גדל.

מצד שני, נכון לעכשיו, עדיין קיים עודף היצע: מלאי העופרת בבורסת המתכות של לונדון, זירת המסחר העיקרית לעופרת, גדל לאחרונה ורשם שיא של 15 השנים האחרונות, כ־283 אלף טונות, השקולים ל־3% מהצריכה השנתית העולמית.

איך משקיעים בעופרת

תעודת הסל iPath DJ-AIG Lead ETN נסחרת בבורסת ניו יורק מיוני 2008 בסימול LD, ועוקבת אחרי מחירי החוזים העתידיים לעופרת בבורסת לונדון. דמי הניהול שלה הם 0.75% לשנה.

באירופה קיימות עוד כמה קרנות סל דולריות על עופרת. קרן הסל ETFS Lead נסחרת בלונדון ובבורסות אירופיות נוספות מנובמבר 2009 וסימולה LEED. הקרן צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי, ודמי הניהול שלה הם 0.49% לשנה.

קרן סל אחרת, ETFS Short Lead, נסחרת בסימול SLEA, ומתאימה למי שצופה כי מחיר העופרת יירד. קרן הסל ETFS Leveraged Lead נסחרת בסימול LLEA, ומתאימה למי שצופה שמחיר העופרת יעלה ושואף למנף את רווחיו, מאחר שתשואתה כפולה מהשינוי במחיר העופרת.

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים

תגיות