אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרופאים ממשיכים במאבק באוצר: "להכניס רפואה פרטית לבתי חולים ממשלתיים" צילום: shutterstock

הרופאים ממשיכים במאבק באוצר: "להכניס רפואה פרטית לבתי חולים ממשלתיים"

כך דורשים הרופאים כחלק מהמשא ומתן על הסכם השכר החדש. לטענתם, "כל האמצעים כשרים, כולל שביתה". משרד האוצר מזהיר בתגובה: "דרישות הרופאים עלולות למוטט את מערכת הבריאות"

21.02.2011, 22:00 | מיקי פלד

ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) דורשת מהאוצר להעניק לרופאים המועסקים בבתי החולים הממשלתיים תוספת שכר של 50%, ולהגדיל באופן משמעותי את מצבת התקנים של הרופאים ואנשי הצוות הרפואי בבתי החולים. במקביל דורשת הר"י לאפשר לרופאים להעניק לחולים טיפולים פרטיים בבתי חולים ממשלתיים. כיום ניתנים טיפולי השב"ן (שירותי בריאות נוספים) הנרכשים מקופות החולים רק בבתי חולים פרטיים, כגון אסותא או הרצליה מדיקל סנטר, או בבתי החולים המנוהלים על ידי עמותות, כגון שערי צדק והדסה.

"השכבות החלשות ייפגעו"

את הדרישות מעלה ההסתדרות הרפואית במסגרת הדיונים שהיא מקיימת עם האוצר על הסכם השכר החדש לרופאים במגזר הציבורי. לטענת הארגון, מתן אפשרות להעניק טיפולים פרטיים בבתי חולים ממשלתיים עשוי לשפר את האיתנות הפיננסית של מערכת הבריאות ולהכניס לבתי החולים הממשלתיים כמיליארד שקל בשנה.

מנגד, באוצר טוענים כי דרישות הרופאים לשילוב רפואה פרטית בבתי החולים "נועדה לאפשר להם לעשות שימוש במערכת הציבורית כדי לגרוף לכיסם מיליארדי שקלים מחולים על שירותים שניתנים כיום ללא תשלום". לטענת האוצר, הדרישה עלולה לפגוע בעיקר בשכבות החלשות: "נושא זה נוגע למדיניות ממשלתית ואינו נתון למשא ומתן עם ארגון עובדים כזה או אחר". להערכת אנשי האוצר, "סך הדרישות במשא ומתן מול הרופאים עולות מיליארדי שקלים וימוטטו את מערכת הבריאות הציבורית ואת מסגרת התקציב".

"חלק גדול מהבעיות של מערכת הבריאות ניתנות לפתרון", צילום: אריאל בשור "חלק גדול מהבעיות של מערכת הבריאות ניתנות לפתרון" | צילום: אריאל בשור "חלק גדול מהבעיות של מערכת הבריאות ניתנות לפתרון", צילום: אריאל בשור

יו"ר הר"י, ד"ר ליאוניד אידלמן, אמר היום (ב') כי "במאבק שלנו מול האוצר כל האמצעים כשרים, כולל שביתה". לדבריו, הכנסת שירותי הבריאות הנוספים למערכת הבריאות הציבורית היא רק אחת הדרישות שמעלים הרופאים.

"חלק גדול מהבעיות של מערכת הבריאות ניתנות לפתרון, ולו בצורה חלקית, באמצעות הכנסת השב"נים אל בתי החולים הציבוריים", אמר ל"כלכליסט" ד"ר זאב פלדמן, יו"ר איגוד הנוירוכירורגיים שמשתתף בדיונים מול האוצר.הבעיות שעליהן מדבר ד"ר פלדמן הם המחסור החמור הצפוי ברופאים ובצוות רופאים מסייע, במיוחד במקצועות הנתונים במחסור כוח אדם קבוע כגון הרדמה, נאונטולוגיה (פגים) וטיפול נמרץ.

במקצוע הנאונטולוגיה, למשל, יש כיום רק שני מתמחים בבתי החולים הממשלתיים, ובכלל המערכת מורגש מחסור של כ־80 רופאים. המחסור צפוי להגיע גם למקצועות שנחשבו עד לא מזמן יוקרתיים, כגון פנימאים.

"רופאים מעדיפים להימנע מהתמחות במקצועות אלה כי אין להם אפשרות להשתכר בהם באופן פרטי", אומר ד"ר פלדמן. בהר"י מסבירים כי השירותים שנמצאים כיום במחסור ניתנים באופן מוגבל ביותר בבתי החולים הפרטיים. "מתן אפשרות לניתוחים פרטיים בבתי החולים הממשלתיים יאפשר לרופאים להשתכר טוב יותר, יצמצם את העומס על בתי החולים ויעזור לפתור את המחסור".

אחת הבעיות שעלולות לעמוד בפני שאיפת הרופאים להכניס את שירותי הבריאות הפרטיים לבתי החולים היא משפטית: ב־2002 אסר היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין לבצע את המהלך, בשל חשש לאפליה של חולים שאינם מחזיקים בביטוחים משלימים.

הרופאים נגד שעוני נוכחות

 

 הסכם השכר האחרון של הרופאים נחתם ב־2008 וכלל תוספת שכר של כ־24% שאותה קיבלו הרופאים כפיצוי על השחיקה בשכרם מאז 2000. כעת דורשים הרופאים, כאמור, תוספת שכר נוספת וכן הגדלה של התגמול הניתן לרופאים מתמחים. האוצר, מנגד, מוכן למתן תוספת שכר רק לרופאים במקצועות במצוקה ולמתמחים. בנוסף דורש האוצר להכניס שעוני נוכחות לבתי החולים, צעד שלו מתנגדים הרופאים.

משרד הבריאות בתגובה: "אין מניעה שביטוחי השב"ן ירכשו שירותים מבתי החולים הציבוריים. לאחרונה הבהיר המשרד לביטוחים המשלימים כי זה איננו ראוי להוציא את בית החולים הציבוריים מתוך הסדר הספקים באופן כוללני. מתוך השירותים בביטוחים המשלימים, לא ניתן להשתמש בשירותי בחירת רופא מנתח בבתי החולים הממשלתיים עקב העובדה שמדובר בשירות פרטי".

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
הרופאים מוכרחים לנהל הפעם מאבק עיקש ונחרץ ללא ויתורים, כדי להבהיר למעסיקים ולאוצר את
המשמעות של שינוי ראוי ותיגמול הולם לעבודה ולהשקעה הבלתי אפשריות שלהם בבריאות הציבור. זאת במקביל ללחץ כבד, שעליהם להפעיל ביחד עם האחיות, כדי שהאוצר ומשרד הבריאות יגשו אחת ולתמיד לטפל באופן יסודי במערכת הבריאות הכושלת.
זאב  |  22.02.11
לכל התגובות