אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחפשים צרות: על גוגל, המהומות במצרים וחברות מעורבות פוליטית צילום: איי אף פי

מחפשים צרות: על גוגל, המהומות במצרים וחברות מעורבות פוליטית

אחרי שגוגל עזרה לאזרחי מצרים לתקשר בלי אינטרנט, התברר שאחד מבכיריה לקח חלק בארגון ההפגנות. מצבים מסוג כזה מסוכנים עבור חברות, אבל גם יכולים ליצור רווח תדמיתי לא מבוטל

12.02.2011, 15:23 | עומר כביר
חברות רבות, בעולם הטכנולוגיה ומחוצה לו, מעדיפות לשמור על מעין נייטרליות פוליטית, ולא להתערב בענייניהן הפנימיים של מדינות שונות. התערבות כזאת לא טובה לעסקים, בדרך כלל. הדבר בולט במיוחד בכל הקשור לפעילות של חברות רבות בסין, שם הן מכפיפות את עצמן לדרישותיה השונות של בייג'ינג, ומתעלמות באלגנטיות מהפגיעה המתמשכת בזכויות האדם. במובן הזה, גוגל היא יוצאת דופן מובהקת, כפי שהעיד הסכסוך המתוקשר שלה עם סין בשנה שעברה.

המהפכה העממית שמתחוללת בימים אלו במצרים היתה עוד מקרה מבחן שכזה מבחינת גוגל. החברה שיתפה פעולה עם טוויטר בימים שבהם נותק האינטרנט במדינה, ופרסמה מספרי טלפון בינלאומיים שאליהם יכולים האזרחים להתקשר, ולמסור הודעה קולית קצרה שמוקלטת ומפורסמת בחשבון טוויטר ייעודי.

אבל בכך לא נגמרה המעורבות של גוגל במהפכה המצרית: השבוע שוחרר ממעצר בין 12 יום בכיר החברה וואיל רונים, שנעצר בעיצומן של המהומות. לאורך תקופת מעצרו פעלה גוגל נמרצות למען שחרורו, בין השאר באמצעות העברת פרטיו ותמונותו לכלי תקשורת ברחבי העולם.

כששוחרר רונים התברר שלא נעצר סתם כך: הוא היה פעיל מרכזי בתכנון וארגון המהומות. רנים היה אחד ממפעילי עמוד הפייסבוק "כולנו חאלד סעיד" – עמוד מחאה על הרג אזרח מצרי בידי שוטרים, בתקרית שנחשבת לאחד הגורמים המרכזיים בהצתת המחאות. בין אם היא רוצה בכך ובין אם לא, גוגל נתפסת עתה כקשורה למחוללי ההפיכה, לפחות בעקיפין.

עמוד הפייסבוק של וואיל רונים. גרר את גוגל למהפכה, צילום מסך: Facebook עמוד הפייסבוק של וואיל רונים. גרר את גוגל למהפכה | צילום מסך: Facebook עמוד הפייסבוק של וואיל רונים. גרר את גוגל למהפכה, צילום מסך: Facebook

לעזור לדמוקרטיה - ובדרך גם לשורת הרווח

מצב כזה, אומרים מומחים שונים, יכול לעורר בעיות מבחינת חברות גדולות ומוכרות כגוגל. סכסוך עם השלטונות יכול להגביל את פעילותיהן, ואף להציב את עובדיהן בסכנה ממשית. אחרי הכל, יש גם מהפכות שנכשלות. בגוגל חששו מאוד מהתממשות תרחיש אימים כזה במהלך הסכסוך שניהלה מול בייג'ינג, והיא דאגה להדגיש שוב ושוב שלעובדיה במדינה אין קשר להחלטותיה בנושא.

מומחים אחרים הזכירו בחשש מעורבות עבר של חברות אמריקאיות בהפלת משטרים שונים. ב-1954 פעלו מנהל חברת United Fruit האמריקאית לשכנע את הבית הלבן לסייע להפלת את המשטר בגוואטמלה, שנבחר באופן דמוקרטי, כיוון שהוא ביקש לבצע רפורמות בחוקי העבודה.

אבל לחברות כמו גוגל יש גם אפשרות להיות כוח של שינוי חיובי, ולפעול לקידום דמוקרטיה וזכויות אדם ברחבי העולם. זה אולי נשמע נאיבי, אבל במצרים גוגל הוכיחה היטב איך מאמץ קטן יכול לעזור מאוד להוצאת מידע ממדינה סגורה אל שאר העולם.

בדרך זו, כמובן, גוגל לא סייעה רק לעם המצרי, אלא גם שיפרה את מעמדה ושמה הטוב, שנפגע בעקבות שלל החקירות נגדה. אם חברות גדולות יעזו מדי פעם לבצע מהלכים דוגמת זה, הן עשויות לגלות שקרנן בקרב מיליוני משתמשים עולה בהתאם.

תגיות