אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ספק אם הגז ממצרים ימשיך לזרום ללא הפרעה"

"ספק אם הגז ממצרים ימשיך לזרום ללא הפרעה"

כך אומר ל"כלכליסט" דיוויד וורמסר, בעלי חברת ייעוץ בינ"ל בתחום האנרגיה ויועץ לשעבר לסגן נשיא ארה"ב

21.02.2011, 08:44 | ליאור גוטמן

ביום רביעי האחרון הודיעה חברת אמפל, שבאמצעותה מחזיק איש העסקים יוסי מימן 12.5% מספקית הגז המצרי EMG, שהגז המצרי לא יחזור לזרום לישראל עד סוף פברואר.

"אני בספק אם הולכת הגז ממצרים לישראל תימשך ללא הפרעה בשנתיים־שלוש הקרובות, וזה משאיר את ישראל במצב בעייתי", אומר דיוויד וורמסר, בעלי החברה הבינלאומית דלפי שעוסקת בייעוץ בתחום האנרגיה וההשקעות באנרגיה. וורמסר שימש כיועץ לענייני המזרח התיכון לריצ'ארד (דיק) צ'ייני, סגן נשיא ארה"ב לשעבר, ולפני כן כיועץ לג'ון בולטון, שגריר ארצות הברית באו"ם. הוא יעביר בתחילת מרץ הרצאה בנושא ההשפעות האסטרטגיות של מציאת מאגרי הגז הטבעי באזור במסגרת הוועידה השלישית לאנרגיה של המכון לאנרגיה וסביבה. בשיחה עם "כלכליסט" הוא מזכיר שכ־45% מייצור החשמל בישראל מתבצע באמצעות גז טבעי, ושב־2010 40% מהגז הגיע ממצרים.

העובדה שהשותף הבכיר ב־EMG, ואולי שותפים נוספים, ברחו ממצרים תשפיע על אספקת הגז?

"צריך לזכור שכל האנשים שמעורבים עם ישראל בענייני הגז קשורים למובארק. נכון להיום הצבא בלחץ להראות שהוא נקי משחיתות, וכולם שם כל כך מרוכזים בנושא הגז, שזה אולי סימן לנורמליות; אבל זה גם סימן לבעיה אפשרית לייצא גז לישראל, שכן לצבא אין מיומנות לטפל בנושא".

אז מה ישראל צריכה לעשות כדי לייצב את אספקת מקורות האנרגיה שלה?

"פחם לא יהיה לתמיד, וגם פרויקט D (תחנת הכוח החדשה באשקלון - ל"ג) לא יספיק ויצטרכו לבנות עוד תחנות כוח. הגז יגיע ל־50% או 60% מהיקף השימוש במהלך העשור הקרוב, וזה ידרוש ביטחון של אספקה מהשדות. הפקת מאגר הגז נועה שבים תטיס יכולה להיות פתרון עד שאספקת הגז מתמר תגיע".

דיוויד וורמסר דיוויד וורמסר דיוויד וורמסר

 

מעצמת אנרגיה אזורית

וורמסר מאמין שגילויי הגז האחרונים הופכים את ישראל למעצמת גז אזורית. "מאגר לווייתן קטן ביחס לשדות בינלאומיים, אבל יותר חשוב אם ישראל תצליח לייצא את הגז לאירופה. זו בדיוק הסיבה שישראל צריכה להקים מערכת שיכולה להזרים גז לכמה אזורים בעולם".

נשקלת האפשרות להקים מתקן הנזלה (LNG) בישראל. אתה חושב שזה פתרון טוב?

"אני מאמין שהמתקן יועיל לישראל. היום חלק מהשותפות במאגרים מדברות על הקמת מתקן בקפריסין, ומשם ישראל תתקשר בצינורות לאירופה. לא ברורה לי ההתעקשות לעבוד משם. הסיבה שאני מודאג לגבי קפריסין היא שחיזבאללה יכול לפגוע במתקנים של ישראל שם, והרי הצבא הישראלי יכול להגן רק על מתקנים ששוכנים בתחומו. לטעמי, ישראל צריכה להקים שני מתקני הנזלת גז במתחמי קצא"א - אחד באשקלון ואחד באילת - ולקשר ביניהם בצינור הולכה. בדרך זו ישראל תוכל לייצא את הגז שהתגלה גם לאירופה וגם למזרח הרחוק".

השותפות בקידוח לווייתן טוענות שהבחירה בקפריסין היא בשל השינוי במיסוי המקומי. מהי עמדתך על מסקנות ועדת ששינסקי?

"כולם הבינו שהיה צריך לשנות את החוקים. אנשי הוועדה עבדו במקצועיות ובזהירות. אני חושב שישראל לא תסבול יותר מדי מדו"ח ששינסקי, ולכן החשש העיקרי הוא מכך שאין לישראל תוכניות פיתוח ברמה הלאומית (כגון תמ"א) שיקלו על יזמים לבוא ולהשקיע בה".

הכל פוליטיקה

לאחרונה התפרסמו ידיעות שלפיהן לבנון שוקלת לתבוע מישראל להחזיר לה חלק מהשטחים שבהם היא מחפשת גז, בטענה שהם שוכנים בתחום המים הכלכליים שלה. קביעה זו מתייחסת בעיקר לשטחי רישיונות אלון שנמצאים עשרות ק"מ מערבית לחופי דרום לבנון. וורמסר מעריך שהפיכת לבנון למעצמת אנרגיה מדאיגה מאוד את פטרוניה סוריה ואיראן. "סוריה לא תיתן לזה לקרות, שכן מאגרי גז יהפכו את לבנון למדינה עשירה וסוריה רוצה לשלוט בלבנון".

תגיות