אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מוסקבה מאשימה את גוגל במהפכה במצרים צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי: מוסקבה מאשימה את גוגל במהפכה במצרים

וגם הפרשן של "פוקס ניוז", גלן בק, מתגייס כדי לקדם את תיאוריית הקונספירציה. וגם: למה פייסבוק חסמה את היישום שמאפשר לדעת אם מישהי נפרדה מהחבר שלה, ומה הקשר בין אפל לקולנוע?

24.02.2011, 13:18 | יוסי גורביץ

מובארק, מסתבר שגוגל הפילה אותך

נו, זה היה צפוי: סגן ראש ממשלת רוסיה, איגור סצ'ין - תודו שיכולתם למות טיפשים בלי לדעת שהוא קיים - האשים את גוגל בראיון בכך שהיא-היא ביצעה את המהפכה במצרים, תוך "מניפולציות של האנרגיה העממית". הוא הזכיר את ה"מנהלים הבכירים של גוגל במצרים", תוך רמיזה כמובן לאחד מסמלי המהפכה.

לעולם לא תצעד לבד, איגור סצ'ין! ליצן הרודיאו המוכר בארה"ב, גלן בק - שמשמש כ"פרשן פוליטי" ב"פוקס ניוז", לצד שרה פיילין - אמר דברים דומים מאוד: שני סגני נשיאים של גוגל, לדבריו, אחראים להפלת השלטון במצרים, והם פועלים יחד עם אובמה. גוגל ואובמה כנראה לא ידעו שהם כאלה.

מרתק לציין שגם סצ'ין וגם גלן בק (וגם בנימין נתניהו) מפחדים פחד מוות מההתקוממות העממית במצרים, ושהן בק והן סצ'ין נאלצים לסגת לתיאוריות קונספירציה בשנקל כדי להסביר את מה שקרה שם.

עכשיו, אדם מן הישוב היה מסתכל על מצרים, ואומר לעצמו: "הממ. 60 שנה של דיקטטורה צבאית, 30 מתוכן על ידי מומיה חנוטה אחת. אבטלה המונית. משטרה מושחתת, צבא שמחזיק בחלקים ניכרים של המגזר הפרטי. שיעור גבוה של אנאלפבתיות ועוני. זה לא יחזיק". אדם כזה, כמובן, היה עלול להיתקל בקשיים אילו היה מנסה להתקבל למשרה באמ"ן, אבל זה כבר סיפור אחר.

טיפוסים כמו בק וסצ'ין נסוגים ישירות אל התפיסה שיש מושך-בחוטים כלשהו. פעם אלו היו זקני ציון המרושעים, ואחר כך אלו היו ארגונים ממשלתיים מנוולים לא פחות, נוסח ה-X Files. עכשיו אלה תאגידים, וגוגל - שמחזיקה בכמויות בלתי נתפסות של מידע על כל אחד מאיתנו - משחקת נהדר את תפקידה בטרגי-קומדיה הזאת.

גלן בק. מצא את האשמים, צילום: cc by KimFischer גלן בק. מצא את האשמים | צילום: cc by KimFischer גלן בק. מצא את האשמים, צילום: cc by KimFischer

רוסיה, על כל פנים, כבר נוקטת צעדי מנע: גוגל לא מצליחה לתפוס בה אחיזה. יש לה מנוע חיפוש משלה בשם יאנדקס, וגם ורשת חברתית משלה. לאחרונה, נזכיר, הודיעה רוסיה שהיא תחליף את כל מוצרי מיקרוסופט במוצרי לינוקס. זה לא נובע מתוך האמונה הגדולה של ולדימיר "תחליף-סטאלין-שלא-מצליח-לגדל-שפם" פוטין בקוד פתוח ובתוכנה חופשית: זה צעד התגוננות נגד הקונספירציה הגדולה של חברות הטכנולוגיה ושל המושכים-בחוטים המסתוריים שמאחוריהן.

ההיסטוריון הגדול פיטר בראון העיר פעם שבני האדם מבלים שליש מימיהם בשינה וחלומות, ושההיסטוריונים לא הקדישו מספיק תשומת לב להשפעה שיש לחלומות - וסיוטים - על ההיסטוריה. סיוטים עשויים להיות בלתי מציאותיים - ואף על פי כן להשפיע על המציאות. רוסיה, וחסידיו השוטים של גלן בק, מדגימים את הטענה היטב.

יום האבל של הסטוקרים

ברנש בשם דן לויבנהרץ הציג בתחילת השבוע אפליקציית פייסבוק בשם Breakup Notification, שמקלה משמעותית על חייהם של הסטוקרים באשר הם: היא מעדכנת את המשתמש כאשר אנשים שהוא עוקב אחריהם משנים את סטטוס מערכת היחסים שלהם. מעתה, אם הבחורה שבה אתה חושק תנטוש את הלוזר שלא היה לך האומץ להתעמת איתו כמו בזמנים הטובים ההם, כשגברים היו גברים, נשים היו נשים, ויצורים שעירים מאלפא קנטאורי היו יצורים שעירים מאלפא קנטאורי - תדע על כך מיד.

מטבע הדברים, קמה זעקה על כך שמדובר באפליקציה פולשנית מדי. ומטבע הדברים, היא הפכה לאפליקציה עם מספר משתמשים גבוה במיוחד. בתוך כמה ימים טיפס מספר המשתמשים ל-3.6 מיליון. פייסבוק שמה לב שמשהו חריג קורה – וחסמה את האפליקציה. עכשיו, היא אומרת, היא בודקת שהאפליקציה "מספקת חוויית משתמש חיובית". חייבים להעריך את חוש ההומור התאגידי שלהם.

אפליקציית Breakup Notifier. הצלחה מסחררת - עד החסימה, צילום מסך: טק-קראנץ אפליקציית Breakup Notifier. הצלחה מסחררת - עד החסימה | צילום מסך: טק-קראנץ' אפליקציית Breakup Notifier. הצלחה מסחררת - עד החסימה, צילום מסך: טק-קראנץ

סביר להניח שרוב הגולשים לא היו רוצים שמכשיר מעקב כזה יופעל כנגדם, ופייסבוק פעלה במהירות סבירה. מה שלא ברור הוא למה היתה צריכה הטרשת החברתית גם לחסום את הדף של לויבנהרץ עצמו. על פניו, מדובר בהפעלת כוח מיותר. אולי הוא ניסה לגנוב את בת זוגו של צוקרברג? 

כשהסיכון גובר על ההון

פעם, לא מזמן, קרנות הון סיכון היו בקו החזית של... משהו. הם היו האמיצים, הנועזים, שהטביעו סכומי כסף גדולים ב... משהו שלא היה ברור אם יש לו מודל עסקי.

ובכן, מסתבר שהסיכון גבר על ההון. ב-2007, היו כ-1,000 קרנות הון סיכון. היום יש פחות מ-400, ועוד היד נטויה: חלק ניכר מהקרנות גוססות. חלק עדיין מנסות להתאושש מפקיעת בועת הדוט.קום בתחילת העשור הקודם, ובאופן כללי המאזן שלהן בעשור האחרון הוא שלילי, לא חיובי. יש כמה קרנות שדווקא שרדו, כמו סקויה, וטרפו את הקטנות יותר.

זה משהו שצריך לזכור שכשחושבים על ההימורים שלפיהם פייסבוק שווה יותר מ-50 מיליארד דולר, שגרופון שווה 20 מיליארד, שזינגה שווה 10 מיליארד וכן הלאה. בהתחשב בכך שהמחירים האלה מתחילים להיראות כמו בועה במקרה הטוב ומשחק פירמידה במקרה הרע, בכלל לא בטוח שיישארו בתחום האינטרנט משקיעי הון סיכון כשהאבק ישקע. ואולי זה יהיה דבר חיובי, במובן מסוים: פחות מנפחי בועות, פחות מהמרים על העתיד הפיננסי של כולנו.

חורים באנדרואיד

 

מערכת ההפעלה אנדרואיד הולכת מחיל אל חיל. היא עוברת בקפיצות ובדילוגים את נתח השוק של אפל ו-iOS שלה, משאירה אבק ל-RIM והבלקברי, וגם את סימביאן היא כנראה תעבור תוך זמן לא רב. רק חבל שהיא לא מאמינה בהגנת מידע.

מומחה האבטחה דן וואלך בדק מה עובר דרך האנדרואיד כשהוא מזרים מידע. מה שהוא מצא הפתיע אותו קלות. אפליקציית פייסבוק הרשמית, למשל, שולחת את כל המידע כשהוא בלתי מוצפן. זה אומר, למשל, שכל ההודעות הפרטיות - או כל הודעה אחרת - חשופות לכל מי שעושה מאמץ מינימלי ליירט אותן. כל זה למרות הזהירות של וואלך, שהורה לאפליקציה להצפין את עצמה.

אפליקציית פייסבוק לא היתה היחידה שבה התגלתה פירצה: וואלך בדק גם את התנהלותה אפליקציית לוח השנה של גוגל, שכזכור עומדת מאחורי אנדרואיד. גם היא שלחה את כל המידע כשהוא בלתי מאובטח. מגוגל נמסר שהם עובדים על זה, אבל לא ברור מתי הם יאבטחו את המידע.

יישומים אחרים, אגב, שלחו את מיקומו של המשתמש. עם זאת, אומר וואלך, כל האפליקציות שבדק הקפידו להצפין את הסיסמאות. אני מניח שגם זה משהו.

קצרצרים

כך יוצרים בולמוס קנייה קסום ומהפכני: כולנו מכירים את השיטה האהובה על אפל לקידום מוצריה, הפרחת שמועות שיוצרת באזז בלתי פוסק ומשאירה את העדר עירני ומזיל ריר לקראת מוצרים חדשים. כך גם במקרה של האייפד החדש. יש למכונת הפרסום הזאת גם צד נוסף: אפל הציבה פרסומות בעשרה מתוך שלושים הסרטים שהגיעו למקום הראשון ברשימת הכותרים הנצפים ביותר השנה. כלומר, אם הלכת לראות סרט מצליח, יש סיכוי של כשליש שבדרך נחשפת לאייפד או אייפון. מדובר, אגב, בירידה: בשנת 2008 הסיכוי היה 50%, ובשנת 2009 44%.

מועמר קדאפי נלחם על חייו באיזה בונקר בטריפולי, ובדרך מקצר את חייהם של אלפי לובים בדרכים מגוונות ומחרידות. יש לקוות שהמאבק הזה יסתיים בקרוב, רצוי באופן שבו נגמרה הדיקטטורה של צ'אושסקו ברומניה. עד אז, הנה מבחר מבזקי ויקיליקס על קדאפי. המוטיב הבולט: שחיתות וטירוף.

קדאפי. עכשיו בגרסת מבזקי ויקיליקס, צילום: רויטרס קדאפי. עכשיו בגרסת מבזקי ויקיליקס | צילום: רויטרס קדאפי. עכשיו בגרסת מבזקי ויקיליקס, צילום: רויטרס

מפות גוגל גורמות למשבר בינלאומי: לאחר שכוחות ניקרגואה טענו - טענה שקרית, ככל הנראה - כי פלשו לקוסטה ריקה בשל טעות במפות של חברת המעקב המובילה בעולם, גורמת עכשיו גוגל לסכסוך גבולות בין הולנד וגרמניה. תושבים זועמים מאמד  שבצפון מערב גרמניה מתלוננים על כך שגוגל, אבוי, העבירה את הנמל שלהם להולנד. גוגל מאשימה את שני הצדדים, ומייחסת את הטעות לסכסוך גבולות ישן. בפעם האחרונה שלגרמניה היו סכסוכי גבולות, זה נגמר בדם, יזע ודמעות. הרבה מאוד מכל שלושת הנוזלים. למרבה המזל התקדמנו מאז, ועד כה לא נמסר שהקנצלרית מרקל זימנה את יועציה הצבאיים לדיון דחוף.

המפלגה הקומוניסטית הסינית הצליחה לשבור את הקולות הקוראים למהפכה במהירות יחסית: היא עצרה מתנגדי משטר ואסרה על השימוש במילים מסוכנות, כמו "מצרים", "יסמין", ובקרוב כנראה גם "לוב". אבל עכשיו המתקוממים הסינים מעתיקים תרגיל של אחיהם באיראן. מעתה, הם אומרים, יהיו בימי ראשון התכנסויות פומביות ו"ספונטניות", בלתי חשודות כביכול, בשורה של מקומות קבועים מראש. המסר הוא אותו המסר שהעבירו המפגינים הזועמים באיטליה למאפיה: "לא תוכלו להרוג את כולנו". למרבה הצער, בהתחשב במספר מעשי הרצח שלהם אחראית הרודנות הסינית, זה כנראה לא נכון.

"גוגל," אמר פעם המנכ"ל היוצא שלה, "משתדלת ללכת על קו הקריפיות אבל לא לחצות אותו". ובכן, לדעת לא מעט אנשים היא חצתה אותו בגסות, כשהחלה לאחרונה לאסוף את מספרי הביטוח הלאומי של ילדים. בארה"ב, מספר הביטוח הלאומי מקביל למספר תעודת הזהות כאן. גוגל ביקשה רק את ארבע הספרות האחרונות - אבל גם את עיר הלידה של הילדים ואת שנת הלידה שלהם, מה שמאפשר לה לגלות בקלות את שאר המספרים. גוגל טוענת שהכל כשר ושהנתונים חשובים לצורך איזו תחרות שלה. וואלה. תזכירו לי, אתם לא החבר'ה שפלשו לתיבות המייל שלנו כשצילמתם רחובות, הכחשתם את זה, הודיתם בזה ואז הפלתם את כל התיק על מהנדס שלא זוהה ולא נענש מעולם?

תגיות