אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להשקיע או לא להשקיע במפעילות הבורסות צילום: בלומברג

להשקיע או לא להשקיע במפעילות הבורסות

מגמת הקונסולידציה של החברות המפעילות את הבורסות ברחבי העולם צוברת תאוצה ועם רכישות בהיקף של כ־96 מיליארד דולר בעשור גם למשקיעים כדאי לבחון אותן. וכמה לפי השוק שווה הבורסה בתל אביב?

14.02.2011, 07:13 | שניר הנדלר

בשנים האחרונות אנו עדים למגמה הולכת וגוברת של קונסולידציה בקרב מפעילות הבורסות בעולם. על פי הערכות, בעשור האחרון בוצעו בנישה זו מיזוגים ורכישות בהיקף של לא פחות מ־96 מיליארד דולר. ובשבוע האחרון נראה שחלון המיזוגים והרכישות נפתח שוב, כשמפעילת בורסת לונדון, LSE, הודיעה על רכישת מפעילת בורסת טורונטו, TMX, תמורת 3.2 מיליארד דולר.

הרציונל מאחורי המיזוג הוסבר כפתרון לקיצוץ בעלויות והתמודדות עם הירידה בנתח השוק. בעלי המניות של מפעילת הבורסה בלונדון יקבלו עם השלמת המיזוג 55% ממניותיה של החברה הממוזגת,

חוויאר רולט, מנכ"ל LSE, צילום: אי פי אי חוויאר רולט, מנכ"ל LSE | צילום: אי פי אי חוויאר רולט, מנכ"ל LSE, צילום: אי פי אי

בעוד שבעלי המניות של TMX יקבלו את יתרת האחזקות (45%). מיזוג החברות ייצור חברה טראנס־אטלנטית בשווי מצרפי של כ־6.9 מיליארד דולר.

גם ניו יורק־יורונקסט, המפעילה את בורסת ניו יורק ובעצמה תולדה של מיזוג בין שתי בורסות גדולות, הודיעה לאחרונה כי היא מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישת דויטשה בורסה, המפעילה את הבורסה בפרנקפורט.

אם המיזוג אכן יושלם, השווי המצרפי של שתי החברות יעמוד על כ־25 מיליארד דולר – עובדה שתהפוך את החברה הממוזגת למפעילת הבורסה הגדולה ביותר בעולם במונחי שווי שוק. החברה הממוזגת תנהל מסחר של חברות בשווי כולל של 15 טריליון דולר, המהוות 28% משוויין המצרפי של החברות הציבוריות ברחבי העולם כולו.

אם תושלם העסקה, עבור דויטשה בורסה תהיה זו סגירת מעגל, לאחר שבשנת 2007 ניסתה לרכוש את מפעילת הבורסה הפאן־אירופית יורונקסט, המפעילה את בורסות פריז, אמסטרדם, בריסל וליסבון.

מאמצי הרכישה של דויטשה נכשלו, ולבסוף היתה זו כאמור בורסת ניו יורק שרכשה את יורונקסט תמורת 10 מיליארד דולר. דויטשה בורסה "נאלצה" להסתפק ברכישת ISE, מפעילת בורסת האופציות השנייה בגודלה בארצות הברית, תמורת 2.8 מיליארד דולר.

בשונה מהבורסה בתל אביב, שבה על חברי הבורסה לעמוד בכמה תנאים שתפקידם להבטיח את יכולתם הפיננסית כך שכספי הלקוחות שלהם יהיו בטוחים, מרבית מפעילות הבורסות ברחבי העולם מאפשרות למשקיעים הקטנים ליהנות גם הם מרווחים על ידי רכישת מניותיהן בבורסה.

בדומה לחברות ציבוריות אחרות, גם בקרב מפעילות הבורסות, שמים המשקיעים דגש על רווחיות החברה המנהלת.

 

כמה שווה הבורסה בת"א?

כאן נשאלת השאלה: מהיכן אלו שואבות את הרווחים? התשובה היא בכך שהבורסות, בדומה לחברות יצרניות, מוכרות שורה של שירותים ומוצרים שונים לחברות ולפרטיים. כך, למשל, מפעילות הבורסות מספקות למנויים שערי עסקאות אחרונות, מידע לגבי הצעות לרכישה ולמכירה של נייר ערך מסוים, והן גם גוזרות הכנסות מאספקת נתוני מסחר בזמן אמת לרשתות הטלוויזיה, המציגות בתוכניות כלכלה את נתוני המסחר.

כמו כן נהנות החברות מהכנסות משירותי סליקה שהן מעניקות, מדמי רישום ניירות ערך, ומתוכנות למסחר שחלקן מספקות. למרות היצע השירותים המגוון שמציעות מפעילות הבורסה, עיקר הכנסותיהן נובע מעמלות מסחר בניירות ערך.

לפיכך, שואפות מפעילות הבורסה להגדיל את מספר ניירות הערך הנסחרים בבורסות שהן מפעילות. עובדה זאת דוחפת את מפעילות הבורסה לרכוש מפעילות נוספות ובכך להגדיל את נתח השוק שלהן.

את המשקיעים בישראל בוודאי מעניין היה לדעת אם הבורסה בתל אביב היתה מצטרפת לחגיגה ונרכשת על ידי אחת הבורסות הגדולות וכמה היא הייתה שווה? ובכן, קשה להעריך את שווייה של הבורסה המקומית, מאחר שהפעילות בישראל פחות מגוונת מזו שבניו יורק, למשל, והיקפי המסחר באחד העם נמוכים משמעותית מאלה שבארה"ב.

כך, למשל, ב־2009 רשמה הבורסה בתל אביב הכנסות של כ־142 מיליון שקל מעמלות מסחר וסליקה. מפעילת בורסת ניו יורק לשם השוואה רשמה הכנסות של 2.2 מיליארד דולר מפעילות זו.

מכפיל הרווח הממוצע בענף מפעילות הבורסה עומד על 12.3. הרווח הנקי של הבורסה לניירות ערך בתל אביב ב־2009 הסתכם בכ־65 מיליון שקל. לכן, ניתן להעריך את שווי הבורסה בתל אביב בכ־800 מיליון שקל.

לא מן הנמנע כי מפעילת בורסה שתרצה להניח ידה על הבורסה המקומית, תצטרך לשלם לחברי הבורסה פרמיית שליטה של לפחות כ־30% על השווי שלה, ולכן עסקה פוטנציאלית כזו צפויה לשקף לבורסה באחד העם שווי של כ־1.1 מיליארד שקל.

בעד ונגד השקעה בענף

עבור המשקיעים, ששוקלים אם להצטרף למגמת הקונסולידציה ולהשקיע במניות מפעילות הבורסה, חשוב לציין, כי לתהליך קיימים יתרונות כמו גם חסרונות לא מעטים. מטבע הדברים, חברה המעוניינת להפעיל בורסה נתקלת בחסם כניסה משמעותי, ולכן מפעילות הבורסה לא צפויות לעמוד בפני מצב של הגדלת התחרות.

לכן, מגמת המיזוגים

והרכישות תצמצם את מספר מפעילות הבורסה, תקטין את התחרות, תגדיל את עמלות המסחר ובכך תגדיל את רווחי החברות.

מצד שני, הקונסולידציה תאלץ את מפעילות הבורסות להמשיך ברכישות כדי לשמור על נתח השוק שלהן, דבר שעשוי לדחוף אותן לרכישות אגרסיביות ופחות כלכליות, שיפגעו בשורת הרווח.

עתיד הכנסותיהן של מפעילות הבורסה תלוי באופן ישיר גם במצב הכלכלי הגלובלי ובסנטימנט המשקיעים. משבר כמו זה שפקד את העולם ב־2008, סגר כמעט לחלוטין את חלון ההנפקות הראשוניות.

עובדה זו הביאה לסטגנציה במספר המניות הסחירות ופגעה בצמיחתן של מפעילות הבורסה. לפיכך, מפעילות הבורסות יקוו שהאופטימיות ששוררת כעת בשווקים הגלובליים תימשך ותעודד את המשקיעים להשקיע בני"ע.

תגיות