אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוב: תפוקת הנפט צנחה בשיעור של 75% על רקע המהומות צילום: בלומברג

לוב: תפוקת הנפט צנחה בשיעור של 75% על רקע המהומות

גרמניה וצרפת מתעקשות על נקיטת אמצעים להפסקת האלימות בלוב, בעוד איטליה מסתייגת; מחיר הנפט מסוג ברנט מטפס ל-115 דולר לחבית בזמן שמתקני נפט סינים בלוב מותקפים. מתנגדי המשטר מנסים למנוע את הריסתם של מתקנים נוספים

24.02.2011, 15:13 | דורון פסקין וסוכנויות הידיעות

תפוקת הנפט של לוב צנחה בשיעור של 75% על רקע המהומות – כך דיווח היום (ה') מנכ"ל ענקית הנפט האיטלקיה ENI, חברת האנרגיה המערבית בעלת נתח הפעילות הזרה הגדול בלוב.

המנכ"ל, פאולו סקארוני, צופה כי מחירי הנפט המזנקים יחזרו לרמות של מתחת ל-100 דולר לחבית, אם "המצב הפוליטי יירגע", שכן לדבריו הספקולציות הן אלה שמקפיצות את המחירים. "ישנן 1.2 מיליון חביות נפט פחות ביום בשווקים, שזה לא ממש הרבה", אמר סקארוני במסיבת עתונאים ברומא. "ישנה רמה מסויימת של חוסר ודאות, מה שמעורר ספקולציות", הוסיף.

תפוקת הנפט היומית הרגילה של לוב היא כ-1.6 מיליון חביות ביום. לדברי סקארוני, היצור של ENI בלוב צנח בהיקף של יותר מ-50%, אך ישנם מספר שדות נפט וגז שעדיין פועלים כרגיל. כן ציין, כי הקידוחים לחופי מערב לוב עדיין ממשיכים. לדבריו, אחת הסיבות לירידה בתפוקה היא בטחון העובדים. "קשה לצפות מתי נחזור לרמה תקינה", הוסיף, וציין כי 34 אנשי צוות עדיין עובדים עבור ENI בלוב.

מוקדם יותר דווח כי נשיא לוב, מועמר קדאפי, מסרב לפנות את השלטון ונערך לקרב על טריפולי הבירה מול אלפי מפגינים המרכזים את כוחותיהם במרחק של כ-50 קילומטר מהעיר. קדאפי לא סומך על הצבא שלו, שעל פי דיווחים מגלה סימפטיה רבה למפגינים, ומוסיף לגייס שכירי חרב אפריקאיים שיסיעו לו בהגנה על העיר והשלטון.

העיתון "ניו יורק טיימס" מדווח כי מדובר באותם שכירי חרב שנלחמו בקרבות רבים באפריקה ובין היתר בסומליה . על פי אותו דיווח, שכירי החרב מקבלים שכר עצום של 18 אלף דולר ליום ולהם סמכות לירות בכל אדם חשוד ברחוב. עד כה, על פי נתוני משרד החוץ האיטלקי, נהרגו במהומות בלוב מעל אלף בני אדם.

התגובה האירופית

בתוך כך, מדינות האיחוד האירופי החליטו לגבש חבילה של סנקציות נגד לוב בניסיון לגרום להפסקת דיכוי המפגינים. על הסנקציות מתעקשות צרפת וגרמניה, הדורשות להטיל אמברגו על אספקת נשק ללוב ואת הקפאת נכסי הממשל הלובי בעולם. כמו כן, דורשות המדינות להגביל את כניסתם של אנשי הממשל לאירופה. נשקלת גם הקפאת חוזים לרכישת נפט מלוב. צרפת אף לא שוללת כניסת כוחות נאט"ו לשטחה של לוב להשמדת הטייסת הלובית שיורה על המפגינים.

שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, הודיעה כי אירופה מוכנה לדרוש מהאחראים לדיכוי האלים של ההפגנות בלוב לקחת אחריות על מעשיהם ולהעמידם דין. יחד עם זאת, מנהיגי כמה מהמדינות, בהן איטליה, מבקשות לא למהר עם הטלת סנקציות ולשקול את ההשפעות הכלכליות העתידיות על אירופה עצמה וגם לזכור כי מהלך זה יביא לזרם של פליטים ליבשת.

שומרים על הנפט 

בד בבד, מצב מתקני הנפט בלוב אינו ברור נכון לשעה זו. במקביל לדיווחים על הירידה בתפוקה היומית של הגז והנפט, אשר הביאו את מחיר הנפט מסוג ברנט לשיא של שנתיים וחצי במחיר של 115 דולר לחבית, התקבלו אמש דיווחים כי הכוחות המתנגדים למשטר קדאפי השתלטו על אזור חשוב בו ישנם מתקני גז ונפט חשובים.

החשש הבא בשוק הנפט העולמי מהומות בעיראק ביום שישי צפויות הפגנות ענק בעיראק כמחאה על השחיתות השלטונית; גל המחאות העממיות מגיע למדינה בתקופת שיא של מגזר הנפט דורון פסקין לכתבה המלאה
לפי הדיווח, תושבים מקומיים באזור מרסא בורייקה הצליחו לשכנע את אנשי משמר מתקני הנפט לחבור אליהם כדי להשתלט על האזור ולאבטח את המתקנים מפני התקפה צפויה של אנשי קדאפי. אזור מרסא בורייקה מהווה חק מרכזי בתעשיית הנפט הלובית וכולל מתקן לייצור גז נוזלי, בית זיקוק, מפעל למוצרי נפט שונים וכן נמל ייצוא.

לעומת זאת, רשת "אלערבייה" דיווחה אמש כי גדוד בפיקודו של מועתסם קדאפי, אחד מבניו של השליט מועמר קדאפי, עשה דרכו לעבר בארות נפט ובתי זיקוק במטרה לפוצץ אותם. הרשת לא מסרה פרטים נוספים לגבי מיקום הגדוד ולאן פניו מועדות.

בתוך כך, חברת הנפט הלאומית של סין הודיעה כי מתקניה בלוב הותקפו והיא נאלצה להחזיר את עובדיה לסין. בדיווח לא נמסרו פרטים על מיקום המתקנים. "אנחנו עושים הכל כדי לשמור על הפרויקטים ולהגן על עובדינו", נמסר בהצהרה מטעם החברה.

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות