אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראוי לכבוד

ראוי לכבוד

פישר זוכה לכבוד בעולם בשל מדיניותו, ובצדק

10.02.2011, 07:43 | גדעון בן נון

במאבק בשוק המט"ח יש מנצחים ויש מפסידים. המנצח הגדול הוא לא אחר מאשר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אשר הוכיח נחישות ונוקשות אל מול מבקשי "הסיבוב המהיר" על גב המשק הישראלי. לא ניתן כמובן להתעלם מההשפעות הגיאו-פוליטיות סביבנו, אשר גם הן תרמו למגמת הפיחות, אך ללא ספק הניצחון הוא של בנק ישראל.

הנגיד פישר הוכיח כי הוא המבוגר האחראי, תרתי משמע. כאשר הוא ראה כי הנערים משתוללים על מגרש המשחקים והורסים אותו, הנגיד נכנס אל המגרש שלהן ושינה את כללי המשחק בשוק המט"ח המקומי. למעשה, באמצעות סיכול ממוקד זה, פישר הפריד את ההשפעה של העלאת הריבית – על שוק המט"ח ופתח לבנק ישראל את הדרך לפעול כדי לרסן את הבועות המקומיות, ללא הגברת הנזק על היצוא. ייתכן כי לא די בכך וכי יידרשו כלים נוספים, אותם הוא עשוי להפעיל, שוב באופן "מפתיע".

סביר כי הכלים הללו ימשיכו להתמקד בשוק המט"ח, לאחר שכבר סומנו הפעולות בהיקף העולה על 10 מיליון שקל. הצעד הבא יכול להיות פשוט בהרבה, למשל, הכרזה של בנק ישראל כי פעולות המט"ח הנ"ל יוכלו להתממש רק לאחר פרק זמן מסויים. הדבר יוציא את נשמת אפה של הפעולה הספקולטיבית, הבנויה על יכולת מימוש של רווח מהיר בכל רגע נתון. בנוסף, פעולה זו תנטרל עוד יותר את השפעת הריבית על שוק המט"ח ותאותת לשחקנים כי כדאי להזהר.

השפעה משמעותית ופוטנציאל לפיחות

לפעולותיו של הנגיד עשויה להיות השפעה משמעותית על השוק. השחקן הספקולטיבי בשוק המט"ח לא יכול להרשות לעצמו להתנהל בשוק בו יד חזקה משנה את כללי המשחק. התרחקותו של השחקן הספקולטיבי משוק המט"ח עשויה לשחרר לחץ משמעותי של תנועות ההון, ולהביא לתגובות סבירות יותר של שער הדולר, לפרמטרים העשויים להשפיע עליו.

כאשר שהשער היה נתון ללחץ הספקולטיבי אשר הפיל אותו כמעט ללא קשר למציאות הכלכלית והבטחונית בישראל, הדבר יצר עיוות בחשיבה. בדיוק כפי שיוון לא יכלה לפחת את המטבע שלה בתגובה לתהליכי המשבר, כך השקל לא יכול להתאים את עצמו לכל כיוון והוא נע רק בכיוון אחד, ללא קשר לבועה הצרכנית בישראל, להאטה ביצוא ובייצור התעשייתי, לירידה ביבוא חומרי הגלם ולחששות מפני האינפלציה אשר נוצרת בעיקר על ידי היד הממשלתית.

גם הסיכונים הגיאופוליטיים לא קיימים לפי שעה במשוואה. לא הסיכון האיראני, לא התחזקות האחיזה האיראנית בלבנון ובעזה, לא האובדן של הקשר עם טורקיה, שינוי המדיניות האמריקאית בעולם וכלפי ישראל ועוד שהס מלהזכיר. המשבר המצרי גם הוא ריחף ברקע אבל כנ"ל, לא הפריע לחגיגה ולעצמה המלאכותית של השקל. בכל מקרה, המשבר מראה עד כמה מהר המציאות באיזורנו יכולה להשתנות.

למרות כל הנ"ל, נשמעו שוב ושוב תחזיות של בתי השקעות זרים לגבי השקל, אשר גרסו כי השער ירד ל-3 שקלים ואף למטה מכך. כל אלה שכחו לציין כי לפני התחזית הם מכרו את השקל, בפעולה ספקולטיבית כמובן.

במסגרת נצחונו של הנגיד על הספקולנטים הנ"ל, נראה כי המרכיב הספקולטיבי המשמעותי שפעל בשקל ירד במידה משמעותית והדבר יוביל אותו דווקא בכיוון ההפוך להתחזקות שהיתה בו בשנה האחרונה.

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

תגיות