אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה לישראל שוקלת לרכוש גז מים תטיס צילום: עמית שעל

החברה לישראל שוקלת לרכוש גז מים תטיס

לאור השיבושים באספקת הגז המצרי לישראל, ובהמשך להנחיות של המשרד להגנת הסביבה, שוקלים בבתי הזיקוק לרכוש גז נקודתית מהקידוח של תשובה

15.02.2011, 09:51 | ליאור גוטמן

מוציאים תוכניות מגירה: חברת בזן (בתי זיקוק נפט), שבבעלות החברה לישראל, שוקלת בימים אלה לבצע עסקת רכישת גז נקודתית משותפות ים תטיס - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בעסקת ספוט (SPOT) קצרת טווח לתקופה של כמה חודשים עד שנה שבמסגרתה תוכל החברה לקבל גז עבור מתקני החברה שבמפרץ חיפה.

הסיבה לשקילת אופציית הרכש הנקודתית היא הצו האישי שהוציא המשרד להגנת הסביבה נגד מנהלי בית הזיקוק, ולפיו על ראשי החברה לצמצם משמעותית את זיהום האוויר שנפלט ממתקני הזיקוק בתוך 18 חודשים. הצו נכנס לתוקפו בסוף דצמבר 2009 ומכסת 18 החודשים מסתיימת בעוד שלושה חודשים וחצי, כלומר כבר ביוני הקרוב. מי שחתום על הצו הוא השר להגנת הסביבה גלעד ארדן (ליכוד) שהחמיר משמעותית את רמות פליטת המזהמים שחלות על בזן כיום. בפני בזן עמדה האפשרות של התקנות סולקנים (פילטרים) במתקני החברה בהשקעות ענק, אולם חיבור צינור הגז הצפוני, שהנחתו הפיזית הסתיימה לפני כשבוע, אמור לפתור את הבעיה. הסיבה: בזן צפויה להפעיל את מתקניה באמצעות גז טבעי שהשימוש בו נקי משמעותית מהשימוש בסולר או במזוט, וכאן התרומה לצמצום זיהום האוויר.

לפני כחודשיים חתמה החברה לישראל על עסקת גז עם הספקית המצרית EMG. במסגרת העסקה התחייבה EMG לספק גז טבעי בהיקף של כ־1.4 BCM (מיליארד מ"ק) לתקופה של 15 שנה ובהיקף כספי של 3.2 עד 4.3 מיליארד דולר. הגז מיועד לשימוש עבור שלוש חברות: בזן על מתקני הזיקוק שלה; חברת OPC שמקימה תחנת כוח פרטית במישור רותם שבנגב בהספק של 440 מגה־ואט ומפעלי ים המלח, שם מתעתדת החברה לישראל להקים תחנת כוח שתעבוד על גז טבעי במקום התחנה הנוכחית שפועלת על מזוט.

לפני כשבוע וחצי הופסקה אספקת הגז ממצרים בשל פיגוע חבלה בצפון חצי האי סיני באחד הצינורות שמעביר גז טבעי לירדן, מה שחייב שורת תיקונים במערכת הגז שמובילה גז טבעי גם לישראל. לפי הודעת אמפל, שבאמצעותה מחזיק איש העסקים יוסי מימן 12.5% מ־EMG, אספקת הגז אמורה לחזור כבר מחרתיים. החשש של גורמים שמקורבים לבזן הוא שאספקת הגז תתעכב או שלא תהיה סדירה לאחר התיקונים שבוצעו בצפון סיני, מה שיוביל למצב שבו בזן לא תוכל להשתמש בגז טבעי ביוני הקרוב להפעלת מתקניה השונים.

מתקני בזן במפרץ חיפה, צילום: אלעד גרשגורן מתקני בזן במפרץ חיפה | צילום: אלעד גרשגורן מתקני בזן במפרץ חיפה, צילום: אלעד גרשגורן

גורם בכיר במשק האנרגיה הסביר ל"כלכליסט" שבזן "השאירה את הדלת פתוחה" לאפשרות רכישה נקודתית מים תטיס אם וכאשר יתגלו בעיות שונות באספקת הגז ממצרים. יצוין שביצוע עסקאות ספוט אינו זר לשותפות ים תטיס וכבר כיום החברה מספקת חלק מהביקוש לגז טבעי לחברת החשמל ולמפעלי נשר בחדרה באמצעות עסקת ספוט קצרות טווח.

מבזן נמסר בתגובה: "הסכם בזן מול המצרים הוא חלק מההסכם הבין־מדינתי. לפי הכרזות מועצת הצבא המצרי, יישמרו ההסכמים ולכן אנחנו לא מטילים ספק שהגז יסופק. לפי דברי EMG, אספקת הגז תחודש בסוף השבוע הזה, אין לנו ספק שכך יהיה ואיננו מפקפקים באמינות המידע. לבזן יש אלטרנטיביות לכל מצב שישקלו אם תתעורר בעיה, אך אנו מאמינים שההסכמים יקוימו. בכל מקרה, לא נכון יהיה להשית על בזן צווים אישיים שמתאימים לשימוש בגז טבעי, אם זה לא יגיע בגלל כוח עליון. היום מתקיים טקס לחנוכת צינור הגז הטבעי וחיבורו לצפון כציון דרך למעבר מפעלי הצפון לשימוש בגז טבעי, זאת הודות להתערבות ראש הממשלה ומנכ"ל משרדו ואנו מברכים אותם על כך".

משותפות ים תטיס נמסר שהם אינם מגיבים לתקשורת על מגעים מסחריים עם החברות השונות.

תגיות