אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": בן זקן ונניקשוילי לא מפרקים את השותפות צילום: גדי קבלו

בלעדי ל"כלכליסט": בן זקן ונניקשוילי לא מפרקים את השותפות

בנובמבר 2010 הודיע ג'קי בן זקן כי יקנה את חלקם של שותפיו במנופים, אברהם נניקשוילי ומרכוס וובר. כעת התוכנית משתנה: בן זקן ירכוש רק את חלקו של וובר, ויישאר שותף של נניקשוילי

17.02.2011, 06:58 | גולן חזני

בשעה שקידוח שמן תופס תאוצה, חלה מתחת לפני השטח התפתחות דרמטית בין השותפים בחברת מנופים פיננסים, המחזיקה בחלק מזכויות הקידוח.

ל"כלכליסט" נודע כי אברהם נניקשוילי החליט שלא למכור את מניותיו בחברה לג'קי בן זקן, ויישאר בעל מניות בה.

כזכור, בנובמבר 2010 הודיעה מנופים כי בעלי השליטה בחברה הגיעו להסכמות שלפיהן ג'קי בן זקן ירכוש את חלקם של שותפיו, אברהם נניקשוילי וחברת ASTC האסייתית שנכנסה להשקעה במנופים רק לפני כשנה וחצי. כתוצאה מההתפתחות האחרונה והישארותו של נניקשוילי במנופים, צפוי בן זקן לרכוש בעצמו, וייתכן שיחד עם נניקשווילי, את חלקה של השותפה הגדולה, ASTC האסייתית שבשליטת אנשי העסקים דניס גמהברמוב ומרכוס וובר. ההחלטה של

נניקשוילי תקל משמעותית על בן זקן שיידרש עתה לתשלום של כ־464 מיליון שקל בלבד, כדי לרכוש את חלקה של ASTC, במקום 711 מיליון שקל שהיו נדרשים אילו היה רוכש גם את חלקו של נניקשוילי. בימים אלה מצויים הצדדים בחילופי טיוטות לעסקה חדשה שבה ימכרו רק השותפים הזרים את חלקם.

אתמול נחשף באתר "כלכליסט" כי שותפות מאגר שמן - שנמצאת בשליטת ACC של חיים לייבוביץ' (50%), ג'קי בן זקן ונניקשוילי (25%) ומנופים פיננסים (25%) - מעריכה את פוטנציאל ההכנסות של המאגר ב־100 מיליארד שקל. הנתון הזה הוצג על ידי השותפות במאגר מול משקיעים שאמורים להשתתף בהנפקה הפרטית של חברת שמן, שתתומחר לצורך ההנפקה ב־1.4 מיליארד דולר. מחיר זה צפוי להיות נמוך יותר ב־15% מהמחיר שבו מבקשות השותפות להנפיק את החברה לציבור בעוד שלושה חודשים. אם ההנפקה תצליח, החברה עשויה להיכנס למדד ת"א־25.

על הנתונים חתומה חברת Gustavson האמריקאית. על פי המצגת, מכיל המאגר שתי מטרות, האחת היא נפט ובה 1.35 מיליארד חביות ,מהן כ־270 מיליון חביות בשווי של כ־100 מיליארד שקל הן בנות־הפקה. המטרה השנייה היא מטרת גז ובה, על פי הסקרים, גז בהיקף של 4.5 TCF, כמחצית מהכמות שנמצאת במאגר תמר על פי ההערכות. עלויות הקידוח במצגת הנן 55–65 מיליון דולר. מאגר שמן נקרא בעבר מד־אשדוד. הוא נקדח בשנות התשעים על ידי ישראמקו וננטש לאחר מכן. ACC ציינה כי הערכות של ישראמקו עמדו על 3,000 חביות ביום, ובתוך כך נכתב במצגת כי קדיחת בארות נוספות כמו גם שימוש בטכנולוגיות חדישות יכול להביא את קצב ההפקה ל־5,000–7,000 חביות ביום. בן זקן ונניקשוילי מנהלים מגעים להעביר 15% מהחברה, שבהם הם מחזיקים באופן פרטי, לשלד עמליה. על פי ההערכות, הקידוח באתר שמן צפוי להתחיל עוד בספטמבר.

 

הכניסה למדד ת"א־100

ביולי 2009 רכשה ASTC 45% ממניות מנופים תמורת 345 מיליון שקל. באמצע נובמבר גייסה מנופים 130 מיליון שקל בהנפקת מניות לציבור שנועדה להכניס אותה למדד ת"א־100. כתוצאה מכך דוללו השותפים ו־ASTC ירדה לאחזקה של 39.9%, נניקשוילי ל־21.2% ובן זקן עצמו דולל ל־11.46%. יצוין כי מאז העסקה עלה שווייה של מנופים בשוק אל מעבר למחיר העסקה, כך ששווי אחזקותיה של ASTC עומד כבר על 524 מיליון שקל, ובעסקה היא צפויה לממש את ההשקעה ברווח נאה. אברהם נניקשוילי וחברת ASTC החזיקו ביום ההודעה על פירוק החבילה במנופים ב־68.94% מהחברה ביחד, ובן זקן שמחזיק ב־12.92% בלבד ממנה היה אמור לשלם לשניים סכום אדיר של 717 מיליון שקל עבור אחזקותיהם, זאת לפי שווי מניה של 1.1 שקלים. מנופים דיווחה אז כי סגירת העסקה צפויה להתבצע בתוך שישה חודשים.

לדברי מקורבים לעסקה, נניקשוילי היה זה שהביא את וובר וגמהברמוב למנופים לפני שנה וחצי. היחסים בין בן זקן לוובר, ובעיקר היחסים שבינו לבין גמהרבמוב, עלו על שרטון בתוך כמה חודשים. בין השניים התגלעו פערים גדולים

בתפיסה של תרבות ארגונית. השותף הרוסי הקפדן ובעל המנטליות המזרח אירופית התקשה לקבל את המנטליות של בן זקן, שהיה קליל יותר. השיא היה באחת מישיבות הדירקטוריון כשהשניים נקלעו לעימות מילולי.

חובה מוסרית

נניקשוילי הרגיש לא בנוח, וכשהשותפים הזרים ביקשו לצאת מההשקעה במנופים, הוא הרגיש חובה מוסרית להצטרף אליהם. לאחרונה, כך נודע ל"כלכליסט", אמר נניקשוילי לוובר וגמהרבמוב, כי בלעדיו לא יוכל בן זקן להרים את העסקה ושאל ליחסם לשאלת אפשרות הישארותו במנופים, והשניים לא התנגדו. בהסכם הפרידה המתגבש בין עסקיהם של בן זקן וחיים רביבו, ישאיר רביבו ברשותו את אחזקתו במנופים, בהיקף של כ־7%.

תגיות