אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - רון מאור: "המוסדיים מעדיפים השקעות סולידיות מהגז" צילום: אוראל כהן

ראיון "כלכליסט" - רון מאור: "המוסדיים מעדיפים השקעות סולידיות מהגז"

סגן יו"ר דירקטוריון מודיעין אנרגיה: מסקנות ועדת ששינסקי מקשות על יכולתן של חברות חיפושי הגז והנפט לקבל מימון לפיתוח הרישיונות

01.03.2011, 08:20 | ליאור גוטמן

מסקנות ועדת ששינסקי מדירות שינה מעיניו של רון מאור, סגן יו"ר דירקטוריון מודיעין אנרגיה. לדבריו, המלצת הוועדה להעלות את שיעור המיסוי הכולל על חברות גז מ־%35 ל־52%–62% פגעה גם ביכולת של החברות הקטנות להשיג מימון לפיתוח הרישיונות שלהן, ולא רק בדלק אנרגיה ובנובל אנרג'י.

מאור, עושה רושם, הפנים את השינוי בכללי המשחק. בראיון ל"כלכליסט" לקראת כנס האנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה הוא טוען כי "אי אפשר להתעלם מזה - רף גיוס ההון עלה. אם ה־IRR (שיעור התשואה הפנימית) בהשקעות בפרויקטי גז עומד על פחות מ־15%, המוסדיים יעדיפו השקעות יותר סולידיות".

חברת מודיעין מחזיקה ברשותה כמה רישיונות חיפוש, ולדברי מאור, בכל פרויקט ייבחן נושא המימון נקודתית ואז תתקבל החלטה האם להמשיך עם הפיתוח או לא.

"היצוא תלוי באוויר"

כיצד מסקנות ששינסקי משבשות את תוכניות העבודה שלכם?

"תוכניות העבודה נגזרות ממה שהוגש למשרד התשתיות. ברישיון ים חדרה סיימנו סקר סיסמי תלת־ממדי ואנחנו בתחילת הליך העיבוד והפענוח. זה אמור לקחת כמה חודשים. בהתאם לתוצאות ניכנס לקידוח אקספולרציה שם", מספר מאור, אך לא נרתע מלבקר את מסקנות ועדת ששינסקי.

"חשבנו שצריך לתת ביטוי בהיר יותר לעניין יצוא הגז, אבל הוועדה השאירה את זה באוויר. המדינה בעצם אמרה שהיא מטפלת בנושא התמחור עד שהגז הופך לנוזלי, כלומר מוטה יצוא. עם זאת, עלול להיווצר מצב שבו לא נדע מראש מה יהיה מחיר המכירה העתידי, ואז המדינה תטיל עליי מיסוי במצב של מחיר הפסד מלכתחילה. זה יוצר אי־ודאות גדולה בעניין היצוא", הוא מסביר.

מודיעין אנרגיה הוקמה ב־1992 והיא נסחרת בבורסה. 85% מהחברה מוחזקים בידי הציבור והשאר בידי בעלי עניין בהם ניתן לציין את אי.די.בי (12%) וצחי סולטן (כ־3%). נוסף על כך, אי.די.בי וסולטן מחזיקים בשליטה משותפת בשותף הכללי - הגוף שמנהל את שותפות הגז. החברה היתה בעבר ברשימת השימור של הבורסה, אולם "בשנה האחרונה נוצק תוכן פיננסי והתקבלו רישיונות חיפוש שהביאו את החברה לאיפה שהיא היום", אומר מאור.

נכסי החברה כוללים זוג רישיונות יבשתיים באזור ים המלח ("צורים"), שם היא מחזיקה ב־15%, ומספר רישיונות חיפוש ימיים: ים חדרה (100%), גבריאלה (30%) ושרה ומירה (כ־20%). לאחרונה פורסם בתקשורת שהחברה חתמה על הסכם עקרונות להרחבת פעילותה בתחום, והיא מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישת 10%–15% מרישיונות אביה וקרן שבבעלות דלק אנרגיה של יצחק תשובה.

כל החוזים הגדולים בישראל תפוסים. מה תעשו עם הגז שתגלו?

" זו אכן המציאות, אבל אל תשכח שצמא לאנרגיה זה משהו שקיים, והביקוש יגדל - לשוק המקומי וליצוא. חלק מהרישיונות שלנו הם למטרות גז ונפט, ואם נמצא נפט זה משחק אחר לגמרי - מדובר בחומר קל להפקה יחסית לגז ועם שוק יציב", הוא אומר.

מאור משווה את המצב לשוק הסלולרי בישראל לפני עשר שנים. "פעם אמרו שיש פוטנציאל רק לכמה מאות מכשירים. כשאורנג' נכנסה, אמרו שאין לה למי למכור. תראה מה קורה היום. גם שוק הגז הטבעי יתפתח והביקוש לאנרגיה יגדל".

המוסדיים יגיעו בהמשך

 

תצליחו לגייס את ההון הדרוש לפיתוח כל הרישיונות?

"נכון לסוף הרבעון השלישי של 2010, היו לנו 61 מיליון דולר בקופה. במהלך רבעון הרביעי מומשה אופציה סדרה 6 של יחידות שותפות. זה הכניס לנו עוד 115 מיליון שקל, כך שהיום יש 90 מיליון דולר. יש סדרת אופציות נוספת כשמועד הפקיעה שלה זה יוני הקרוב. במימוש מלא זה יכניס עוד 150 מיליון שקל לקופה. אנחנו אחת השותפויות הכי נזילות. נכון שקידוח הוא יקר, אבל אנחנו לא לבד. נביא שותפים חזקים. כשנגיע לשם, ייכנסו גופים נוספים", מסביר מאור.

הגופים המוסדיים בישראל לא רצים להשקיע בחברות הגז. למה?

"ככל שהתעשייה תתבגר, נראה גופים מוסדיים, בהתחלה בשלב המימון ואחר כך אולי בשלב ההפקה. זה תחום בהתהוות וכולם לומדים אותו. התופעות שאנחנו רואים היום - עם תנודות גדולות במניות מסוימות - מאפיינות שוק חדש כי לא כולם יודעים להבחין בין טפל לעיקר", הוא אומר.

למאור גם יש מילה טובה לפעילות הרגולטרים בתחום - רשות ני"ע ומשרד התשתיות, שעשו, "המון שכל וסדר מבחינת האחדת התנאים, מה מדווחים ומתי. לא יהיה גוף שידווח כל שני וחמישי ולא גוף שידווח פעם בכמה חודשים".

רון מאור ישתתף בוועידה השלישית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה ב־2 במרץ, במלון הילטון ת"א

רון מאור (46)

תפקיד: סגן יו"ר דירקטוריון מודיעין אנרגיה

מצב משפחתי: נשוי + 4

השכלה: תואר ראשון במשפטים, תואר שני במינהל עסקים

תפקיד קודם: 2006–2010: סמנכ"ל פיתוח עסקי באפריקה ישראל

עוד משהו: בנה של מנכ"לית בנק לאומי גליה מאור

תגיות