אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"החשש שהפסקת אספקת הגז המצרי תביא למחסור בחשמל אינו מבוסס" צילום: עמית שעל

"החשש שהפסקת אספקת הגז המצרי תביא למחסור בחשמל אינו מבוסס"

בחברת מודלים כלכליים של יעקב שיינין סבורים כי "המשמעות היחידה של הפסקת אספקת הגז המצרי היא שימוש זמני בסולר ומזוט במקום בגז טבעי". להערכתם, עלות השימוש במוצרי דלק חלופיים תסתכם בכשני מיליארד דולר בשנים 2011-2013

12.02.2011, 22:39 | ליאור גוטמן

"החשש שהפסקת אספקתו של הגז המצרי תביא למחסור בחשמל או להשפעה מאקרו כלכלית משמעותית הוא בלתי מבוסס" - כך טוענת חברת מודלים כלכליים בהנהגתו של היו"ר ד"ר יעקב שיניין. הדברים פורסמו לאחרונה בעדכון כלכלי מיוחד בנושא הגז שהופץ על ידי החברה לגורמים שונים במשק.

לפי מודלים כלכליים, מאז גילוי מאגר תמר ישראל הפסיקה להיות תלויה בגז המצרי, וכבר כיום יש בידה כמויות גז שיספיקו לה ל-50 השנים הקרובות.

בחברה מזכירים מזכירים שכבר לפני 60 שנה סילקו קציני צבא את המלך פארוק, ומאז שלטו במצרים רק ארבעה קצינים (נאג'יב, נאצר, סאדאת ומובארק), ולכן קשה להבין למה דווקא עכשיו "חוששים מהשליט הבא של מצרים יותר משחששו לפני המאורעות האחרונים". במודלים כלכליים מסכמים שיש לראות בגז המצרי ספק של 20%-40% מהכמות הנדרשת בשוק, מה שהופך אותו לגורם תחרותי ולא לספק אסטרטגי. 

עוד קובעים בחברה כי "המשמעות היחידה של הפסקת אספקת הגז המצרי היא שימוש זמני בסולר ומזוט במקום בגז טבעי". הם מעריכים את עלות השימוש במוצרי דלק חלופיים בכשני מיליארד דולר בשנים 2011-2013.

לאחרונה עלתה אפשרות הרכש של גז נוזלי בישראל, שיוכל להשלים את החוסר בגז מרי במידה וזה יפסיק מלהגיע. אפשרות הרכש היא באמצעות הקמת מתקן גז נוזלי מול חדרה או רכישה ישירה באמצעות צינור ימי ומצוף שמאפשר לאוניות נושאות גז להתחבר אליו.

עוד קובעים במודלים כלכלים כי "רכישת גז נוזלי אינה כדאית ולא נחוצה אסטרטגית, מאחר שעלות הקמת מתקן קבוע (400 מיליון דולר) וזמן ההקמה (לא לפני 2013) יהיו חופפים למועד הגעת הגז ממאגר תמר. בנוסף, בחברה מזכירים את מאגר הגז הקטן נעה שטרם פותח, ומסבירים כי "קשה לראות את הכדאיות הכלכלית של רכישת גז נוזלי לטווח קצר יחד עם הקמת התשתית ושכירת האוניה".

במודלים כלכליים סבורים שהבעיה האסטרטגית הגדולה של ישראל היא שכל אספקת הגז שלה - מצרית ומקומית - עוברת בנקודה אחת ליד אשקלון, וכל בעיה או תקלה ימנעו אספקה סדירה.

סם זל עלול להפסיד 220 מיליון דולר  

בתוך כך, "ניו יורק טיימס" פרסם אתמול שהמיליונר סם זל - אחד המשקיעים בספקית הגז המצרית EMG - עשוי להפסיד עד  עד 220 מיליון דולר עקב הפסקת זרימת הגז לישראל. זל רכש יחד עם דיוויד פישר כ-12% ממניות החברה, אולם לפי "ניו יורק טיימס", מאז הוא ניסה למכור אותן. לפי הערכה של דיוויד וורמסר, שהקים את חברת הייעוץ דלפי, הפסקת הזרמת הגז לישראל תפגע קשות בהשקעותיו של זל. לפי הדיווח, דובריו של זל סירבו להגיב לטענות.

תגיות