אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נסיך הגאות והשפל

נסיך הגאות והשפל

החוקיות בהתנהגותו של ת"א־100 בעשורים האחרונים יכולה לנבא מה צפוי לשוק בעתיד

23.02.2011, 06:53 | גדי מרץ

לאורך 30 השנים האחרונות שוק המניות התנהג לפי מחזורי עסקים. בממוצע, מחזור עסקים התרחש אחת לשבע שנים, ובמהלכו חווה השוק גל של גאות, כאשר לאחריו לרוב הגיעה מפולת המביאה את השוק לרמת שפל.

גל העליות בבורסה נמשך בדרך כלל כחמש שנים, ובמהלכן שוק המניות מכפיל את עצמו בערך פי ארבעה. לדוגמה, בשנת 1995 הגיע מדד ת"א־100לשפל של 145 נקודות. באוקטובר 2000, חמש שנים מאוחר יותר, ערב מפולת האינתיפאדה ומשבר ההייטק נסק המדד לרמה של 580 נקודות - בדיוק פי ארבעה מערכו. לאחר גל העליות מגיע גל ירידות, שנמשך פרק זמן קצר בהרבה - כשנתיים עד שנתיים וחצי - ובמהלכו משיל המדד מערכו כ־40%–45%.

הצמיחה הכלכלית היא הטריגר

שתי בשורות עולות מהניתוח הטכני הזה, האחת טובה אך השנייה קצת פחות. הטובה היא שאם החוקיות הזאת תימשך גם בעתיד, מדד המניות צפוי להיפגש בעוד כשלוש שנים עם רמת ה־2,400 נקודות לאחר שביקר בשנת 2008 ברמת שפל של קצת יותר מ־600 נקודות. הבשורה הפחות טובה היא ששנתיים אחר כך צפוי ת"א־100 לרדת חזרה לרמת ה־1,400 נקודות.

נשאלת השאלה מה הטריגר שמניע את השוק במסעו צפונה? נדמה כי הגורם היחידי שמשפיע על השוק בטווח הארוך הוא הצמיחה הכלכלית. ברגע שהשוק הפיננסי מזהה שתקופת השפל חלפה ושהמשק מתחיל להתאושש, הוא נע בקורלציה הדוקה עם השווקים הריאליים.

ומה לגבי מפולות? ישנן שתי סיבות שיכולות להסביר מפולת. הראשונה והשכיחה יותר היא משבר המוביל למיתון, כפי שראינו במשבר ההייטק בתחילת שנות האלפיים, או במשבר משכנתאות הסאב־פריים בארצות הברית, שאותו חווינו במפולת האחרונה. הסיבה השנייה המובילה למפולת היא התפתחות בועה פיננסית, שבה שערי המניות מתנתקים בצורה משמעותית מהשווי הכלכלי של החברות, כפי שראינו במפולת שאירעה בשנת 1994.

מגמה חיובית דו־ספרתית

מכאן, שאם הגורם העיקרי המשפיע על השוק בטווח הארוך הוא מצב הכלכלה, נבדוק את התחזיות לצמיחה העולמית שמספקת קרן המטבע הבינלאומית. לפי התחזיות, צפויה הכלכלה העולמית לצמוח בכל אחת מהשנים הקרובות בכ־4.5%. הצמיחה תגיע בעיקר מכיוונם של המשקים המתפתחים, הצפויים לצמוח בקצב של כ־6.5% בשנה, בעוד שהמשקים המפותחים צפויים לצמוח בשיעור מתון של כ־2.5% בלבד.

גם בישראל, ובמיוחד לאור צמיחת התמ"ג המרשימה ברבעון הרביעי של 2010, צפוי המשק - כך מסכימים רוב הכלכלנים - לצמוח בקצב של יותר מ־4% בשנה בכל אחת מהשנים הקרובות. אם התחזיות לצמיחה המקומית והעולמית אכן יתממשו, ההיסטוריה כנראה תחזור על עצמה פעם נוספת, ושוקי המניות צפויים להפגין מגמה חיובית בשיעור דו ספרתי צנוע בשלוש השנים הקרובות.

הכותב הוא ממונה על מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט

תגיות