אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": גרפלין - האתר שמסדר את כל מה שהעלינו לאינטרנט צילום מסך: Greplin.com

בדיקת "כלכליסט": גרפלין - האתר שמסדר את כל מה שהעלינו לאינטרנט

ג'ימייל, פייסבוק, טוויטר, דרופבוקס: המידע האישי שלנו, החל מאנשי קשר וכלה במסמכים, מפוזר כיום בין עשרות שירותים מקוונים. גרפלין מצליח לעשות קצת סדר, אבל למה הוא לא בא בתור תוסף לדפדפן?

24.02.2011, 20:00 | אבנר קשתן

אין ספק ש"מחשוב ענן" זאת אחת ממילות הבאזז הפופולריות ביותר של התקופה האחרונה. מי שלא שומע אותה ומדמיין את הלפטופ שלו מתחבא בתוך ענן גשם גדול, חושב כנראה על מומחי תשתיות מתוחכמים שמעבירים כמויות אדירות של מידע משעמם אל תוך "ענן" ערטילאי. קל לפספס את העובדה שרובנו חיים, כבר עכשיו, בתוך סביבה של מחשוב ענן.

ברגע שהפסקנו להוריד את הדואר שלנו אל האאוטלוק אקספרס והתחברנו להוטמייל או לג'ימייל, העברנו את התמונות לפייסבוק ולפליקר, והתחלנו ליצור מסמכים קס ולגבות אותם בדרופבוקס - עברנו לחיות בענן. כשאנחנו משתמשים בשניים, שלושה, או עשרה שירותים כאלה, שכל אחד מהם מפותח על ידי חברה אחרת, אז נורא קשה לנהל את כל המידע שלנו באופן מרוכז. העלינו את התמונות לפיקאסה, או רק לפייסבוק? שלחנו את ההודעה בג'ימייל, בלינקדאין או בטוויטר? מי בכלל זוכר?

כדי לעשות סדר בכל הרשתות החברתיות ואמצעי האחסון המקוונים. קם גרפלין (Greplin). מדובר בסטארט-אפ שהיה מועמד לפרסי ה-Crunchies של אתר הטכנולוגיה טק-קראנץ' השנה, ומציע מנוע חיפוש מרוכז לכל המידע האישי שלנו.

רגישים לפרטיות המשתמש

לאחר הרישום הראשוני לאתר, אנחנו צריכים להגדיר את כל החשבונות שבהם היינו רוצים שגרפלין יחפש. כיום התוכנה החינמית תומכת בשירותי גוגל לדואר, יומן ואחסון מסמכים (גוגל דוקס); בפייסבוק, טוויטר ולינקדאין כרשתות חברתיות, ובאחסון הקבצים של דרופבוקס.

תמורת תשלום אפשר להפוך למנויי פרימיום, ולעבוד גם עם שירותי Google Apps, וגם עם תוכנות כמו Evernote לניהול הערות וסיכומים ו-Yammer, ה"טוויטר לעסקים". בעתיד צפויים להיכנס גם שירותים נוספים, ברובם עסקיים, כמו תוכנות ניהול הלקוחות Salesforce ו-Highrise.

השירותים הנתמכים ב-Greplin, צילום מסך: Greplin.com השירותים הנתמכים ב-Greplin | צילום מסך: Greplin.com השירותים הנתמכים ב-Greplin, צילום מסך: Greplin.com

כשגרפלין מתחברת למקורות מידע, ניכר שמפתחיה התאמצו לצאת הכי טוב שאפשר מבחינת האבטחה והפרטיות. בכל שירות התומך בכך (כמעט כולם בימינו) גרפלין לא יבקש את שם המשתמש והסיסמה, אלא ישתמש במנגנוני האבטחה של פייסבוק או ג'ימייל, למשל, כדי להעניק הרשאות גישה מוגבלות.

בעידן שבו אפליקציות פייסבוק דורשות מאיתנו להרשות להן לפרסם הודעות בשמנו, מעודד לראות שגרפלין מתעקשים על מקסימום הגנה על הפרטיות, ומספקים גם הסבר על הדרך לחסום את ההרשאות אם אנחנו מפסיקים להשתמש בשירות.

חיפוש נוח ומרוכז

לאחר שהגדרנו את החשבונות שלנו, אתר גרפלין נזקק לזמן מה כדי לשאוב את המידע ולעבד אותו אל תוך האינדקס האישי של כל לקוח. למשתמש חינמי מוקצה נפח של 200 מגה-בייט, שעל פי הערכת החברה יספיק לכ-50 אלף הודעות או לעשרת אלפים מסמכים. בתשלום חודשי אפשר להגדיל את נפל האינדקס המקסימלי ל-500 מגה-בייט ואף ל-2 ג'יגה-בייט.

אחרי ההתנעה הראשונית, העבודה עם גרפלין פשוטה מאוד: שדה חיפוש בודד שמחזיר תוצאות מכל מקורות המידע בו זמנית. גרפלין מחזיר תוצאות חיפוש בזמן ההקלדה, בדומה ל-Google Instant, אם כי האיטיות היחסית שלו לעומת גוגל הופכת את היכולת הזו למיותרת מעט.

התוצאות מקובצות על פי סוגים: הודעות, מסמכים, ועדכוני סטטוס מרשתות חברתיות (Streams), כשאפשר לסנן את התוצאות גם לפי מקורות תוכן. לחיצה על תוצאת החיפוש תפנה אותנו חזרה לאתר שממנו היא הגיע - ההודעה תיפתח בתוך ג'ימייל, העדכון בטוויטר, וכן הלאה.

תוצאות חיפוש ב-Greplin, צילום מסך: Greplin.com תוצאות חיפוש ב-Greplin | צילום מסך: Greplin.com תוצאות חיפוש ב-Greplin, צילום מסך: Greplin.com

בולט בהיעדרו: תוסף גרפלין לדפדפן

מנקודת מבטו של המשתמש הממוצע, גרפלין סובלת משני חסרונות מרכזיים. הראשון הוא מבחר השירותים הנתמכים, שהוא אמנם די רחב, אבל מוגבל. אם אנחנו משתמשים בדואר של וואלה או בשירות התמונות של פליקר, אין לנו שום דרך לקשר אותם לאינדקס של גרפלין, אלא אם הם יבחרו ליישם את החיבור בעתיד - מה שלא סביר כשמדובר על שירותים ישראליים.

החיסרון השני הוא הסרבול שבעצם השימוש בגרפלין לצד אתרים אחרים. נוצר מצב שבו יש לנו שני מנועי חיפוש נפרדים: גוגל (או בינג) לחיפוש באינטרנט ה"ציבורי", וגרפלין לחיפוש באינטרנט ה"פרטי", הענן האישי שלנו. למי שרגיל לחפש ישירות מהשדה המתאים בדפדפן, זה יהיה מסורבל מאוד ללכת בכל פעם לאתר של גרפלין ולהריץ חיפוש.

הדרך לפתור את הבעיה היא להגדיר את גרפלין כאחד ממנועי החיפוש בדפדפן, אבל היה נוח יותר אילו היה תוסף לדפדפן שמשלב את תוצאות החיפוש של גרפלין ישירות באלה של גוגל, ונותן לנו את כל המידע - פרטי, אישי או ציבורי - ברשימת תוצאות מאוחדת אחת.

השורה התחתונה

הטוב:

נוח לשימוש

שומר על האבטחה

הרע:

לא תומך באתרי תוכן ישראליים

החיפוש בו מופרד מחיפושים באינטרנט

המסקנה: מי שחייו נסובים סביב הענן, מג'ימייל ועד דרופבוקס, ימצא שגרפלין הוא שירות נוח ושימושי להפליא.

מחיר: חינם למשתמש בסיסי, 5 דולר לחודש (50 דולר לשנה) למשתמשי פרימיום (אינדקס בגודל 500 מגה-בייט), ו-15 דולר לחודש (150 דולר לשנה) למשתמשי פרימיום פלוס (אינדקס בגודל 2 ג'יגה-בייט).

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ככל שיש לבן אדם יותר חשבונות כך יש לו פחות שליטה!
שמעתי על המיזם של גרפלין והבחור שיזם אותו זה בחור צעיר ישראלי משלנו ואני מאחל לו את כל ההצלחה בעולם כי הוא מקור לגאווה. אבל חבל ושוב פעם חבל שמדובר אך ורק בשירות "ענן" נוסף ששוב צריך להרשם אליו ואם זה לא מספיק כל המאגר שנוצר אצלו כתוצאה מסריקת כל החשבונות המקוונים שלנו זה סיכון עצום למשתמשים, כמו שנטען בעבר בהקשרים דומים "לא שמים את כל הביצים בסל אחד" כי לא משנה מה מדיניות הפרטיות של חברה כזו או אחרת כרגע, בעתיד זה עלול להשתנות וכמו שנטען כלפי פייסבוק וגוגל שהם מוכרים את המידע של המשתמשים בשביל כסף, כל כל שירות ענן עם מאגר מכובד עלול לעשות בעתיד וזה קצת לא מוסרי אבל כשמדובר בכסף כולם שוכחים מה זה מוסר כנראה. בכל מקרה עזבו תוסף דפדפן, היה נחמד אם הדבר הזה היה מפותח כתוכנה שרצה על המחשב והמאגר היה נשמר על המחשב בלבד ואולי באישורו של המשתמש היה מגבה עצמו על שרת ענן מסויים כדי שגם ממחשבים אחרים תהיה לו גישה. אבל ברגע שכל המאגרים האלה מוחזקים בענן, זה קצת מסוכן, קצת ריסקי והמון משתמשים סולדים משירותי ענן שכאלה דווקא מהסיבה הזו. כך או כך, בהצלחה להם, אני תמיד שמח לשמוע על עוד מיזם שאפתני ומוצלח!
גרופ-לי  |  19.03.11
2.
לא להאמין איך כל תכנת JAVA בן יומו יוצא עם אפליקציות כאלה
לא רק שלא אשלם על דבר כזה, גם לא אצטרף בחינם. כיום יש יותר מדי חשבונות משתמש, יותר מדי סיסמאות ויותר מדי מקומות לעדכן ולהתעדכן בהם. מה שחסר לי זה שירות שמתיימר לעזור לי לנהל הכל. השליטה דווקא יורדת ככל שמשתמשים ביותר שירותים.
פאלי  |  25.02.11
1.
ולמי שעוד נשאר על הקרקע
ומידי פעם מתנתק מהמסך והולך לקרוא ספר טוב, כמו למשל הספרים המקסימים של הרוקי מורקמי, מוזמן לבקר בסטארט-אפ הישראלי FishAbook.com שמאפשר שיתוף והחלפת ספרים תמורת כסף וירטואלי - חוסכים, שומרים על הסביבה ומחזקים את הקהילה. האתר בן חודש וחצי עם 1000 חברים ו 1600 ספרים זמינים להחלפה, מוזמנים להצטרף לחגיגה
אופיר , מרכז  |  24.02.11