אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שותפות תמר דורשות מחברת החשמל לפתוח את הסכמי הגז צילום: אלבטרוס

שותפות תמר דורשות מחברת החשמל לפתוח את הסכמי הגז

השותפות בקידוח שלחו לחברה מכתב, שבו הן מציעות לה לחדש את המו"מ לאספקת גז מהמאגר בתנאים "חדשים ושונים מהותית" מהסכם העקרונות שנחתם ב־2009. לפי ההערכות, הן יבקשו לייקר את מחיר הגז בעשרות אחוזים

14.02.2011, 06:58 | גולן חזני וליאור גוטמן

השותפות בקידוח תמר מנצלות את המצב הפוליטי במצרים להקשחת תנאיהן במשא ומתן למכירת גז לחברות ישראליות, כדי לפצות את עצמן על הגדלת התמלוגים כתוצאה מדו"ח ועדת ששינסקי. ל"כלכליסט" נודע כי אתמול שלחו השותפות מכתב לחברת החשמל, שבו הן מציעות לה לחדש את המשא ומתן לאספקת גז ממאגר תמר; אולם זאת בתנאים "חדשים ושונים מהותית" מהתנאים עליהם חתמו במסגרת הסכם עקרונות לפני פרסום דו"ח ששינסקי. מדובר בהפעלת סעיף בהסכם הגז, שלפיו כל שינוי רגולטורי בענייני מיסוי יחול על הלקוח הסופי ולא על ספק הגז. בחברת החשמל השיבו במכתב משלהם ובו בקשות להבהרה האם מזכר ההבנות שהיה בין הצדדים, בטל. לפי ההערכות יבקשו השותפות במאגר תמר לייקר את מחיר הגז שהן מוכרות לחברת החשמל ולחברות מקבוצת החברה לישראל, בעשרות אחוזים, בשל הפגיעה ברווחיותן מהקבלה הצפויה של מסקנות דו"ח ששינסקי בכנסת.

בדצמבר 2009 נחתם הסכם עקרונות למכירת גז בין חברת החשמל לבין שותפויות תמר בהיקף של 2.7 BCM (מיליארד מ"ק) לתקופה של 15 שנה ובהיקף של 7.5–10.5 מיליארד דולר. מדובר בהסכם הגדול ביותר בהיקפו שאליו הגיעו השותפות, אולם עד היום לא נחתם בין הצדדים חוזה מחייב. בהסכם העקרונות צוין מחיר של כ־4.7 דולר למיליון BTU (בריטיש טרמו יוניטס) אולם עתה צפויות השותפות בתמר להעלות את המחיר ל־6 דולר. יצוין שבאוגוסט האחרון שותפות תמר היו היחידות שניגשו למכרז רכש הגז החדש של חברת החשמל בהיקף של 2.24 BCM ובהיקף כספי של כ־5 מיליארד דולר. EMG לא ניגשה למכרז כיוון שסגרה חוזה מול החברה לישראל, ומכסת הגז שהמצרים ייעדו לשוק הישראלי לא יכולה לעמוד בדרישות החברה לישראל וחברת החשמל גם יחד.

האירועים במצרים מהווים בעיני רבים איום על אספקת הגז ממצרים לחברות ישראליות החתומות על חוזה מול EMG המצרית, שבה שותף גם יוסי מימן (20.66% אחזקות). נכון להיום, 40% מהגז שמגיע למשק הישראלי מקורו במצרים. חברת החשמל כבר הודיעה על כוונתה להסב ארבע משש יחידות הייצור הפחמיות הישנות בתחנת אורות רבין שבחדרה לעבודה בגז. הצעד של שותפות תמר צפוי לחול גם על יתר הלקוחות שלה בארץ, ביניהם החברה לישראל. זו הציבה אולטימטום לתמר להודיע לה עד 1 בפברואר על תנאי ההסכם אחרת תחתום עם המצרים, אבל ההתפתחויות במצרים מנעו ממנה את מימוש האולטימטום. הצעד צפוי להביא לכך שהגדלת התמלוגים שעליהם החליטה ועדת ששינסקי תחול בסופו של דבר על הצרכנים. שותפות תמר מסרה כי אינה מתייחסת למגעים מסחריים. מחברת החשמל נמסר: "אנו במו"מ עם שותפות תמר. כשזה יסתיים - נדווח".

תגיות