אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה - ארה"ב חוזרת מהמשבר: אפילו מניות הצמיחה מבוקשות צילום: בלומברג

השורה התחתונה - ארה"ב חוזרת מהמשבר: אפילו מניות הצמיחה מבוקשות

קרנות הנאמנות הדחויות ביותר בארה"ב ובאירופה ב־2010, אלו שמשקיעות במניות צמיחה אמריקאיות וספגו פדיונות כבדים, נהנו בתחילת 2011 מזרימה של כ־5 מיליארד דולר - והתייצבו בין הראשונות בטבלת הגיוסים

01.03.2011, 07:31 | אלינור ארבל

אחרי שנה שבה כספי המשקיעים זרמו אל המניות ואל קרנות הנאמנות המתמחות בשווקים המתעוררים, התרחש בחודשיים האחרונים היפוך מגמה פתאומי - עם זרימת מזומנים מסיבית מכל העולם אל שוק המניות בארצות הברית ולשווקים מפותחים נוספים.

על פי נתוני חברת מורנינגסטאר, גייסו קרנות המשקיעות במניות בארה"ב 10 מיליארד דולר בינואר - הסכום החודשי הגבוה ביותר שגויס על ידי קטגוריית קרנות זו מאז פברואר 2006.

במקביל, קרנות השווקים המתעוררים, שהיו מושא ההשקעות החם של השנה האחרונה, סובלות מ"סימני צינון" בעקבות התגברות החששות מחוסר יציבות פוליטי במזרח התיכון ומעליית מחירי המזון והנפט. המגמה ניכרת במדדים המובילים: מדד MSCI World שעוקב אחר 24 המדינות המפותחות בעולם עלה מתחילת בכ־6%, בעוד שמדד MSCI Emerging Markets ירד ב־2.8%. קרנות הסל (ETF's) האמריקאיות העוקבות אחר שווקים מתעוררים פדו בינואר כ־3.4 מיליארד דולר (הפדיון הגדול ביותר בין כל הקטגוריות), ואילו קרנות הסל המשקיעות במניות גדולות בארה"ב רשמו את הגיוס הגבוה ביותר: 3.15 מיליארד דולר.

"ייתכן כי העניין המחודש של המשקיעים במניות גדולות בארה"ב הנו תגובה לשנתיים של תשואות חזקות", מציין קווין מקדוויט, אנליסט במורנינגסטאר. לדבריו, "חלק מהמשקיעים מעוניין להיכנס בחזרה לשוק אחרי שמדד S&P 500 עלה ב־26.5% וב־15% בהתאמה בשנתיים. מצד שני, ייתכן שמדובר בעונתיות ובאיזון מחדש של תיקי ההשקעות, כפי שעושים המוסדיים בכל ינואר".

גם משוק קרנות הנאמנות בארה"ב עולה תמונה דומה של היפוך מגמה: את קרנות האג"ח וקרנות השווקים המתעוררים ששלטו בטבלאות הגיוסים ב־2010, החליפו בינואר 2011 קרנות המניות הגדולות (Large Blend), שנתח השוק שלהן עלה ל־10.4% מסך ההון המנוהל בקרנות הנאמנות האמריקאיות.

מניות הצמיחה בארה"ב מבוקשות

עם עשר המגייסות הגדולות בינואר נמנות גם הקרנות בקטגוריית מניות ערך גדולות ובקטגוריית מניות צמיחה גדולות בארה"ב - שתי קטגוריות שהיו לחלוטין לא פופולריות ב־12 החודשים האחרונים, שבמהלכם פדו כ־70 מיליארד דולר (ביחד). בחודש ינואר גייסו קרנות אלו 3.9 מיליארד ו־3.4 מיליארד דולר בהתאמה.

חברות צמיחה מתאפיינות בגידול מהיר במכירות וברווחים, ואילו חברות ערך מתאפיינות ביציבות ובקצב גידול מבוקר.

ממבט על תעשיית הקרנות באירופה עולה כי קרנות המשקיעות במניות או באג"ח בשווקים מתעוררים גייסו 24 מיליארד יורו ו־16 מיליארד יורו בהתאמה ב־2010.

בינואר 2011, לעומת זאת, קטגוריית תמהיל מניות גדולות גלובליות (Global Large-Cap Blend Equity) גייסה את הסכום הגבוה ביותר - 2.3 מיליארד יורו.

מניות הצמיחה בארה"ב מככבות גם בתעשיית הקרנות האירופית. קטגוריית חברות גדולות גייסה 1.6 מיליארד יורו בינואר וקטגוריית חברות צמיחה גייסה 1.3 מיליארד יורו.

מפת הגיוסים של הקרנות האירופיות דומה לזו של קרנות האוף־שור (Offshore), שמשמשות, בין היתר, את מנהלי קרנות הגידור הגדולות ומשקיעים פרטיים בעלי הון רב. קרנות אוף־שור מנוהלות מחוץ לתחומי הרגולציה של המרכזים הפיננסיים הגדולים - עובדה המאפשרת להן להימנע מעלויות מס שונות. קטגוריית מניות צמיחה גדולות בארה"ב וקטגוריית תמהיל מניות גדולות בארה"ב הן בין חמש המובילות בגיוסים בינואר גם בין קרנות האוף־שור, עם 3.7 מיליארד דולר.

בישראל אין שינוי בטעמי המשקיעים

 

והיכן ניצבות קרנות הנאמנות בישראל בהשוואה לתעשייה הגלובלית? מסתבר כי המשקיעים המקומיים ממשיכים לדבוק בהעדפותיהם המסורתיות, ומתחפרים בקרנות אג"ח בעלות רכיב מנייתי קטן יחסית.

הצצה אל נתוני תזרים המזומנים של תעשיית הקרנות הישראלית מגלה כי למגמה העולמית אין זכר. לפי חלוקת הקטגוריות של מורנינגסטאר (השונה מחלוקת הקטגוריות של רשות ני"ע), קרנות האלוקציה הזהירה, או בשמותיהן המוכרים יותר קרנות 90/10, 80/20 וכדומה, הובילו ב־2010 את טבלת הגיוסים עם 10.8 מיליארד שקל - בפער משמעותי מהקטגוריות הבאות. בינואר 2011 התמונה זהה: קרנות האג"ח המעורבות הן עדיין המגייסות המובילות, עם 1.9 מיליארד שקל.

הרמיזה הקטנה היחידה למגמת המעבר למניות גדולות בארה"ב נגלית לעין בחודש ינואר, כאשר במקום העשירי בגיוסים צצה קטגוריית קרנות תמהיל מניות צמיחה גדולות בארה"ב עם גיוסים של 24.7 מיליון שקל בחודש. בארץ קטגוריה זו מונה שש קרנות בלבד, המנהלות יחדיו כ־205 מיליון שקל.

השורה התחתונה

קרנות המשקיעות במניות ערך וצמיחה גדולות בשווקים מפותחים הן הכוכבות החדשות של תעשיית קרנות הנאמנות בארה"ב ובאירופה. בשוק הישראלי, לעומת זאת, נשמרת הפופולריות הגבוהה של קרנות האג"ח המעורבות

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל 

תגיות