אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": קיבוץ יחיעם חויב לפצות את רוכשי המגרשים בהרחבה צילום: דוד הכהן

בלעדי ל"כלכליסט": קיבוץ יחיעם חויב לפצות את רוכשי המגרשים בהרחבה

בעקבות תלונות שהגישו רוכשי המגרשים בהרחבה בקיבוץ קבע המינהל כי יחיעם יחויב להחזיר לפחות 15 אלף שקל לכל רוכש, ולאפשר להם לבנות את ביתם בבנייה עצמית

14.02.2011, 09:14 | דותן לוי

קיבוץ יחיעם חויב להחזיר כספים לרוכשי המגרשים בהרחבה וכן לאפשר להם לבנות את ביתם בבנייה עצמית - כך עולה מפרוטוקול שפורסם לאחרונה על ידי מינהל מקרקעי ישראל, שעסק באי־סדרים אשר התגלו בניהול ההרחבה של הקיבוץ.

התלונות על אי־סדרים בהרחבת הקיבוץ החלו להצטבר לפני כשנה, כאשר כמה משתכנים פנו לקיבוץ וביקשו לקבל זכויות במגרש לטובת בנייה עצמית (בנה ביתך). הקיבוץ הפנה אותם לחברה הקבלנית תקומה, שעמה התקשר לפני כשלוש שנים, לטובת שיווק המגרשים והקמת התשתיות הציבוריות בפרויקט. אלא שלטענת הרוכשים, החברה סירבה לאפשר להם לקבל זכויות במגרש לבנייה עצמית, והודיעה להם כי יוכלו לבנות דרך הקבלן בבנייה מרוכזת בלבד. לדברי עו"ד אביגדור ליבוביץ', שותף בכיר במשרד עו"ד מלכא, ליבוביץ, שער ושות' המתמחה במיסוי ונדל"ן המייצג את הרוכשים, הסיבה להפנייתם לבנייה מרוכזת נובעת מרווחים גבוהים יותר לקבלן כאשר מדובר בבנייה מרוכזת בהשוואה לבנייה עצמית.

מגרשים בהרחבה של קיבוץ יחיעם. המינהל הקפיא את שיווק ההרחבה עד לסיום הבירור מול הקיבוץ, צילום: גיל נחושתן מגרשים בהרחבה של קיבוץ יחיעם. המינהל הקפיא את שיווק ההרחבה עד לסיום הבירור מול הקיבוץ | צילום: גיל נחושתן מגרשים בהרחבה של קיבוץ יחיעם. המינהל הקפיא את שיווק ההרחבה עד לסיום הבירור מול הקיבוץ, צילום: גיל נחושתן

לטענת הרוכשים, במסגרת ההתקשרות עם הקבלן הם נדרשו לחתום על מערכת הסכמים, שבמסגרתם נגבו מהם כספים מעבר לסכומים אשר אושרו על ידי המינהל, ולהערכתם חלקם הועברו לידי הקיבוץ. לדברי עו"ד ליבוביץ', פעולות הקבלן והקיבוץ נוגדות את החלטה 1180 של מועצת מקרקעי ישראל, אשר קובעת כיצד יבוצעו עבודות הפיתוח בהרחבות בקיבוצים ובמושבים; מי האחראי לעבודות הפיתוח; אילו כספים ניתן לגבות מהמשתכנים בהרחבות; וכן קובעת כי קיים איסור להתנות את הקצאת המגרש בכך שהמשתכן יתקשר עם הקבלן המבצע.

לאחר שכל הפניות לקיבוץ ולקבלן לא הועילו, לטענתם, הם פנו למחוז צפון במינהל מקרקעי ישראל וכן להנהלת המינהל בירושלים ולמבקר המדינה. בעקבות פנייתם הקפיא המינהל מיידית את שיווק ההרחבה עד לבירור הנושא עם הקיבוץ. המינהל קבע שהקיבוץ ישיב למתיישבים כל סכום שנגבה מהם מעבר להוצאות הפיתוח שאושרו על ידי המינהל. בשלב זה מדובר בסכום של 15 אלף שקל שנגבה מכל רוכש ומסתכם בכ־400 אלף שקל. כמו כן נקבע שעל הקיבוץ להציע למתיישבים מגרשים לבנייה עצמית בהתאם לדרישתם, וכי עליו לשווק 50% מהמגרשים לצורך בנייה עצמית לפי הוראות המינהל.

קיבוץ יחיעם הוקם כקיבוץ של השומר הצעיר ב־1946 והוא ממוקם בגליל המערבי בין מעלות לנהריה. בשלב הראשון מתכנן הקיבוץ הרחבה שתכלול 63 מגרשים, שמתוכם שווקו עד כה 44 מגרשים, ובשלב ב' תגדל ההרחבה עד ל־116 מגרשים.

מהקיבוץ נמסר בתגובה: "אנו מנסים ליישר קו עם דרישות המינהל, לאחר שבתחילת הדרך היו כמה חילוקי דעות על ההגדרות של מה זה בנה ביתך ובנייה מרוכזת. לאחר שהגענו עמם להסכמות, המינהל העביר לנו חוזה חדש לבנייה עצמית שיועבר לרוכשים, ואלה יחליטו באיזה מסלול לבחור. בנוגע להחזר הכספים, מדובר ב־400 אלף שקל המשקפים את הוצאות הקיבוץ על תכנון השכונה, ועל כך יש לנו ויכוח עם המינהל". מחברת תקומה נמסר: "הקיבוץ והחברה פועלים לפי החלטות המינהל ובאישורו".

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
ההתקפות על "הקיבוצים" מגוחכות
כל קיבוץ ומה שמאפיין אותו. לא אקפוץ להגן על יחיעם, או רמת דוד, כי אין לי מושג מה קורה שם, אבל יש הרבה קיבוצים שבהם אין דברים כאלה. בקיבוץ קלי"ה אין דמי כניסה, לא גוזרים קופון על המתיישבים בהרחבה, ומוציאים הרבה כסף על טיפול במשפחות ועל שיפור דיור הביניים כדי שההרחבה תצליח. כרגע הבריאות מסובסדת, החינוך מסובסד, והתושבים נהנים מזה. האינטרס העיקרי שלנו איננו כלכלי (למרות שברור שעוד תושבים יגדילו את יעילות השירותים ויוזילו את המסים לכולם), אלא הגדלת הקהילה במשפחות איכותיות. אני יודע שזה מאוד אופנתי לראות בקיבוצניקים חמדנים וגוזלי אדמות, אבל המדינה רצתה התיישבות במקומות מרוחקים ועודדה התיישבות כזאת, ולצורך זה היא נתנה הטבות לכל מי שהיה מוכן להיות שם. גם היום, יש מקומות שהמדינה מעודדת ונותנת קרקעות חינם. אתם מעדיפים לבנות ליד נהריה, ובעוד כמה שנים תאשימו את אלה שמקבלים עכשיו קרקע חינם בגזילה. נורא נחמד לקטר ולהאשים. הרבה יותר מסובך להחליט לגור בפריפריה.
מוטי , ים המלח  |  24.04.11
19.
לכל הקיבוצים והמושבים שעדיין לא הקימו את האסון הזה,היכנסו
מידע אישי,אתם נכנסים למחילה שאת חתחתיה כדאי לכם לא להכיר. בכמה מושבים המשתייכים למועצה אזורית מסויימת התפתחו העניינים הבאים: 1.הבעלות על מבני ושטחי ציבור עלולה להישמט מכם. בתי העם ביישובים אלו זקוקים לשיפוץ. ראש המועצה דורש שהמבנים יועברו לבעלות המועצה האזורית כתנאי להשתתפותו בשיפוץ. 2.באחד המושבים הוא הוציא צו הפקעה על שטח מגרש הספורט המצריך שיפוץ. היישוב הגיש תביעה לפיצויים על ההפקעה ולא ברור כיצד יסתיים הענין. 3.באותו מושב דרוש ארון חדש לתיבות דואר שיחליף את הקיים המיושן ושאינו מספיק לאוכלוסיה הגדלה. הכל כבר היה מסוכם עם הדואר אבל ראש המועצה מסרב להשתתף בעלויות התקנת הארון אלא אם הוא והאדמה שהוא מוצב עליה יהיו בבעלות המועצה. 4.הועלו רעיונות רבים כדי להגיע להבנות ולהסדרים בין המושבים-התושבים-המועצה אבל בינתיים ללא פריצת דרך. 5.המחילה הזו שנקראת שיכון בנים או הרחבה הינה בתולה. הכוונה-איש לא זחל בה ולכן איש אינו יודע אילו "הרפתקאות" ייקרו לו בזחילתו. מה שכן ברור זה שה"הרפתקאות" מיוצרות מה"חומרים" הבאים : -חוקים שמניפולטורים יחוקקו ויכופפו כך שהקיבוצים והמושבים ימצאו עמם נקיים מרכושם ומזכויותיהם. -כוחניות להרע,של בעלי משרות ציבוריות,רוע,זדון,קינאה,שנאה,שיטנה,נקמנות ותאוות בצע של עירוניים שסובלים משתי בעיות כרוניות-הם מרגישים שתמורת כספם הם קנו אותך,כולל הנעליים,ואת נשמתך ושהם לא פראיירים. ראו הוזהרתם.
יוסקה  |  15.02.11
לכל התגובות