אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאיצים את הקצב: המשק צמח ב-5.4% במחצית השנייה של 2010 צילום: עמית שעל

מאיצים את הקצב: המשק צמח ב-5.4% במחצית השנייה של 2010

מנתוני הלמ"ס מתברר כי ברבעון הרביעי של 2010 צמח המשק בשיעור שנתי גדול של 7.8%. שטייניץ: "הנתונים מעידים על הצלחת המדיניות שנקטה הממשלה, שיחד עם עוצמת המגזר הפרטי, הובילו את ישראל להישג בולט לעומת מרבית מדינות ה-OECD"

16.02.2011, 13:00 | אמנון אטד

במחצית השנייה של 2010 צמח המשק בשיעור שנתי גדול-יחסית של 5.4%, בהמשך לצמיחה של 5% במחצית הראשונה של השנה החולפת. כך מתברר מהאומדן הראשון של החשבונות הלאומיים למחצית השנייה של שנת 2010, שמפרסמת היום (ד') הלמ"ס.

האומדן החצי-שנתי המתפרסם היום אינו משנה את האומדנים שפרסמה הלמ"ס לפני כחודש וחצי, לפיהם הצמיחה בכל שנת 2010 הסתכמה ב-4.5%. נתון הצמיחה בשנה החולפת מציב את ישראל הרבה מעל ממוצע הצמיחה במדינות ה-OECD, שעמד על 2.7%, וגם מעל מדינות גדולות וחשובות כמו יפן (3.7%), גרמניה (3.5%), קנדה (3%) וארצות הברית (2.7%).

צמיחה של 7.8% ברבעון הרביעי

מהאומדנים המתפרסמים היום מתברר עוד כי ברבעון הרביעי של השנה החולפת צמח המשק בשיעור שנתי גדול של 7.8% ואילו התוצר של המגזר העסקי גדל אף בשיעור גדול יותר של 8.9%. נתונים אלה מציבים את המודלים הכלכליים שפותחו לאחרונה בחטיבת המחקר של בנק ישראל באור מביך. השבוע פרסם הבנק כי מודלים אלה צופים כי ברבעון הרביעי של 2010 צמח המשק בשיעור של בין 4.3% ל- 4.6% בלבד.

מאומדני הלמ"ס מתברר עוד כי יצוא הסחורות והשירותים גדל ברבעון הרביעי בשיעור שנתי של 10.3%, לעומת עלייה של 0.9% בלבד ברבעון הקודם. יבוא הסחורות והשירותים גדל ברבעון הרביעי בשיעור שנתי של 22.5%, לעומת עלייה של 2.7% בלבד ברבעון הקודם. ההשקעות במשק ממשיכות להתרחב וברבעון הרביעי הן גדלו ב-15.9%, בהמשך לעלייה של 19.3% ברבעון השלישי. ההשקעות בבתי מגורים גדלו ברבעון הרביעי ב-8.2%, בהמשך לעלייה של 13.9% ברבעון הקודם.

עלייה גדולה בצריכה הפרטית

עלייה גדולה של 9.8% נרשמה ברבעון הרביעי גם בצריכה הפרטית, לעומת עלייה מתונה הרבה יותר של 1.1% שנרשמה ברבעון הקודם. הצריכה הפרטית לנפש, הנחשבת כמדד אמין למדידת השינויים ברמת החיים, עברה מירידה של 0.9% ברבעון השלישי לעלייה חדה-יחסית של 7.6% ברבעון הרביעי של השנה החולפת.

שר האוצר שטייניץ בירך על נתוני הצמיחה ואמר: "הנתונים על הצמיחה הגבוהה במחצית השנייה של שנת 2010 מעידים על הצלחת המדיניות הכלכלית המקורית והאחראית שנקטה הממשלה, כולל תוכנית בלימה ותנופה והתקציב הדו שנתי שגובשו לפני כשנתיים".

עלייה בצריכה הפרטית לנפש, צילום: בלומברג עלייה בצריכה הפרטית לנפש | צילום: בלומברג עלייה בצריכה הפרטית לנפש, צילום: בלומברג

לדברי שטייניץ, "מדיניות זו, יחד עם עוצמת המגזר הפרטי, מדיניותו השקולה של בנק ישראל והשקט התעשייתי שנשמר בזכות עסקת החבילה במשק עם ההסתדרות והמעסיקים, הובילו את ישראל להישג כלכלי נאה, הבולט בהשוואה למרבית מדינות ה-OECD.

"הצמיחה הגבוהה בשנה זו, לצד המהלך לבלימת הגידול של מספר העובדים הזרים בישראל, תרמה משמעותית להקטנת האבטלה למימדים שלפני המשבר, בד בבד עם גידול בהשתתפות בכוח העבודה של החרדים, הערבים, ויתר האוכלוסייה.

"הגידול הגבוה בצריכה הפרטית לנפש (כ-2.5% במחצית השנייה), מעיד על כך שפירות הצמיחה משתקפים לא רק בביצור החוסן הכלכלי הלאומי ובהקטנת האבטלה, אלא גם בעלייה ברמת החיים של מרבית אזרחי ישראל", אמר שר האוצר.

"נצמצם הפערים בחברה"

שטייניץ הוסיף: "במסגרת התקציב לשנים 2012-2011, ננקטו צעדים נמרצים להגדלת הצמיחה תוך כדי צמצום הפערים בחברה, שהבולט ביניהם הוא פריסה ארצית של מס הכנסה שלילי שבמסגרתה יזכו עובדים בעלי שכר נמוך לתוספת שכר משמעותית מהמדינה".

"כמו כן", אמר שר האוצר, "הוסטו משאבים לטובת שיפור החינוך ורפורמה מקיפה בהשכלה הגבוהה; לטובת שיפור התשתיות ופריסת רשת רכבות וכבישים משופרת לפריפריה ותחומים נוספים".

"במידה ונשכיל לשמור על המשמעת התקציבית ועל שיתוף הפעולה בין הגורמים השונים במשק, תוכל ישראל להתמיד בקצב צמיחה זה שיורגש בכל שכבות האוכלוסייה", סיים שטייניץ.

תגיות