אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיכון של ישראל עלה? הצטרפו למסע חיפוש התשואה בשדות זרים צילום: shutterstock

הסיכון של ישראל עלה? הצטרפו למסע חיפוש התשואה בשדות זרים

החששות מהתלקחות המזרח התיכון הזניקו את פרמיית הסיכון של אג"ח ממשלת ישראל ביותר מ־50%, אך כאן עדיין לא ממהרים להקטין את החשיפה המקומית בתיק. כלכליסט מציג שש כלכלות אטרקטיביות להשקעה במידת סיכון דומה לישראל

03.03.2011, 06:57 | יעל חלק

העולם כמרקחה. בעוד שארצות הברית נאבקת באבטלה הגואה והאירופים נאנקים תחת משבר החובות הריבוניים, במזרח התיכון נושבות רוחות מהפכניות שעוררו את חששות המשקיעים מפני הסלמה אזורית שתשפיע גם על ישראל. חששות אלו התבטאו בפברואר בפדיונות של 90 מיליון שקל בקרנות הנאמנות המנייתיות המשקיעות בישראל, לטובת גיוסים של 210 מיליון שקל בקרנות שמשקיעות במניות בחו"ל - שיא של שלוש וחצי שנים.

אינדיקציה ברורה נוספת לחרדת המשקיעים היא הזינוק החד בשיעור של 54% בפרמיית הסיכון של ישראל, כפי שהיא משתקפת מהמסחר בחוזי הביטוח (CDS) על איגרות החוב הדולריות של ממשלת ישראל לחמש שנים.

רוצים לראות את מחירי חדלות הפירעון של המדינות ברחבי העולם?

ה־CDS מעניק הגנה מפני חדלות פירעון, ולאחר הזינוק האחרון עומדת פרמיית ה־CDS של ישראל על שיעור של 1.67%. פירוש הדבר הוא שמי שרוצה לבטח אג"ח מסוג זה בסכום של עשרת אלפים דולר, יצטרך לשלם פרמיה של 167 דולר. לעתים, ספקולנטים שצופים קריסה כלכלית במדינה כלשהי רוכשים CDS בניסיון לגרוף רווחים, וגורמים בכך לעלייה במחיר ה־CDS שעלולה להקשות על גיוס חוב של אותה מדינה.

למרות הסכנה, נטיית ההשקעה קרוב לבית (home bias) עדיין גורמת לישראלים להעדיף את השוק המקומי - גם אם תמחור המניות גבוה יחסית לעולם ולמרות סימני השאלה שמעלה המצב הגיאו־פוליטי. למעשה, דווקא העובדה שישראל נתפסת כעת כמקום מסוכן בעיני העולם, היא זו שאפשרה לנגיד סטנלי פישר להעלות את ריבית בנק ישראל, כשהוא פחות חושש מנהירת המשקיעים הזרים אל השקל.

מצד שני, ייתכן שזה הזמן להביט סביב, לבחון מדינות שפרמיית ה־CDS שלהן דומה לזו של ישראל, ולהיפתח אל כלכלות שמציעות הזדמנויות מבטיחות לצד סיכונים ייחודיים.

בפרויקט שלפניכם נציג שש כלכלות שמתאפיינות במידת סיכון דומה לזו של ישראל, ונפרוס את תמונת המצב בכל כלכלה. נציע מבט אל תשואות האג"ח הממשלתיות וכן מניות אטרקטיביות המייצגות נאמנה את הכלכלות השונות. הצטרפו אלינו למסע אל מחוץ לגבולות ישראל, בחיפוש אחר תשואות בשדות זרים.

פולין

בתחילת שנות התשעים השיקה ממשלת פולין רפורמה כלכלית מקיפה, שכללה הסרת הפיקוח על מחירים ופתיחת השוק לתחרות בינלאומית. מאז נהנית המדינה מצמיחה מואצת. ב־2004 הצטרפה פולין לאיחוד האירופי.

הטוב: על רקע לחצים אינפלציוניים הועלתה הריבית בפולין ל־3.75% בינואר האחרון. הריבית הגבוהה מבטיחה תשואות נאות באיגרות החוב הממשלתיות הקצרות (5% לשנתיים - 1.56% מעל תשואת האג"ח לשנתיים של ממשלת ישראל), וגם באג"ח הארוכות (6.2% לעשר שנים — 1.2% מעל תשואת האג"ח המקבילות של ישראל).

הכלכלה הפולנית היא השישית בגודלה ביבשת אירופה והיחידה שהציגה צמיחה (של 1.2%) ב־2009, שנת המשבר הגדול. בעשור שקדם למשבר צמחה כלכלת המדינה בקצב מבטיח של כ־6% בממוצע שנתי.

הרע: למרות הרפורמות שהונהגו במדינה, הממשלה מתקשה להרפות מהתערבות בכלכלה, והדבר מוביל לסחבת, לבירוקרטיה מוגזמת ולפוליטיזציה בולטת בעולם העסקי. הכלכלה הפולנית עדיין מתמודדת, לפיכך, עם מגזרים נטולי תחרות ועם תקנות ממשלתיות סבוכות.

הלא נורא: האבטלה בפולין ירדה מרמה גבוהה של 20% בשנת 2004 ל־8.8% ב־2008, ערב המשבר הכלכלי העולמי. מאז הספיקה רמת האבטלה במדינה לקפוץ ל־13%, אך ההערכות הן כי היא תרד ל־10% במהלך שנת 2011.

ב־2009 היתה פולין אמורה להצטרף לגוש היורו, ופעלה לשפר את רמת התחרותיות ואת תנאי ההשקעה במדינה. לעת עתה נדחתה ההצטרפות למועד לא ידוע. מצד אחד, הצטרפות לגוש היורו תאפשר למדינה גיבוי של כלכלות חזקות יותר. מצד שני, המדינה תאבד את גמישות המטבע, שסייעה לה באופן משמעותי במהלך המשבר הפיננסי.

CDS פולין CDS פולין CDS פולין

מה אומרים כלכלני המאקרו? אמיר כהנוביץ' מכלל פיננסים, מעריך כי ההתפתחויות החיוביות בכלכלת פולין, הן אבסולוטית והן בהשוואה למדינות מזרח אירופה האחרות, הופכות אותה להזדמנות טובה להשקעה. כהנוביץ' מציין כי בעקבות המשבר הכלכלי באירופה שבו מהגרי עבודה רבים אל המדינה עם התמחות מקצועית והון, והדבר צפוי לתת דחיפה נוספת לכלכלה.

רון אייכל ממיטב מסביר כי "פולין לא השתתפה בחגיגה האירופית של טרום המשבר, אינה מוטה לפיננסים, ולכן זו השקעה דפנסיבית. פולין נשענת על ביקושים פנימיים ועל ייצור חזק".

 

איטליה

 

איטליה חברה במועדון ה־G8 של הכלכלות המתועשות הגדולות בעולם, אך שחיתות שלטונית וחוב ציבורי גבוה מכבידים על כלכלתה, שצמחה ב־2010 בשיעור של 1%. הייצור התעשייתי במדינה צמח בשיעור גבוה יותר של 5.4% בשנה האחרונה.

 

הטוב: המשקיעים באיטליה נהנים מחופש עסקי ומסחרי, למרות המנגנונים הבירוקרטיים הבלתי יעילים. הון רב זורם למדינה דרך מגזר התיירות המפותח, ואף שאיטליה היא אחת ממדינות ה־PIIGS בעלות החוב הגבוה, פרמיית הסיכון שלה נמוכה יחסית לארבע האחרות (CDS של 180 דולר לעומת 941 דולר של יוון, 576 של אירלנד, 461 של פורטוגל ו־265 של ספרד), וקרובה יותר לזו של ישראל (CDS של 167 דולר).

הרע: המשבר הפיננסי השאיר את איטליה פצועה. יחס החוב לתוצר עומד כבר עכשיו על 118%, וצפוי להוסיף ולגדול על רקע הצמיחה האטית והתרחבות הגירעונות הממשלתיים בכ־5% בשנה. אי־היציבות הפוליטית במדינה היא מקור נוסף לדאגה.

והלא נורא: רמת הריכוזיות בשוק האיטלקי גבוהה - מעט חברות מחזיקות בנתח משמעותי של הפעילות הכלכלית. כמו כן, דירוג האג"ח של ממשלת איטליה לא גבוה - דירוג +A שניתן על ידי S&P - אך התשואה שהן מציעות למשקיעים עדיין אינן גבוהות במיוחד: 2.5% באג"ח לשנתיים ו־4.83% באג"ח לעשר שנים.

CDS איטליה CDS איטליה CDS איטליה

ומה אומרים כלכלני המאקרו? אמיר כהנוביץ' מכלל פיננסים מעריך כי "בניגוד ליוון, פורטוגל או אירלנד, את איטליה יהיה קשה מאוד להציל אם תקרוס, כי זו כלכלה גדולה מדי. אם חייבים כבר להיכנס למיטה חולה - עדיף שזו תהיה המיטה של יוון".

רון אייכל ממיטב בית השקעות, אומר כי "איטליה חייבת לצמצם את הגירעון ולבצע רפורמות כדי להוריד את שיעור האבטלה (8.6%). בנוסף, היא צריכה לפעול כדי לשפר את התחרותיות בקרב חברות מדינה".

 

דרום אפריקה

 

בניגוד למדינות מתפתחות רבות, כלכלת דרום אפריקה אינה מבוססת על חקלאות כי אם על תעשייה, מכרות ושירותים. כרבע מהאוכלוסייה במדינה מובטלת, וחיה ממשכורת של פחות מ־1.25 דולרים ליום.

 

הטוב: בשונה משאר מדינות אפריקה, כלכלת דרום אפריקה יציבה. התשתיות בדרום אפריקה מפותחות, ושיעורי הצמיחה בה עומדים על 3.6%. מכיוון שהכלכלה מתבססת על מכרות, ובעיקר על כריית יהלומים וזהב, עלייה במחירם תומכת בכלכלה.

הרע: דרום אפריקה נשענת על יבוא נפט, כך שכל עלייה במחיר הנפט פוגעת הן באג"ח והן במטבע שלה. שיעור האבטלה ירד אמנם בסוף 2010, אך הוא עדיין עצום - 24%.

הלא נורא: אף שאירחה את המונדיאל האחרון, דבר שגרם לעליית החוב שלה, הצליחה המדינה לשמור על יחס חוב לתוצר סביר של 33.2% מהתמ"ג, ירידה לעומת יחס החוב ב־2004.

מה אומרים כלכלני המאקרו? "אנחנו בעד השקעה בדרום אפריקה", אומר אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של כלל פיננסים. "אין ספק שהמדינה איננה גן עדן למשקיעים. קיים בה מתח על רקע אי־השוויון הגדול בה, אך היא בעלת פוטנציאל. החוב הנמוך שלה לא מאיים, ולמשקיעים מוצעות תשואות נאות. ייתכן כי התהפוכות שעוברות כעת על מדינות ערב בצפון היבשת יביאו תקופה טובה יותר ליבשת כולה. אל תזלזלו גם במטבע הדרום אפריקאי - הוא אחד החזקים בעולם, ואף אחד הסחירים שבהם".

CDS דרום אפריקה CDS דרום אפריקה CDS דרום אפריקה

לדברי רון אייכל, כלכלן המאקרו ואסטרטג ראשי ממיטב בית השקעות, "מי שמאמין בהמשך התייקרות מחירי הסחורות יכול להשקיע במדינה. בסך הכל מדובר במדינה בעלת אמינות פיסקאלית בעייתית וגירעון גדל".

מניה מומלצת: מניית אנגלוגולד־אשנטי (סימול: AU), חברת כריית זהב בדרום אפריקה ובמדינות נוספת. לדברי ערן כהן, מנהל דסק חו"ל ממגדל קרנות נאמנות, "מדובר בחברה חזקה מאוד בתמחור אטרקטיבי. קרן הגידור של פולסון מחזיקה 11% מהחברה, וזו אינדיקציה לכדאיות המניה. מדובר באחת מחברות הזהב הטובות שיש".

 

דרום קוריאה: ה"נס האסייתי" - מעצמה טכנולוגית עולמית

בעולם שבו צריכת מוצרי האלקטרוניקה שוברת שיאים בכל שנה, אפשר לסמוך על המשך שגשוגה של הכלכלה הדרום קוריאנית. מאז תחילת שנות השישים רשמה המדינה את הצמיחה המהירה ביותר בעולם, ובמהלך העשור האחרון הציגה ממוצע צמיחה שנתי של כ־4.5%.

כלכלנים כינו את המדינה כ"נס אסייתי", לאחר שהפכה מכלכלה מיושנת, מבוססת חקלאות, למעצמת טכנולוגיה עולמית מובילה. דרום קוריאה חברה בארגון 34 המדינות המתועשות OECD, ובנק גולדמן זאקס בחר בה כאחת מה־Next Eleven - 11 המדינות בעלות הפוטנציאל להפוך לכלכלות הגדולות בעולם במאה ה־21 (ובהן גם מקסיקו, מצרים וטורקיה).

הטוב: ההתאוששות העולמית מהמשבר הכלכלי באה לידי ביטוי בצמיחת ביקושים אדירה - ודרום קוריאה, כיצרנית ויצואנית טכנולוגיה וכלי רכב, נהנית מהמגמה החיובית המחודשת. ב־2010 רשמה כלכלתה צמיחה מרשימה של 6.1%.

היקפי היצוא הגבוהים, המוסיפים לכלכלתה חוסן, באים לידי ביטוי גם במאזן התשלומים: לדרום קוריאה עודף מסחרי של 2.8 מיליארד דולר.

גם הביקושים המקומיים במדינה חזקים, וב־2010 נרשם גידול של 8% במכירות הקמעונאיות. הגירעון הממשלתי נמוך מאוד, ועומד על 1.5%. שיעור האבטלה עומד על כ־3% - שיעור אפסי כמעט במונחים ריאליים.

הרע: בדומה לכלכלה הישראלית, חשוף גם המשק הדרום קוריאני לאיום גיאו־פוליטי ממדינה שכנה - צפון קוריאה. במחזוריות של אחת לכמה חודשים עולה רמת המתיחות בין שתי הקוריאות, וכעת, על רקע חילופי השלטון בשכנה הצפונית הסגורה, מתחזקת עוד יותר תחושת אי־הוודאות בקרב המשקיעים בכלכלה הדרום קוריאנית.

והלא נורא: במהלך המשבר העולמי צמחה הכלכלה הדרום קוריאנית בשיעור מזערי של 0.2%, אך בינתיים הספיקה, כאמור, לשוב ולהתאושש. עם זאת, שיעור הילודה הנמוך במדינה עשוי לאתגר את הצמיחה בעתיד.

ומה אומרים כלכלני המאקרו? רון אייכל, כלכלן המאקרו והאסטרטג הראשי של מיטב בית השקעות, מעריך כי "מגמות הכלכלה הדרום קוריאנית הן חיוביות. ההשקעות והצריכה במשק חזקות, וכל קטרי הצמיחה עובדים בפול גז".

CDS דרום קוריאה CDS דרום קוריאה CDS דרום קוריאה

אמיר כהנוביץ, כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, מוסיף כי המדינה היא "שותפת הסחר השלישית בגודלה של סין, והדבר מעניק לה חסינות, אם כלכלות ארה"ב ואירופה ייפגעו. להערכתי, החשש מההתרחשויות בחצי־האי הקוריאני לא יתורגמו לכדי פגיעה ממשית בכלכלת המדינה".

המניה המקומית הממולצת לפי מגדל קרנות נאמנות היא של חברת סמסונג - חברה חזקה בעלת כוח גדול, שיש לה עוד לאן לצמוח. לטענת כלכלני בית ההשקעות מדובר באחזקה לטווח ארוך, שאפשר להיות בטוחים לגביה.

אחת החברות הבולטות "תוצרת" דרום קוריאה היא חברת סמסונג (סימול: SSN בנאסד"ק). בשנה האחרונה הציגה מניית החברה תשואה של 20%, וכלכלני מגדל קרנות נאמנות ממליצים עליה כהשקעה לטווח ארוך.

ספרד: נשענת על רשת הביטחון של טריליון דולר

ספרד בולטת בשיעור אבטלה מרקיע שחקים ובגירעון ממשלתי נרחב שניפח במהירות את החוב הממשלתי מ־50% מהתמ"ג ב־2007 לצפי של יותר מ־70% ב־2010. אולם, למרות כל הקשיים, דירוג האשראי של ספרד נותר גבוה מאוד, AA, לפי סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור'ס.

הטוב: בחודשים האחרונים חלה התעוררות בכלכלה הספרדית, שבאה לידי ביטוי בעלייה בהיקף ההזמנות לייצור. לרשותה של ספרד רשת ביטחון בשווי של כטריליון דולר שהעמידו החברות באיחוד האירופי לעזרת מדינות העלולות להיקלע לקשיים.

הרע: נוסף על בעיית האבטלה, ספרד נאלצת להתמודד עם משך חיים קצר יחסית של החוב: בשנה הקרובה יהיה עליה למחזר כחמישית מחובה. מלבד זאת, גם מגזר הנדל"ן שנהנה בעבר מגאות, נמצא בקיפאון עמוק.

והלא נורא: למרות הכל, ספרד אינה יוון או אירלנד, מכיוון ששיעור החוב הציבורי שלה עומד על כ־60%.

מה אומרים כלכלני המאקרו? רון אייכל, כלכלן המאקרו והאסטרטג הראשי של מיטב, אופטימי ביחס להשקעה במדינה: "הבעיות של ספרד ידועות, אבל קיים שיפור הדרגתי בכלכלה. המצב אינו קטסטרופלי עד כדי משבר חובות. להערכתי, המדינה בהחלט תתמודד בהצלחה עם הבעיות הפיסקאליות שלה".

CDS ספרד CDS ספרד CDS ספרד

אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, דווקא שלילי. "אין לספרד מה להציע למשקיעים - התשואה על האג"ח אינה גבוהה, והחוקים הסוציאליסטיים החריגים שבה עלולים להקשות על התאוששות הכלכלה, ולפגוע בתקבולי המסים של הממשלה וביכולתה של המדינה לעמוד בהחזרי החובות".

מניה מומלצת: סנטנדר (סימול: SAN.SM) - בנק ספרדי גלובלי. ערן כהן, מנהל דסק חו"ל במגדל קרנות נאמנות, מעריך כי "הקונסולידציה במערכת הבנקאות הספרדית עתידה לשפר את רווחיות הבנק, שנפגעה מעט בזמן המשבר. מצבו של בנק סנטנדר מצוין: כ־50% מתיק ההלוואות לנדל"ן שלו מגובים בערך הנכסים, כך שהוא עמיד בפני מפולות".

בלגיה: בולטת בנתוני סחר חוץ, התוצר גבוה כמו החוב

המשבר הפוליטי בבלגיה, שמתבטא בקשיים בהרכבת ממשלה לאורך חודשים רבים, מקשה על כלכלת המדינה. עם זאת, נתוני סחר החוץ שהציגה בלגיה טובים מממוצע מדינות האיחוד האירופי ב־2010.

הטוב: כלכלה מודרנית, עם תוצר גבוה של 36 אלף דולר לנפש, נכון ל-2009.

הרע: מרבית המסחר מתנהל מול מדינות האיחוד האירופי, וכך הקשיים שחווה אירופה פוגעים גם במשק הבלגי. כיבואנית של חומרי גלם, גם העלייה במחירי הסחורות מקשה עליה. סך החובות של בלגיה טיפס ליותר מ-100% מהתוצר, והוצאות הרווחה מתרחבות מדי שנה בשל הזדקנות האוכלוסייה.

CDS בלגיה CDS בלגיה CDS בלגיה

הלא נורא: האינפלציה גבוהה (3.4%). שיעור האבטלה ירד מ-8.5% לפני כחצי שנה ל-8.1% אך מדובר עדיין בשיעור גבוה, המקשה על המדינה ליצור הכנסות ממסים.

מה אומרים כלכלני המאקרו? "היינו מעדיפים השקעה במדינה אחרת", אומר אמיר כהנוביץ' מכלל פיננסים. "החשש העיקרי הוא שגם אם בלגיה תישאר יציבה, היא תספוג כל זעזוע שיחוו חברותיה לגוש".

מניה מומלצת: חברת המשקאות העולמית InBev (סימול: ABI) רכשה ב-2008 את מרבית מניות Anheuser־Busch והפכה לחברת מבשלות הבירה הגדולה בעולם. החברה נסחרת בבורסת בריסל לפי שווי שוק של כ-65 מיליארד יורו.

משקיע שמחפש חשיפה מעניינת לתחום המשקאות, חברת מבשלות הבירה הגדולה בעולם (ABI) הפגינה חוסן במשבר האחרון, ולמרות החוב הגבוה שבמאזניה היא נחשבת לחברה בלגית סולידית ויציבה. מניית החברה הניבה למשקיעיה 9.5% בשנה האחרונה.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
הרבי הוא גדול המקובלים החיים
בס"ד למספר 7 : הרבי הוא הש מ י ני ! בשלשלת מקובלי חב"ד ,על פי קבלה ,חסידות ופנימיות התורה חב"ד הם : חכמה ,בינה ודעת .מקבילה תורת הקבלה בין ארץ ישראל לתורת ישראל ולעם ישראל.הכל לטובתנו נעשה כרגע בעולם. חב"ד בארץ ישראל : חצבאני ,בניאס ודן. ראו ראשי תיבות! שבת שלום.הרב יגאל פיזם שליט"א
הרבי מליוואוויטש  |  03.03.11
13.
ישראל במצב נוראי
ישראל במצב נוראי. מחירי הדיור עלו בשנתיים האחרונות ב-38%. מחירי המים זינקו. וכנ"ל מחירי הדלק. בקיצור, האינפלציה כאן דוהרת. אבל משום מה זה לא בא לדי ביטוי במדד כי המאפיה...סליחה הממשלה... משחקת במספרים. איך זה יכול להיות שהמדד הוא רק ~3% איך????????? אין כאן צמיחה ולא נעליים. פשוט אנשים שורפים את החסכונות שלהם. ואיזו מן חברה בריאה זו של אנשים שאין להם שום ביטחון כלכלי. אנשים עייפים ולא יוצאים לרחובות כי הם עסוקים במירוץ ההישרדות הזה. וההטבות שהעשירים ממשיכים לקבל גדלות וגדלות. ואז אף אחד לא חושב מאיפה יבוא הכסף. אבל בסוף זה יתפוצץ. גם האופי היהודי הזה של "יהיה בסדר", "נסבול קצת וזה יעבור" יבין בסוף שצוחקים לו בפרצוף. ויושבים לו על הגב, ומוצצים לו את הדם, ושהוא לא מוכל לסבול את זה.
03.03.11
לכל התגובות