אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על ה־100 מטר צילום: נמרוד גליקמן

הקרב על ה־100 מטר

ביהמ"ש העליון ידון היום במאבק נגד הבנייה בקיבוץ שדות ים. ההחלטה, הצפויה ליצור תקדים לגבי בנייה בקרבת החוף, חשובה במיוחד לגבי בתים ישנים שנבנו במרחק פסיעה מהים לפני החלת חוק החופים

17.02.2011, 09:32 | שירלי ששון-עזר

הבנייה בחופים מגיעה לנקודה מכריעה: בית המשפט העליון צפוי לדון היום במאבק שמנהלים הירוקים ועמותת אדם טבע ודין נגד הרחבת בתי קיבוץ שדות ים בסמוך לחוף. הוועדה לשמירה על החופים קיבלה לפני ארבע שנים את בקשת הקיבוץ לאשר את הרחבת בתי החברים הנמצאים במרחק 100 מטר מקו המים. אולם, לאחר שהוגש ערר על ידי הירוקים לוועדת ערר של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שונתה ההחלטה וההרחבות הוקפאו. מאז עברה התוכנית לבית המשפט המחוזי וחזרה שוב למועצה הארצית, ובכל דיון התקבלו החלטות סותרות.

החלטת בית המשפט העליון לגבי ההרחבה בקיבוץ בשדות ים צפויה ליצור סטטוס קוו חדש בהחלטות הבאות שלהן יידרשו מערכת התכנון והבנייה ומערכת המשפט, באשר להקלות בנייה בקרבת קו המים. תוכנית המתאר הארצית המגדירה את הבנייה בסמוך לחופי הים אוסרת על בנייה בתחום של 100 מטר. ב־2004 אף נכנס לתוקף חוק החופים, הקובע כי לא תאושר בנייה גם במרחק 300 מטר מקו המים. עם זאת, קיימים בתים רבים שנבנו בעיקר בשנות החמישים והשישים במרחק פסיעה מהחוף הציבורי, ובעליהם מבקשים עתה לבצע בהם שינויים.

התקדים של שדות ים הנדל"ן הכי יקר בישראל ערי חוף מתמודדות כל העת עם בעלי בתים הסמוכים לחוף המבקשים הקלות בנייה שירלי ששון-עזרלכתבה המלאה

"איך ייתכן שחריגות הבנייה של יואב גלנט יצרו כזה נפח תקשורתי, אבל בדיון בשדות ים, שבו קיבוץ מבקש לפלוש לשטח ציבורי פתוח ולהקים עליו שכונת וילות על חוף הים ששייך לכל אזרחי המדינה אף אחד לא פוצה פה?", שואל בתמיהה דרור עזרא, נציג מפלגת הירוקים בעיריית הרצליה ומראשי המאבק נגד ההרחבה.

בית בשדות ים, צילום: נמרוד גליקמן בית בשדות ים | צילום: נמרוד גליקמן בית בשדות ים, צילום: נמרוד גליקמן

הגופים הירוקים יטענו בדיון כי לפי התחזיות, בעוד 50–10 שנים תקטן רצועת החוף למינימום בגלל עליית הים ונסיגת המצוקים, ולכן יש לשמור ככל האפשר על רצועת ה־100 מטר ולא לאפשר בה הרחבות בנייה גם אם מדובר במבנים קיימים. הירוקים מבקשים לאפשר למתגוררים בבתים הסמוכים לחוף הים לסיים את חייהם בביתם, אך לאחר מכן לשייך לצאצאיהם דירות בתחומי הקיבוץ שאינם בקו 100 המטרים מקו המים, ולהרוס את הבתים הקיימים. את החוף דורשים הירוקים להשיב לציבור לטובת הדורות הבאים.

בקיבוץ שדות ים טוענים בתגובה כי טענות הירוקים משוללות כל בסיס, וכי התוכנית הנדונה עוסקת בבתים הקיימים כבר עשרות שנים ולא כוללת הוספה של בתים חדשים. "מוסדות התכנון שאישרו את התוכנית אף הכניסו בה הגבלות רבות נוספות, שמבטיחות כי לא תהיה בה כל פגיעה בחוף הים לרווחת הציבור", מסר הקיבוץ.

בקיבוץ הוסיפו כי הטענות בדבר חריגות בנייה, כביכול, נטענות על ידי הירוקים בלא ביסוס עובדתי ובלא שהדברים הוכחו מעולם. "קיבוץ שדות ים מכיר בחשיבות חוף הים כמשאב העומד להנאת הציבור הרחב, ושומר על רצועת חוף של 2.5 ק"מ שאותה הוא מתחזק ודואג לנקותה כל השנה", מסר הקיבוץ. "רצועה זו נמצאת במפלס נמוך משטח הקיבוץ בכ־4 מטרים, כך שאין כל פגיעה בשטחים ציבוריים. זה לא המקרה שבו על הירוקים לריב את ריבם".

תגיות

41 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

41.
אכן, נפלאות הן דרכי החיים...החלוצים הסוציאליסטים שבאו ליישב הארץ ולהפריח השממה,
ועשו זאת במאמצים עילאיים...ובאיזורים שאף "אדם נורמאלי" לא היה מוכן להיות שם, לא יאמינו על מה רבים היום אנשי מדינת ישראל (=שפעם היתה רק חלום רחוק...רחוק...). החקלאות כמו ערכים אחרים הפכו לעיניני כספים וממונות, ולא לדרך חיים של היהודי החדש. והבעיה הלא פחות רצינית, השמוש של חקלאים רבים באדמותיהם לצורך הקמת איזורי מסחר ותעשיה (=כמו איזור געש ושפיים...). וכידוע, ישנם לא מעט מושבים שתושביהם הם בני עדות המזרח, ושחלקם הפכו ויהפכו לאיזורים עתירי נדל"ן (=תראו מה קורה במושב מצליח, ליד רמלה...למשל). תראו למה הפכה שכונת כרם התימנים?...נוה צדק שפעם היתה שכונת עוני?... וכרגיל, מי שהגיע ראשון (=והסתכן והשקיע יותר...) הרוויח לטווח ארוך...ענין של מזל?
הקשת המערבית  |  21.02.11
40.
זכרון קצר
הרבה מאדמות הקיבוצים נקנו כאדמות פרטיות. עי החברים שבאו לגאול אדמות ואספו כספים להגשמת חלומם בחול. מאוחר יותר ניתנו האדמות לקרן קיימת. ולמוסדות המדינה.. כמחוה של רצון טוב.. כרגע מתבררות תביעות על אדמות פרטיות. עם מסמכים רבים וניירות. קיבוץ גבעת ברנר . ושני קיבוצים בעמק יזרעל.. זוהי רק ירית הפתיחה למלחמה על צדק היסטורי... לקשת המזרחית ושאר צרי העין לכו ללמוד קצת היסטוריה... כי בלי עבר אין עתיד.. אם אינני טועה אדמות שדות ים בחלקן שייכות לברון דה רוטשילד .. שעשה דבר או שניים לעצם יכולתכם לקשקש פה בהוה...
מדינת הגמדים  |  20.02.11
39.
מחיר השינאה..
בגץ הקשת הדמוקרטית המזרחית שהוגש ב-2001 ועצר הלכה למעשה את רוב הפשרת הקרקעות במדינה במשך עשור שנים הוא הסיבה העיקרית לבעית הדיור בישראל, זו הסיבה לעליה במחירי הקרקעות ובעקבותיה העליה המטורפת במחירי הדירות. עד אותו בגץ היו זכאים הקיבוצים והמושבים לכרבע משובי הקרקע בתמורה להפשרתו והבג"ץ קבע שהפיצוי אינו חוקי. הבגץ גם קבע שהדבר אינו נכון למושבים וקיבוצים בהם הבעלות על הקרקע כלל לא בטוח שהיתה שייכת במקור למדינה או לקק"ל אלא רק ניתנו לקק"ל למשמרת במקרה כזה קצת קשה להצדיק במדינה נורמלית לקיחת אדמות בכוח ממשפחות שיושבות על הקרקע אותן רכשו אבותיהם. המניע של הקשת הדמוקרטית היה בעיקר שנאה לעלית האשכנזית כדבריהם (אותם אנשים שחיים במיקרו דירות בקיבוצים) והמחיר משלם היום כל זוג צעיר במדינה.
אדום  |  17.02.11
לכל התגובות