אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עורכי הדין שלנו זקוקים למשוב" צילום: נמרוד גליקמן

"עורכי הדין שלנו זקוקים למשוב"

מינוי שופטים לפי "דירוג אתי", משאל בין עורכי דין על הרמה המוסרית של חבריהם והחמרת הענישה על התבטאויות קשות בתקשורת. כנס היובל לדין המשמעתי של הלשכה הצליח לייצר כמה הצעות מפתיעות לשיפור הרמה האתית של פרקליטי ישראל

16.02.2011, 12:06 | משה גורלי

משאל מיוחד לעורכי דין שבו יידרשו לדרג את חבריהם למקצוע מבחינה אתית, מינוי של שופטים לפי "דירוג מוסרי" והחמרת הענישה על עורכי דין המתראיינים בתקשורת - אלה חלק מההצעות שנדונו אתמול במהלך כנס מיוחד שערכה לשכת עורכי הדין ביום ראשון, לציון יובל לדין המשמעתי.

בכנס, שנערך בפקולטה למשפטים במכללה למינהל, השתתפו עורכי דין בכירים, אנשי אקדמיה ושופטים. אחד מהם, שופט בית המשפט העליון חנן מלצר, הציע ללשכה לקחת דוגמה מהנעשה בארה"ב ובאנגליה ולערוך שינויים בהתאם בדין המשמעתי.

"בארה"ב ובאנגליה יש לא רק דין משמעתי לעורכי דין, אלא גם תמריצים חיוביים", אמר מלצר. "מדי פעם מתקיימים משאלים בקרב עורכי הדין על הרמה האתית והחברית של חבריהם למקצוע, וזהו סוג של משוב על עורכי הדין. בארה"ב, למשל, רק מי שקיבל ציון על רמה אתית גבוהה ביותר יכול להופיע בבית המשפט העליון".

מתקפה "השיטה שלנו בחרה בדרך שנותנת כוח רב ללשכה" פרופ' נטע זיו תוקפת את לשכת עורכי הדין ומציעה לבטל את הבלעדיות והשליטה של הלשכה במקצוע עריכת הדין משה גורלי, תגובה אחתלכתבה המלאה

"עיתונאים יודעים יותר מפרקליטים"

 

לדברי מלצר, באנגליה בוחרים עורכי הדין בכל שנה את הסוליסיטור (הטוען) הטוב ביותר, ושמו מתפרסם ברבים. "אצלנו, אני מציע לשקול לבחור שופטים מבין עורכי הדין שהם 'סופר־בסדר' ולא רק מאלה שאין נגדם תלונה".

הצעה נוספת שהעלה מלצר נוגעת ליחסים שמקיימים עורכי הדין עם התקשורת: "בארה"ב יש תיקים שבהם נאסר על התביעה וההגנה להתראיין. מי שמפר את החוק, נפתח נגדו תיק פלילי על ביזיון בית המשפט. פעם כללי הסוביודיצה היו חריפים מאוד אצלנו, אבל היום הם נמצאים רק בחוק הכתוב".

בהמשך הכנס התייחס משתתף אחר, עו"ד דרור ארד־איילון, לראיון המקיף שנתן בסוף השבוע פרקליט המדינה משה לדור: "קראתי ראיון עם פרקליט המדינה על תיקים שתלויים ועומדים. אילו יו"ר ועדת האתיקה היה מתראיין על תיקים שעל שולחנו, הייתי קורא אותו לסדר".

ראש הלשכה, עו"ד יורי גיא־רון, התייחס להדלפות מההליך המשמעתי שהתקיים נגד דן מרידור: "במקרה שפורסם לאחרונה התברר שעיתונאים יודעים על הנעשה בדיונים הפנימיים של שופטי בית הדין המשמעתי, ואף מעודכנים מראש בעמדתה של ועדת האתיקה טרם קבלת פסק הדין. פניתי בעניין זה למבקר הלשכה, ואני שוקל את המשך הטיפול בנושא".

"צריכים עורכי דין, אבל טובים"

 

עו"ד אהרון פולק, שותף בעמית, פולק, מטלון ושות’, הפתיע: "יש מחסור חמור בעורכי דין", ואז הוסיף - "טובים!".

עו"ד אהרון פולק עו"ד אהרון פולק עו"ד אהרון פולק

"אנחנו מחזרים אחרי המתמחים הטובים, ולא ירחק היום שבו המשרדים הגדולים יממנו את שכר הלימוד של הסטודנטים המצטיינים כדי שיבואו אליהם אחר כך. חיי הכלכלה שהשתכללו בשנים האחרונות דורשים הרבה מאוד עורכי דין טובים שמתרכזים במשרדים הגדולים".

"התוצאה", המשיך פולק, "היא שעמך ישראל, האיש הפשוט שקונה ומוכר דירה, לא זוכה לעורך דין טוב. זה אולי לא פוליטיקלי קורקט לומר, אבל קורקט לגמרי".

פולק סיפר גם על תתי־ההתמחויות הקיימות כיום במקצוע, המחייבות את הלקוח לעבוד מול מספר רב של עורכי דין במקביל: "היום, כשבא אליי לקוח, מתיישבים מולו חמישה עורכי דין. הלקוחות מארה"ב שואלים אם אנחנו גם מחייבים אותם פי חמישה בתשלום".

תגיות