אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכבי חיפה – הפועל ת"א. מי בריאה יותר? צילום: ראובן שוורץ

מכבי חיפה – הפועל ת"א. מי בריאה יותר?

מה משותף לארסנל, דורטמונד, רן ומכבי חיפה? הן משקיעות במורשת. בניגוד להפועל תל אביב

27.02.2011, 15:41 | אוריאל דסקל

הערב (א') תתמודד ארסנל בגמר גביע הליגה נגד ברמינגהאם סיטי במטרה לזכות בתואר ראשון מאז 2005. גמר גביע הליגה אינו התואר המשמעותי ביותר עבור קבוצת כדורגל באנגליה, אבל הוא עשוי להיות תואר שמסמן תחילת עידן חדש עבור ארסנל והכדורגל האנגלי.

 

ז'אק קרבוסייה, פסיכולוג ספורט שעבד עם ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל, טוען כי "זו תחרות לא הוגנת מול מועדונים כמו צ'לסי, בו רומן אברמוביץ' נתן לז'וזה מוריניו להביא את השחקנים הכי טובים בעולם, וליברפול, אליו רפאל בניטס הביא 68 שחקניםבחמש שנים". לפי קרבוסייה: "הבעיה של ארסנל היתה להשאיר שחקנים צעירים במשך זמן רב, כי הם היו צריכים להיות מאוזנים מבחינה כלכלית. אם שומרים שחקנים כמו פאברגאס וג'ק ווילשר במשך הרבה זמן יוצרים משהו מיוחד".

 

קרבוסייה הוסיף: "כשארסן יעזוב את ארסנל, הוא ישאיר למועדון אצטדיון חדש, אקדמיה חדשה וקבוצה גדולה שנבנתה במעט כסף. זאת מורשת אדירה".

המהות של המורשת היא בניית קבוצה סביב שחקנים שגדלו במועדון. להביא אותם צעירים, לטפח אותם, לגדל אותם ביחד ולהפוך אותם לקבוצה עם יתרון מובנה על פני קבוצות אחרות. בצעירותו נסע ארסן ונגר מצרפת לגרמניה כמעט כל סוף שבוע כדי לצפות בקבוצות שהוא כינה "מכונות כדורגל" - בורוסיה מנשנגלדבאך ובאיירן מינכן. הן, כמו אייאקס בזמנו, התבססו על שחקני בית שגדלו יחדיו. זה מקור החזון של ונגר, שנראה כי רבים באירופה אימצו.

דורטמונד בגרמניה. רן בצרפת

בצרפת עלתה למקום הראשון בסוף השבוע סטאד רן, קבוצה שבבעלות אחד מהאנשים העשירים בעולם - פרנסואה פינאלו. פינאלו, ששווה בסביבות ה-17 מיליארד דולר, השקיע בעבר סכומים נכבדים ברן, אבל הבין שהדרך היחידה בה הוא יכול להפוך את הקבוצה לגדולה באמת היא השקעה נרחבת באקדמיה שלה. כיום האקדמיה הזו היא אחת מהמשובחות בצרפת. כתוצאה מכך הקבוצה נמצאת במקום הראשון בליגה הצרפתית. ההשקעה באקדמיה נעשתה לאורך העשור הראשון של שנות ה-2000, וביחד עם סקאוטינג נרחב הפכה רן לאחת מהקבוצות החזקות והיציבות בצרפת. אולי גם תשיג אליפות השנה.

בגרמניה קורה תהליך דומה בפסגה. דורטמונד הביסה אמש את באיירן מינכן בבאווריה (ניצחון ראשון על באיירן במינכן לדורטמונד ב-20 שנה) עם קבוצה שמורכבת בעיקר משחקני אקדמיה. דורטמונד הגיעה למצב בו הוא צריכה להשתמש בעיקר בשחקנים צעירים מקומיים בגלל קריסה כלכלית, אבל זה לא משנה את העובדה שהמועדון החליט ללכת בדרך הזאת וכיום הוא פורח.

הדרך של גידול השחקנים טובה לכדורגל ולעסקי הכדורגל. זה מוכח מעבר לכל ספק. נביא לדוגמה את הקבוצה הכי טובה כיום בתבל – ברצלונה. גם היא הצמיחה את רוב השחקנים שלה בעצמה.

שחקני דורטמונד חוגגים שער. מתבססים על נוער מקומי, צילום: אי פי אי שחקני דורטמונד חוגגים שער. מתבססים על נוער מקומי | צילום: אי פי אי שחקני דורטמונד חוגגים שער. מתבססים על נוער מקומי, צילום: אי פי אי

הדרך הזו מצריכה זמן. ארסן ונגר אמר שייצור שחקנים ראויים באקדמיה מצריך כ-10 שנים. אנדי רוקסבורו, המנהל הטכני של אופ"א, טוען כי "מחלקת נוער היא השקעה גדולה, אבל היחידה שמשתלמת".

ומה בישראל? לפני עשור וקצת אמר יעקב שחר: "למה שאני אשקיע מיליונים במחלקת נוער אם אני יכול לקנות שחקן קרואטי יותר טוב מכל שחקן ישראלי ב-100 אלף דולר?". הגישה הזו השתנתה לחלוטין, בגלל מבחר סיבות, וכיום ההנהלה מחייבת את המאמן להשתמש קודם כל בשחקנים ביתיים. התוצאה היא שרוב שחקני ההרכב של מכבי חיפה גדלו בחיפה, ובנבחרות הצעירות יש יתרון ברור לשחקנים מחיפה – כי פשוט השקיעו בהם יותר. במכבי תל אביב החלו לפני שנה בהליך דומה, אבל צריך לזכור שלא נראה תוצאות באופן מיידי.

בהפועל תל אביב קרה תהליך הפוך. מקבוצה שהיתה ידועה בגידול שחקנים וטיפוח מחלקת נוער נרחב ("התינוקות של קשטן"), הפכה לקבוצה של שכירי חרב. שלטון מוני הראל החל בהפיכת הפועל תל אביב לקבוצה שמסתמכת על שחקנים של אחרים, ואין שום סימן לכך שאלי טביב (שכאמור השאיר מורשת מכובדת של כלום בהפועל כפר סבא) ישנה את המדיניות שפוגעת בכדורגל ובכלכלת הכדורגל. בהפועל יש שחקני בית, אבל הקבוצה מפגרת מאחור בכל מה שקשור להשקעה בנוער - וזה יעלה לה ביוקר בעתיד.

על מנת לסבר את האוזן - גבי קצרה, המנכ"ל לשעבר, הגיש מספר הצעות מעליבות למאמני נוער מובילים, וכשסירבו אמר להם ש"בהפועל מוכנים לעבוד גם עבור 2,500 שקל בחודש".  

בכל מקרה, הפועל תל אביב אמנם נראית טוב, אבל המשך דרכה כקבוצה הטובה ביותר מוטל בספק. מכבי חיפה, שאגב מובילה את הטבלה ובשנה שעברה היתה אמורה לזכות באליפות (ללא שיטת הקיזוז), יכולה להיות בטוחה בכך שעתידה טוב יותר מזה של הפועל. אם מכבי תל אביב תמשיך במדיניות שלה, גם היא תעקוף בקרוב את היריבה האדומה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
אקדמיה זה נחמד, אבל לשום קבוצה אין סיכוי לקחת תארים, כשאלה מסביבה מרמות
בסופו של דבר ארסנל לא תצליח לגרוף תארים עד שזה יגיע למצב שכל הקבוצות ימדדו על אותם הפרמטרים (ששורה תחתונה המועדון מרוויח כסף). כי תמיד יונייטד יכולו להיות בחובות, ואברמוביץ' יפתח את הכיס ויביא שחקנים, בנושא הזה ההחלטה של וואפא זה טובה (על התנאי להשתתף בליגת האלופות) אבל נראה אם זה באמת יקרה בשטח. ולגבי מכבי חיפה, הסיבה שהקבוצה מתבססת על שחקנים צעירים היא פשוט חוסר רצון להמר ולהשקיע כסף כדי לקבל מעבר, כי ככה שחר במצב של WIN-WIN, לא יוצא להרפתקאות פיננסיות, ואם יצליח להעפיל לאלופות למשל ירוויח הון. ומי סובל בשני המקרים האלו? האוהדים
אבישי , טכניון  |  28.02.11
2.
לכל מי שאומר שחיפה רק קונה שחקנים
אתם צריכים להבין שבשביל להפוך לקבוצת צמרת ולהישאר שם למשך שנים צריך שחקני בית צעירים אבל אי אפשר לעשות קבוצה טובה רק מצעירים צריכים את הזרים והמבוגרים הישראלים שייתנו מהניסיון שלהם וייתנו איכות אקדמיה טובה זה מעולה אבל צריך יותר מזה, צריך שהבסיס יהיה שחקני בית ושחקנים טובים שיוסיפו מה שחסר קחו דוגמא מברצלונה שרוב הקבוצה שחקני בית והם הבסיס אבל הם היו צריכים חלוץ והביאו את וייה וקח צריך לעשות
אופק דעדוש  |  27.02.11