אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": עזריאלי הבריח את הרשי פרידמן מהמו"מ על אזורים צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט": עזריאלי הבריח את הרשי פרידמן מהמו"מ על אזורים

פרידמן הודיע למזרחי טפחות כי הוא נסוג מהמכרז לרכישת אזורים בתגובה לפרסום ב"כלכליסט" כי הבנק מנהל מו"מ גם מול עזריאלי. ההצעות במו"מ משקפות לאזורים שווי חברה של 461 מיליון שקל

16.02.2011, 06:55 | גולן חזני

המשקיע היהודי־קנדי הרשי פרידמן הודיע אתמול לבנק מזרחי טפחות כי הוא נסוג מעסקת אזורים, והוא מושך את הערבות הבנקאית (20 מיליון שקל) שהעניק לחברת הנדל"ן לקראת רכישתה. "כל עוד מתנהל מו"מ מול גורמים אחרים, אנחנו יורדים מאזורים", הודיעו אנשיו של פרידמן למנהלי המכרז מטעם בעלת השליטה, בוימלגרין קפיטל, ולנושה הגדול של אזורים ומי שמנהל את ההליך למכירת השליטה בחברה, בנק מזרחי טפחות - כך נודע ל"כלכליסט".

תגובת אנשיו של פרידמן הגיעה בתגובה לחשיפת "כלכליסט" אתמול כי קבוצת עזריאלי מנהלת בימים אלה משא ומתן מול מזרחי טפחות לרכישת אזורים, ידיעה שהתקבלה בהפתעה רבה על ידי המתמודדים האחרים. מבחינת פרידמן, הפרישה נובעת מאי־רצונו להיכנס לסיטואציה שבה הוא נאבק מול טייקון קנדי אחר (עזריאלי) על אזורים, וגם מאחר שאיננו מאמין במו"מ שבמהלכו מנהל אחד הצדדים מו"מ עם גורם אחר.

במקביל, ל"כלכליסט" נודע כי מזרחי טפחות ממשיך את המגעים מול שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון. המחיר שעליו מדברות היום שלוש הקבוצות (פרידמן, עזריאלי ושיכון ובינוי) נע סביב 300 מיליון שקל עבור 65% מניות אזורים שבידי בוימלגרין - מחיר המשקף לאזורים שווי של 461 מיליון שקל. מניותיו של בוימלגרין משועבדות למזרחי טפחות בעקבות חוב של 650 מיליון שקל על הלוואה שהעניק לו הבנק ב־2006 לצורך רכישת השליטה באזורים. לאחר מכירת המניות של בוימלגרין, הבנק צפוי לבצע מחיקה של כ־300 מיליון שקל מתוך הסכום.

לפי שעה, פרידמן החליט להמתין בצד עד שהמו"מ מול עזריאלי יגיע למיצוי, בעיקר על רקע העובדה שהתברר לו כי מנכ"ל מזרחי טפחות אלי יונס העדיף מלכתחילה לנהל מגעים מול קבוצת עזריאלי. אם המו"מ ייכשל, פרידמן עשוי לחזור לשולחן הדיונים, אולם ספק אם יסכים לשלם את המחיר שאותו הציע במו"מ הנוכחי.

המגעים בין פרידמן ומזרחי טפחות מתנהלים כבר שלושה שבועות, מאז הגיש פרידמן את ההצעה הגבוהה ביותר עבור מניותיו של בוימלגרין - כ־280 מיליון שקל. את פרידמן מייצגים במו"מ עו"ד אורן רביבי ותמיר פוליקר, לשעבר מנכ"ל סונול מקבוצת עזריאלי שמיועד לתפקיד מנכ"ל אזורים אם פרידמן ירכוש בסופו של דבר את החברה. בינתיים, פוליקר יכול להיות אופטימי שכן מקורבים למו"מ העריכו אתמול כי הסיכוי שעזריאלי ירכוש את אזורים איננו גדול.

אחד הנכסים המהותיים של אזורים הוא קניון עיר ימים בנתניה, וכדי לרכוש אותו זקוק עזריאלי לאישור של הממונה על הגבלים עסקיים רונית קן. קן הערימה לאחרונה קשיים על עסקת המיזוג בין ענקיות הקניונים מליסרון ובריטיש ישראל, ונתנה את תשובתה הסופית לסוגיה רק לאחר יותר מחודשיים. מזרחי טפחות לא מעוניין לעכב את המכירה, ומבקש למכור את המניות לפני פרסום הדו"חות הכספיים השנתיים של אזורים, שבהם היא עלולה להציג הערת "עסק חי" לאור מצבה הפיננסי.

לצד זאת, לאזורים יש בעיה נוספת. לפי ההערכות, הרוכש המיועד יצטרך להזרים מיידית לקופתה של אזורים כ־300 מיליון שקל. במרץ הקרוב אמורה החברה לשלם כ־180 מיליון שקל למחזיקי האג"ח (סדרה 7), כאשר היקף החוב הכולל למחזיקי האג"ח מסתכם ב־835 מיליון שקל. לצורך כך מכרה אזורים בדצמבר האחרון ארבעה מגרשים בנתניה תמורת 175 מיליון שקל, אולם הכסף טרם התקבל. לאזורים הון עצמי של 173 מיליון שקל בלבד, המממן מאזן של 3.8 מיליארד שקל. היקף החוב לכלל הנושים מסתכם ב־1.9 מיליארד שקל.

ואם זה לא מספיק, הרוכש של אזורים ייאלץ להתמודד גם מול מחזיקי האג"ח של החברה, כשאם בעקבות הדו"חות ל־2010 יירד דירוג האג"ח של החברה, יועמדו סדרות האג"ח 7 ו־8 (800 מיליון שקל) לפירעון מיידי. במקרה כזה אזורים תלך לפירוק ומזרחי טפחות לא יקבל את הסכומים שמוצעים לו עכשיו במו"מ.

השאלה הגדולה היא עד כמה עזריאלי להוט לבצע את העסקה. מצד אחד, קיים סיכוי נמוך שעזריאלי יכניס את רגליו לחברה בעייתית ולתחום שבו הקבוצה שלו איננה פעילה. מצד אחר, עזריאלי החל את דרכו כקבלן דירות מגורים בקנדה, והתחום אינו זר לו. בקבוצת עזריאלי מעריכים שבעזרת ניהול נכון, אזורים יכולה לפרוח.

תגיות