אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האלטרנטיבה הקנדית צילום: בלומברג

האלטרנטיבה הקנדית

האינפלציה בשווקים המתעוררים החזירה את המשקיעים לכלכלות המפותחות. עבור מי שחושש מהאבטלה והחוב של ארה"ב - קנדה, למרות החששות מכך שתידרדר למשבר אשראי משל עצמה, יכולה להוות יעד אטרקטיבי להשקעה

21.02.2011, 07:07 | ענת ציפקין

בחודש דצמבר האחרון התריע נגיד הבנק המרכזי של קנדה, מארק קרני, מפני הידרדרות של הכלכלה המקומית למשבר אשראי. קרני טען כי לאחר שיחס החוב להכנסה בקרב משקי הבית עקף את זו של ארה"ב והגיע לשיא של 148%, לא מן הנמנע שקנדה תחווה בעתיד הקרוב עלייה חדה בריבית וזינוק באבטלה. לחששותיו של קרני הצטרפו גם כלכלנים אחרים בעולם. במודי'ס, למשל, הזהירו כי גובר הסיכון למשבר חוב בקנדה כמו זה שחוותה ארה"ב לפני שנתיים.

למרות כל האיומים הללו, כשהמשקיעים מחפשים אלטרנטיבות השקעה לשווקים המתעוררים בשווקים המפותחים, יש מי שרואה בשוק הקנדה מקום לעליות. ניתוח שערכה יחידת המחקר של בנק הפועלים לאחרונה טוענת כי קנדה יכולה להוות אלטרנטיבת השקעה מעניינת עבור המשקיעים בעת הנוכחית.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

 

הממשל שולט באינפלציה

קנדה ידועה כאחת המדינות העשירות בעולם, ובשטחה משאבי טבע רבים, ובעיקר נפט, מתכות גז ועצים. בנוסף, קצב הצמיחה בקנדה גדל ורמות החוב והגירעון נשארות נמוכות.

בשנת 2009, במהלך המשבר העולמי, רשמה קנדה שיעור צמיחה שלילי של 2.5%, אולם נתוני יסוד חזקים סייעו לה לצלוח את המשבר בצורה הטובה ביותר מבין מדינות ה־G7. הבנקים הקנדיים, ששמרו על חשיפה נמוכה למכשירים הפיננסיים שהובילו למשבר, נהנים היום מיחס הלימות הון גבוה של כ־10%, וחשופים במידה מתונה לבעיות החוב האירופי.

המגזר היצרני החזק במדינה סייע לה להתאושש במהירות מהמשבר, וכבר ברבעונים הראשונים לאחר המיתון רשמה הכלכלה שיעורי צמיחה גבוהים של כ־5.2%. שיעורי הצמיחה החזויים לשנת 2011 ולשנת 2012 הם 2.5% ו־2.7% בהתאמה.

שיעור הריבית בקנדה הוא 1%, ועל פי הערכות, לאור שליטת הממשלה בקצב האינפלציה, שעומדת כיום על כ־2%, הוא צפוי לעלות עד סוף 2011 ל־2%, ועד סוף שנת 2012 יגיע לרף ה־3.5%. עם זאת, נקודת תורפה מרכזית בכלכלת הקנדית היא שיעור האבטלה, שעומד היום על 7.6%.

מדד המניות המוביל בקנדה S&P TSX, הכולל את החברות הנסחרות בבורסת טורונטו, רשם ב־2010 עלייה של 18%, ומנקודת השפל של מרץ 2009 זינק ב־75%. מדד נוסף הוא מדד TSX 60 הכולל את 60 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסת טורונטו, ומבוסס על ענפי הפיננסים (33%), הגז והאנרגיה (26%) וחומרי הגלם (20%).

לצד זאת, גם מדד MSCI קנדה נסחר בתמחור רווח חזוי סביר של 14.8 לעומת מכפיל היסטורי של 15.6. על פי הערכות, רווחי החברות הנסחרות במדד ל־2010 ו־2011 צפויים לצמוח ב־12% ו־23% בהתאמה.

חשש מסוף עידן התמריצים

עם זאת, השקעה בקנדה איננה נטולת סיכון. בראייה היסטורית, קיים מתאם גבוה בין התנהגות השוק המקומי למחירי הסחורות, מה שמהווה נקודת תורפה בתרחיש אפשרי של התמתנות העליות או האטה בקצב הצמיחה הגלובלית. כמו

כן, 73% מהיצוא הקנדי מופנים לארה"ב, והתלות בארה"ב כשותפת סחר חושפת את קנדה לסיכונים שנובעים מהאטה נוספת בכלכלת ארה"ב. גם כאן, הניסיון מראה כי מדד המניות הקנדי רשם ירידות בתקופות של האטה במשק האמריקאי.

כלכלני יחידת המחקר של בנק הפועלים סבורים כי יש להגדיל באופן מתון את משקלם של השווקים המפותחים בצפון אמריקה על חשבון משקל השווקים המתפתחים. על רקע הגורמים המנוגדים המאפיינים את הכלכלה הגלובלית, מומלץ לשלב בתיק ההשקעות רכיבים מחזוריים ודפנסיביים. השקעה בשוק המניות בקנדה מספקת להערכת כלכלני הבנק מענה הולם להגדלת החשיפה למדינות המפותחות ולחשיפה לרכיבים מחזוריים בעלי מתאם גבוה לשוק הסחורות.

למשקיעים המעוניינים להיחשף למדינה הצפון אמריקאית, בבנק הפועלים מציעים מספר חלופות: הראשונה היא קרן הסל EWC, שעוקבת אחר מדד ה־MSCI Canada. אפשרות נוספת, בשוק המקומי הפעם, היא תעודת הסל פסגות סל דיבידנד קנדה, שעוקבת אחרי מדד הדיבידנדים של S&P בקנדה. גם לקסם תעודת סל על קנדה, שעוקבת אחרי מדד S&P TSX 60. התעודה האחרונה היא של תכלית וזו תעודה שקלית, שמנטרלת את החשיפה למט"ח.

השורה התחתונה: מי שמחפש שוק מפותח להשקעה, קנדה יכולה להיות יעד עבורו: מדד המניות שלה נסחר במכפיל נמוך מהממוצע, רווחי החברות המקומיות צפויים לצמוח ב־23% השנה וקיים מתאם גבוה בין מחירי הסחורות לביצועי השוק.

תגיות