אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אבודים בירושלים צילום: יואב גלאי

אבודים בירושלים

בגלל הקשיים שמוסדות התכנון מערימים עליהם, הפלסטינים מאמינים שהקרב על מזרח העיר בעצם אבוד

21.02.2011, 08:09 | דני רובינשטיין

"הכסף היהודי ניצח את הכסף הערבי", כך הכריזו לאחרונה משקיעים בקבוצה שהוביל רמי לוי לרכישת חברת דיגל, מחזיקת פרויקט "נוף ציון" שבמזרח ירושלים.

הדברים אמנם נאמרו באופן ספציפי לאחר שבשאר אל־מסרי - היזם הפלסטיני שביקש לקנות את דיגל - איבד את העסקה. אבל אם בוחנים אותם לעומק, בכל הקשור לבנייה ולפיתוח במזרח ירושלים, הכסף היהודי אכן מנצח את הכסף הערבי. אחת הסיבות לכך היא שהכסף הערבי פשוט לא מגיע לירושלים.

"הכסף לא עבר"

לפני כמה ימים הסביר המהנדס עדנאן אל־חוסייני, המושל הפלסטיני של מחוז ירושלים, כי אף שבוועידת הפסגה הערבית האחרונה הוסכם שמדינות ערב יעבירו לירושלים הפלסטינית סכום של כ־500 מיליון דולר, הכסף לא הועבר מעולם.

"בלי הכסף, איך אנחנו יכולים להדוף את מתקפת ההתנחלות האדירה שמתנהלת נגדנו עכשיו?", תהה. לדבריו, ישראל מגייסת את כל משאביה כדי לייהד את העיר, בעוד שהפלסטינים עצמם אינם יכולים לעשות דבר.

ירושלים. "200 אלף דונם הופקעו רק בעשור האחרון", צילום: אירית קוטונה ירושלים. "200 אלף דונם הופקעו רק בעשור האחרון" | צילום: אירית קוטונה ירושלים. "200 אלף דונם הופקעו רק בעשור האחרון", צילום: אירית קוטונה

מי שבא עם הצעה לא מעשית במיוחד היה חאתם עבד אל־קאדר, יו"ר הוועדה לענייני ירושלים בתנועת הפתח. עבד אל־קאדר הציע ל־300 אלף ערביי מזרח ירושלים להתחיל לבנות בכל מקום אפשרי בלי לקבל רישיונות. "מול כל יחידת דיור ישראלית נבנה אנחנו יחידת דיור פלסטינית, ולא נבקש אישורים מאף אחד", אמר.

עיריית ירושלים הגיבה בכעס להצעה, ודובר העירייה אמר שהמנגנון העירוני משקיע מאמץ גדול לשיפור חיי הערבים בעיר. כך או כך, רבים מערביי העיר קיבלו כבר מזמן את הצעתו של עבד אל־קאדר ובונים באופן לא חוקי, כיוון שכמעט בלתי אפשרי לקבל רישיון בנייה במזרח ירושלים, כי התכנון העירוני בשכונות הערביות כבר מתעכב שנים רבות.

מציאות נושכת

מחקר פלסטיני בנושא זה פורסם בשבוע שעבר תחת הכותרת "המציאות בירושלים", וכתבו אותו ג'ד איסחאק וסוהייל חלילייה ממוסד מחקר במזרח ירושלים (AIRJ). הם מסרו נתונים על קרוב ל־200 אלף דונם של אדמות ערבים שהופקעו במזרח העיר בעשר השנים האחרונות; על 645 בתים שנהרסו מפני שנבנו ללא רישיון; ועל כ־15 אלף פלסטינים שגורשו מהעיר, לאחר שזכות התושבות בישראל נשללה מהם.

על פי הממצאים, הלקוחים ברובם מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, במזרח ירושלים ובטבעת היישובים היהודיים המקיפים אותה מתגוררים יותר מ־266 אלף יהודים. הטבעת שסביב העיר בשטח הגדה כוללת, בין השאר, את גוש גבעת זאב, את גוש מעלה אדומים ואת גוש בנימין. סביב היישובים שמונים החוקרים הפלסטינים בגושים אלה, הם מצביעים על עוד 20 מאחזים.

לדבריהם, ליוזמה ולכסף ערבי אין למעשה כל אפשרות להצליח במזרח ירושלים, משום ששלטונות ישראל הטילו על הערבים מגבלות תכנון, ולפחות 28% מבתי הערבים במזרח ירושלים נמצאים בסכנת הריסה כי אין להם רישיונות מתאימים. המסקנה: למרות תמיכת העולם והבטחות הערבים, נראה לפלסטינים שהקרב על ירושלים בעצם אבוד.

תגיות