אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אני ישן טוב מדי בלילה" צילום: קובי קלמנוביץ'

"אני ישן טוב מדי בלילה"

שנה לאחר שהתיישב על כיסאו של אלי הורביץ, היו"ר המיתולוגי של טבע, ד"ר פיליפ פרוסט מתחיל ליישם את האג'נדה שלו בחברה: יותר תרופות מקור ותרופות ביולוגיות, פחות תרופות גנריות קלאסיות, ופזילה לשווקים כמו רוסיה וברזיל. חמש פעמים בשנה הוא מגיע לכאן ממיאמי, "נסיעות שנעשות קשות יותר ככל שאני מזדקן", ויש גם הפתעה: זה הזמן, הוא אומר, עבור ישראלים להשקיע בדירות בעיר

23.02.2011, 11:29 | עומרי כהן ושניר הנדלר
אתה מחזיק קרוב ל־900 מיליון דולר במניות של טבע. אתה ישן טוב בלילה?

"אני ישן טוב מדי בלילה. לא מספיק שעות, אבל אני ישן טוב בלילה".

מדוע?

"אני לא זקוק ליותר מדי שעות שינה".

בשנה האחרונה ראה ד"ר פיליפ פרוסט, יו"ר דירקטוריון טבע, את מניית החברה שבראשה הוא עומד נחבטת לא פעם. תחילה בשל פרישתו של קודמו בתפקיד והרוח החיה מאחורי טבע, אלי הורביץ, שפינה את כיסא היו"ר בשל מצבו הבריאותי; ולאחר מכן בא האישור שניתן ביולי לחברת הביוטכנולוגיה האמריקאית מומנטה ושותפתה סנדוז, חטיבת הגנריקה של ענקית התרופות השוויצרית נוברטיס, לשווק גרסה גנרית ללובנוקס, תרופה המונעת קרישת דם. המשקיעים חששו כי הבאה בתור לקבל גרסה גנרית תהיה הקופקסון, תרופת הדגל של טבע לטיפול בטרשת נפוצה, ומניית החברה צנחה ב־9% - צניחה שהתקשתה להתאושש ממנה.

  • לכתבות נוספות במוסף ההשקעות לחצו כאן

ייתכן שמשקיע משופשף כמו פרוסט צפה כבר בזמן הפגישה, יומיים לפני פרסום דו"חות החברה לרבעון הרביעי של 2010 ולשנה כולה, את תגובת המשקיעים: מניית טבע נפלה ב־5.4% על רקע תחזית מאכזבת שניפקה החברה ל־2011, ומחקה 45 מיליון דולר משווי אחזקותיו של פרוסט (1.6%) בחברה.

הפגישה איתו נערכת במשרדיה הצנועים של טבע בפתח תקווה. פרוסט, ספון במשרד קטנטן, מקבל אותנו בתום יום עבודה עמוס. בגיל 76, הטיסות התכופות לישראל והפגישות האינטנסיביות במהלך כל ביקור כאן אינן מקלות על פרוסט. את הלילה הקודם בילה בטיסה ארוכה ארצה ממעונו שבמיאמי.

פרוסט הוא יהודי אמריקאי, רופא בהכשרתו, שנחשב היום לגורו בתעשיית התרופות העולמית. הוא מדורג במקום ה־182 בדירוג 400 האנשים העשירים בארצות הברית, והונו מוערך ב־2.2 מיליארד דולר. את השקעותיו הוא מנהל בעצמו. "אני משקיע לזמן ארוך, אני לא בוחן את תיק ההשקעות שלי מיום ליום", הוא אומר, "אני לא יכול להיות יותר מדי ספציפי, אבל בואו נגיד שאני שמרן יחסית ואני מאמין גדול בנזילות".

 

"אין להפיכה במצרים השפעה"

פרוסט הצטרף לטבע ב־2006 לאחר שזו רכשה את איווקס, שהיתה אז בבעלותו, תמורת 7.4 מיליארד דולר. המיזוג עם איווקס הוסיף לטבע נוכחות חזקה באמריקה הלטינית, במרכז אירופה ובמזרחה, והרחיב את פעילותה בצפון אמריקה - השוק הגנרי הגדול בעולם. נוסף על כך שדרגה החברה האמריקאית את סל המוצרים של טבע במוצרים לטיפול בבעיות נשימה, בתחום מערכת העצבים ובאונקולוגיה.

אלי הורביץ. טביעת האצבע שלו ניכרת בחברה, צילום: בועז אופנהיים אלי הורביץ. טביעת האצבע שלו ניכרת בחברה | צילום: בועז אופנהיים אלי הורביץ. טביעת האצבע שלו ניכרת בחברה, צילום: בועז אופנהיים

כמעט שנה חלפה מאז פינה הורביץ את כיסא היו"ר בטבע לטובת פרוסט. טביעת האצבע של הורביץ ניכרה היטב בפעילות היומיומית של החברה, שנדמה שצמחה בדמותו, והוא הרבה להביע את דעתו בנושאים שעל סדר היום הכלכלי בישראל. ד"ר פרוסט, לעומת זאת, שונה מקודמו המיתולוגי מאוד, ונראה שהוא מעדיף לפעול מאחורי הקלעים.

נפגשת לאחרונה עם הורביץ?

"לא במהלך הביקור הזה, אבל אני מדבר איתו".

איך אתה מגדיר את היחסים שלך איתו?

"אנחנו חברים ותיקים. אנחנו מכירים כבר 40 שנה. אף שההיכרות שלנו היא על רקע עסקי, אני לא מדבר איתו היום על טבע. השיחות שלנו ידידותיות".

40 שנה זה הרבה לפני שמכרת לטבע את איווקס.

"הקמנו את איווקס ב־1987. שנתיים או שלוש לאחר מכן הורביץ כבר דיבר איתי על רכישה".

הוא חיכה הרבה עד שסגרתם את העסקה.

פרוסט צוחק. "כן, הוא חשב שהמחיר של איווקס לא מספיק גבוה בשביל להתחיל איתו את מסע הרכישות של טבע".

אתה מסכם בימים אלה שנה ראשונה בתפקיד. איזו חברה מצאת?

"אני חושב שטבע היא ארגון גדול ומפותח במיוחד. לחברה יש כמה יחידות תפעוליות הפזורות ברחבי העולם, כך שהארגון די מובנה - כמו שחברה בגודלה של טבע צריכה להיות. לדעתי, אחת התכונות החיוביות של החברה היא שלהנהלה יש ראש פתוח לגבי המבנה, והיא אינה חוששת לבצע שינויים במקרה שאלה דרושים. זה ארגון גמיש מאוד, לא מקובע, וזה חשוב מאוד להמשך הדרך".

שינית משהו בטבע?

"כל ארגון גדול משתנה כל הזמן. חלק מהשינויים קשורים להצעות שאני מציע וחלק באים מכיוון ההנהלה. אין לי אג'נדה ספציפית לגבי שינויים משמעותיים".

מה ההבדל העיקרי בין טבע לחברות אמריקאיות בגודל דומה?

"לכל חברה יש תכונות ייחודיות משלה וטעמים משלה. אני לא חושב שטבע נבדלת מחברה אמריקאית באופן שונה מהאופן שבו חברה אמריקאית אחת נבדלת מחברה אמריקאית אחרת".

אתה חושב שהעובדה שטבע היא חברה גלובלית שבאה ממדינה קטנה היא יתרון?

"אני לא חושב שזה יתרון וגם זה לא מיוחד. רוש ונוברטיס מגיעות גם הן ממדינה קטנה, שוויץ, והן גדולות יותר מטבע".

אבל בניגוד אליהן, המשקיעים בטבע נאלצו לראות את המניה מגיבה בירידות חדות להפיכה במצרים.

"משקיעים רואים את טבע לא רק כחברה ישראלית אלא גם כחברה גלובלית. כל עוד ישראל לא תהיה מעורבת בעניינים צבאיים, אני לא רואה איך זה ישפיע על הפעילות של טבע".

אתה מוערך מאוד בקרב המשקיעים המוסדיים. כמה זמן מיום העבודה שלך אתה מקדיש לשיחות עם משקיעים מוסדיים ברחבי העולם?

"באופן כללי אני חושב שתפקידה של הנהלת טבע לשוחח עם המשקיעים. הקשר שלי עם המשקיעים הוא דרך התקשורת. אכן, יש לי יחסים טובים עם המשקיעים ואם אוכל לעזור להנהלה כמובן אירתם לעניין, אבל כרגע אני חושב שהנהלת טבע עושה עבודה מצוינת בקשר שלה עם המשקיעים".

פרוסט. "אין אג פרוסט. "אין אג'נדה ספציפית | צילום: קובי קלמנוביץ' פרוסט. "אין אג

"קופקסון חדש? זה בוודאי אפשרי"

תרופת הדגל של טבע, כאמור, היא הקופקסון, המטפלת בטרשת נפוצה. ב־2010 הניבו מכירות הקופקסון לבדה לטבע 3.3 מיליארד דולר, 20% מהכנסותיה באותה שנה (16.1 מיליארד דולר). על פי הערכות בשוק, מכירות הקופקסון היו אחראיות ל־40% מהרווח המתואם שהשיגה טבע ב־2010, שעמד על 4.1 מיליארד דולר.

"אני חושב שעם הזמן טבע תהפוך לחברה מגוונת יותר", אומר פרוסט. "תחום התרופות הגנריות הוא חלק חשוב בטבע והוא ימשיך להיות כזה, אך יש לנו הרבה הזדמנויות לפתח סוגים חדשים של תרופות. אני חושב שטבע תציג תוצאות מרשימות גם בתחום תרופות המקור".

האם יהיה לטבע "קופקסון חדש"?

"לטבע יש כמה תרופות מקור בפיתוח, בשלבים קליניים, כולל תרופה לטיפול בטרשת נפוצה (לקווינימוד - ע"כ וש"ה) שסיימה לאחרונה את השלב השלישי בניסוי הקליני. זה נראה מבטיח מאוד".

היא יכולה להיות תרופה "שוברת שוק" כמו קופקסון?

"היא בוודאי יכולה להיות מוצר חשוב מאוד".

השאלה היא אם טבע יכולה לייצר בלוקבאסטר נוסף.

"בוודאי, אני חושב שיש לטבע הזדמנות לפתח לא רק תרופה אחת, אלא סדרה של מוצרים חשובים כאלה".

אתה חושב שהבאת עמך לטבע אג'נדה שיש להשקיע יותר בתרופות מקור?

"יש לי רגשות חזקים בקשר לפוטנציאל של תרופות המקור ולחשיבות של הקצאה גדולה יותר של משאבים לפיתוחן. אני מקווה שזה אכן יקרה".

מתי טבע תפסיק להיקרא "ענקית גנריקה" ותהפוך ל"ענקית תרופות"?

"אני לא חושב על טבע כעל חברה גנרית. יש לנו מוצרים חשובים אחרים. חולים המשתמשים בתרופות מקור שלנו לא רואים את טבע כחברה גנרית, ויש מיליונים כאלה. באמריקה הלטינית, למשל, ובמרכז אירופה ומזרחה, רוב המוצרים שלנו הם תרופות מקור. במדינות האלה טבע לא נחשבת לחברה גנרית. כבר עכשיו עבור חלק נכבד מהעולם טבע היא לא חברה תרופות גנרית - טבע היא חברת תרופות".

 

"נוכל להיות בעשר הגדולות"

אתה חושב שטבע יכולה להפוך לאחת מעשר חברות התרופות הגדולות בעולם?

"קשה לנבא, אבל זה בוודאי בתחום הסביר. כדי לעשות זאת טבע תצטרך לצמוח יותר מהחברות האחרות בענף, וחברות צומחות בשתי דרכים: צמיחה אורגנית או על ידי רכישות. טבע צריכה להמשיך לפעול בשני הערוצים האלה".

איזה סוג חברות טבע צריכה לרכוש?

"אני חושב שצריך לשמור על ראש פתוח ולבחון הזדמנויות לרכישה שנקרות בפניך. כשטבע בוחנת מועמדות אפשריות לרכישה היא לא צריכה להתמקד רק בתחום הצר של שווקים ומוצרים, אלא לבחון את כל האופציות שעומדות לפניה בשוק.

"אני חושב שאפשרי שטבע תהיה אחת מעשר הגדולות, ואני מקווה שזה יקרה, אבל חשובה יותר מגודל החברה היא היכולת לדאוג לעובדים ולבעלי המניות. זה לא תמיד נמדד בגודל החברה. מה שחשוב זה הרווחיות וסוג החברה - חברה חדשנית, שדואגת לאנשיה ושאכפת לה מהאנשים שצורכים את התרופות שהיא מייצרת".

אתה חושב שרכישות איווקס, באר ורציופארם היו טובות לטבע?

"שלושתן מצוינות".

מה המתכון של טבע להפיכת רכישה גדולה כזו למצליחה?

"לטבע יש שיטה מצוינת להעריך רכישות, כך שברגע שההנהלה מסכמת על רכישה היא כבר צברה מידע רב על החברה הנרכשת. הידע המוקדם הזה מאפשר לטבע לעבור במהירות לשלב האינטגרציה, לנצל את הסינרגיות בין שתי החברות וכך להפוך את הרכישה למוצלחת".

טבע מוכנה לרכישת ענק נוספת?

"אני לא יודע אם היא מוכנה, אבל היא תמיד פתוחה לבחון הזדמנות אם היא נתקלת באחת כזו".

לאחרונה בוצעו כמה עסקאות מיזוג בין חברות תרופות ענקיות, כמו סאנופי אוונטיס עם ג'נזיים. טבע תמשיך להיות חברה עצמאית?

"אני חושב שטבע הגיעה לגודל כזה שהסבירות שהיא תמשיך להיות רוכשת גבוהה יותר מהסבירות שהיא תהפוך לנרכשת. אם בוחנים את שוק התרופות היום, אין יותר מדי חברות שמסוגלות לרכוש את טבע. אני מאמין שהיא תמשיך להיות חברה עצמאית".

"התחום הכימי־גנרי פחות מעניין"

תעשיית התרופות הבינלאומית, אומר פרוסט, תיטה בשנים הקרובות לתחום חדש יחסית - תרופות ביולוגיות, שהן תרופות המבוססות על חלבונים. היקף המכירות של תרופות מקור ביולוגיות עומד היום על 200 מיליארד דולר, ועד 2015 ייצאו מתחום "הגנת הפטנט" תרופות שהיקף מכירותיהן 80 מיליארד דולר - השוק שטבע לוטשת עיניים אליו.

"בטווח הקצר התחום הזה ימשיך לצמוח", אומר פרוסט. "טבע תשתתף בשוק הזה על ידי מכירת ביוסימילארס (Biosimilars), גרסאות גנריות של תרופות ביולוגיות, וביובטר (Biobetter), תרופות ביולוגיות דומות לתרופות קיימות אך טובות מהן במובן זה או אחר. לדעתי טבע תוכל לייצר הכנסות משמעותיות מהתחום. יש מוצרים טובים בצנרת והם יגיעו לשוק בשנים הקרובות".

אתה חושב שלטבע יש היכולות המתאימות להצליח בשוק הזה?

"אני חושב שיש לה כישרון רב. יש לטבע שותף שוויצרי, לונזה, שמעורב בכמה אספקטים של הפיתוח. צריך לזכור שטבע כבר משווקת בחלק מהמקומות בעולם ביוסימילארס, ולכן אני חושב שאין סיבה שהתחום הזה לא יהיה הצלחה גדולה בחברה".

טבע תוכל להוביל את התחום הביו־גנרי כמו שהיא מובילה את התחום הכימי־גנרי?

"יש לטבע הזדמנות להוביל את התחום. מה שמעניין בתחום הזה, של תרופות ביולוגיות גנריות, הוא שיקר יותר לפתח תרופה ביולוגית גנרית מלפתח תרופה כימית גנרית. בתחום הזה יהיה מספר קטן של שחקנים, ולטבע יהיו פחות מתחרים. כמו בתרופות הגנריות הכימיות, גם כאן ההחזר על ההשקעה יהיה טוב - אבל מה שחשוב הוא פרק הזמן שהחברה תוכל לשמור על מחיר המוצר בשוק.

טבע וישראל "ישראל היא מקום טוב למטה של טבע" החשש העיקרי בעת מינויו של פרוסט היה כי ימנה דירקטורים אמריקאיים ויעביר את מטה טבע לארה"ב עומרי כהן ושניר הנדלרלכתבה המלאה

"הבעיה כיום בתרופות גנריות הוא שמעגל החיים של תרופה הוא קצר. בהתחלה יש לחברה שמשיקה גרסה גנרית ראשונה מכירות גדולות, אבל אחרי ששחקנים נוספים נכנסים המחירים נופלים. אף שהתחום הזה עדיין רווחי, אני חושב שהוא פחות מעניין. מאחר שנראה שמספר קטן יותר של שחקנים יצטרפו לשוק התרופות הביו־גנריות, נוכל לשמור על רווחיות גדולה לפרק זמן ארוך יותר - ולכן התחום הזה מעניין יותר. טבע היא השחקן הגדול ביותר בעולם בתחום הגנרי, וטבעי שהיא תרחיב את היתרון שלה לביוסימילארס. זו אבולוציה טבעית".

פרט להרחבת קו המוצרים וכניסה לתחומים חדשים, פרוסט חושב שעל טבע להרחיב את פעילותה גם גיאורפית, במדינות מתפתחות כמו ברזיל, הודו וסין. "וגם ברוסיה, שם יש לנו פעילות נרחבת ובעלת צמיחה חזקה", הוא מוסיף. "אני מעריך שאנחנו היום החברה החמישית בגודלה ברוסיה, ואני צופה שתוך כמה שנים טבע תהפוך לחברת התרופות הגדולה ביותר שם".

איך תעשו את זה? על ידי רכישות?

"לא, על ידי הצגת תרופות חדשות".

נראה שרוסיה היא שוק בעייתי למדי, כי זו לא מדינה דמוקרטית טהורה.

"אני לא חושב שהמערכת הפוליטית שם משפיעה בדרך זו או אחרת. למעשה, לממשלה הרוסית יש תוכניות שהן חיוביות לתעשיית התרופות בכלל ולטבע בפרט. הממשלה שם מתכננת להוציא יותר כסף על בריאות הציבור, והדבר הראשון שהיא תעשה זה להוציא כסף על תרופות".

מה לגבי ברזיל?

"כרגע לטבע יש פעילות קטנה מאוד שם. אנחנו מקווים למצוא דרך להיות פעילים יותר בברזיל".

טבע יכולה להתחרות שם? מחירי התרופות שם נמוכים יחסית והתחרות גדולה.

"כן, אבל זה תלוי בשאלה אם נצליח להתבסס שם. ברזיל היא מדינה שחשוב שהייצור בה יהיה מקומי. כרגע אנחנו עדיין לא עושים את זה, אבל יום אחד נעשה. אני מקווה שזה יקרה בעתיד הקרוב".

ריו דה ז ריו דה ז'נרו. "מקווים למצוא דרך להיות פעילים יותר בברזיל" | צילום: בלומברג ריו דה ז

 

"אובמה לא יפגע בבריאות"

יעד אחד שטבע פועלת בו ושפרוסט מכיר היטב הוא כמובן ארה"ב, שם הוא מתגורר. הוא מגיע לכאן ארבע־חמש פעמים בשנה, לרוב ליומיים או שלושה.

לא קשה לך לעשות את המסע הארוך מארה"ב כמה פעמים בשנה?

"ככל שאני מזדקן זה קשה יותר. אני עסוק מאוד כשאני מגיע לכאן. יש יותר מדי אנשים מעניינים בישראל. יש לי היום הרבה חברים כאן, ומובן שהפעילות בטבע גוזלת המון מזמני".

אתה חושב שתמשיך בתפקיד זמן ארוך?

"קשה לומר. אני לא יודע עד כמה הם יהיו מוכנים לסבול אותי", הוא צוחק. "כרגע אני נהנה מהתפקיד".

מה אתה חושב על המצב הכלכלי בארה"ב?

"אני חושב שבחיי היומיום בארה"ב המצב טוב למדי, אבל אם בוחנים את המצב לטווח הארוך, אני מודאג מהגדלת הגירעון והחוב של הממשל האמריקאי. אני מקווה שזה ישתנה בקרוב".

אתה חושב שקיימת אפשרות שהנשיא אובמה יקצץ בתקציב הבריאות, מה שעלול לפגוע בטבע?

"אני מקווה מאוד שאובמה יבצע קיצוצים בתקציב, אבל אני לא חושב שהוא יפגע בתקציב הבריאות וימנע מחולים לקבל תרופות".

מה דעתך על רפורמת הבריאות שאובמה הוביל?

"יש היום מחלוקת גדולה לגבי הרפורמה הזו. יש שטוענים שצריך לבטל אותה, ונעשו אף פניות לבית המשפט בטענה שהיא נוגדת את החוקה. צריך להמתין ולראות מה יחליט בית המשפט העליון בנושא.

"בכל מקרה, הרפורמה צפויה להגדיל את מספר החולים שיקבלו טיפול רפואי. הגדלת מספר החולים משמעותה יותר מרשמים, תוספת של מרשמים תביא ליותר מכירות, ויותר מכירות יגדילו את רווחי החברות - זה טוב לתעשיית התרופות ולטבע זה טוב במיוחד. תוספת החולים שיזכו לביטוח רפואי תגדיל את הדרישה לתרופות זולות יותר, ובכך יש לתרופות הגנריות יתרון".

אתה גר במיאמי, אחת הערים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר במשבר האחרון.

"המצב משתפר. היתה במיאמי בעיה של בניית יתר, בעיקר של דירות מגורים, מה שהביא לירידת מחירים חדה. אני חושב שרמת מחירי הנדל"ן הנוכחית אטרקטיבית במיוחד עבור משקיעים מחוץ לארה"ב, כמו הישראלים, ובעיקר למשקיעים מאמריקה הלטינית או אירופה, שם מחירי הדירות יקרים יותר. כך שאם יש משקיעים שמעוניינים בנכס שנמצא בסביבת אקלים חמימה כדירה להשקעה או כמקום מפלט - השקעה במיאמי נראית היום כמו מציאה".

תגיות