אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נובל אנרג'י: המהומות במצרים מראות עד כמה תמר חשוב צילום: יובל חן

נובל אנרג'י: המהומות במצרים מראות עד כמה תמר חשוב

מנכ"ל החברה המנהלת את קידוח תמר, צ'ארלס דיווידסון, הכריז כי האתר יהיה מוכן להפקת גז טבעי כבר בתחילת 2013. סמנכ"ל התפעול דייב סטובר: "אנו מתכננים להגיע לעומק הסופי של קידוח לווייתן עד סוף חודש מרץ"

13.02.2011, 07:35 | סיון איזסקו

כחלק מהמאבק במסקנות ועדת ששינסקי ניסו כמה מהשותפות בקידוח תמר לפזר מסך ערפל באשר ללוח הזמנים העתידי של הפרויקט. ואולם בניגוד להן, צ'ארלס (צ'אק) דיווידסון, מנכ"ל נובל אנרג'י שהיא השותף המנהל בתמר, סבור כי הפרויקט יהיה מוכן להפקת גז כבר בתחילת 2013. דיווידסון אמר את הדברים בשיחת ועידה שקיים עם המשקיעים ביום חמישי האחרון.

דיווידסון שוחח עם המשקיעים לרגל פרסום תוצאות הרבעון הרביעי של 2010, שאותו חתמה נובל אנרג'י ברווח נקי של 52 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 8 מיליון דולר בלבד ברבעון המקביל ב־2009.

לנובל אנרג'י יש זכויות בקידוחים תמר ולווייתן, והיא גם משמשת כגוף המנהל את שני המיזמים עבור השותפים הישראליים - קבוצת דלק, ישראמקו, רציוו אלון גז. שיחה הוועידה עסקה בשני הקידוחים, ובהתייחס לסוגיית המיסוי הישראלי אמר דיווידסון כי הממשלה אישרה את המלצות ועדת ששינסקי, וכי ההחלטה הועברה לאישור הכנסת.

דיווידסון הדגיש כי ההמלצות שאושרו על ידי הממשלה היוו שיפור לעומת ההמלצות הראשוניות, והוסיף כי "עיקר השיפור בהמלצות נוגע לקידוח תמר - הן בגלל ההפחתה בשיעור המיסוי הכולל, והן מבחינת השמירה של תזרים המזומנים שינבע מהפרויקט ב־7–8 השנים הראשונות לקיומו".

לפי דיווידסון, השינוי שחל בין ההמלצות הראשוניות של ועדת ששינסקי לבין ההמלצות הסופיות הוא מבורך, אולם עדיין יש להמתין כאמור לאישור הכנסת.

באשר למהומות במצרים אמר דיווידסון כי "המתיחות שם מראה לכולם - גם לנו וגם למי שנמצא בישראל - עד כמה חשוב פרויקט תמר ואיזה ערך יהיה לו כשהגז יחל לזרום בעוד שנים ספורות. להערכתי, כולם מכירים בכך שתגליות הגז שלנו מוסיפות ערך עצום ובעיקר: מבטיחות אספקת אנרגיה לישראל".

דיווידסון התייחס גם לפיצוץ הצינור המוביל גז ממצרים לישראל, והעריך כי ישוב לפעול בתוך שבועות ספורים. "בינתיים", כך אמר, "פרויקט ים תטיס (שבו שותפה נובל אנרג'י עם קבוצת דלק - ס"א) מספק את כל צורכי הגז של המשק הישראלי".

לגבי פרויקט לווייתן אמר סמנכ"ל התפעול של נובל אנרג'י דייב סטובר, כי "אנו מתכננים להגיע לעומק הסופי של הקידוח עד סוף מרץ". סטובר הזכיר כי "סיכויי ההצלחה בשכבה העמוקה נמוכים מאוד, אבל יספקו מידע נוסף לגבי פוטנציאל החיפושים באזור".

עם תחילת הקידוח בלווייתן פרסמה נובל אנרג'י הערכה, שלפיה בעומק של 5.8 ק"מ קיימת הסתברות של 17% למציאת עתודות גז ונפט בכמות שוות ערך לכ־3 מיליארד חביות נפט; ואילו בעומק של 7.2 ק"מ קיימת הסתברות של 8% להימצאות גז ונפט בכמות שוות ערך לכ־1.2 מיליארד חביות נפט. זאת, נוסף על תגלית הגז בהיקף של 16 TCF גז שנמצאה באתר בעומק של 5.1 ק"מ.

לדברי סטובר, "אסדת הקידוח תגיע עד סוף החודש לצורך ביצוע קידוח אימות בלווייתן - כ־13 ק"מ צפונית־מזרחית לאתר הראשוני. המטרה שלנו היא לאמת את ההערכה שלנו באשר למבנה ולעתודות הגז בעומק של 5.1 ק"מ. באותה הזדמנות נבצע מבחן הפקה במאגר זה, כאשר התוצאות - יתקבלו לאחר תום הרבעון השני של 2011".

תגיות