אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנגיד הבריטי מזהיר: "אי־היציבות מתרחבת, אנחנו ניצבים בפני משבר נוסף" צילום: בלומברג

הנגיד הבריטי מזהיר: "אי־היציבות מתרחבת, אנחנו ניצבים בפני משבר נוסף"

בראיון נדיר שהעניק מרווין קינג ל"דיילי טלגרף", הוא השתלח באופן חסר תקדים במערכת הבנקאית בבריטניה ותלה את האשם בתרבות השכר והבונוסים הנהוגה בה

05.03.2011, 21:08 | סוכנויות הידיעות

נגיד הבנק המרכזי של בריטניה מרווין קינג השתלח באופן חסר תקדים במערכת הבנקאית של ארצו, בהזהירו כי נותרה בה מידה רבה של אי־יציבות שנמצאת בתהליך החמרה. בראיון נדיר שהעניק ל"דיילי טלגרף" בסוף השבוע, האיץ קינג בבנקאים לבחון באופן ארוך טווח יותר את צורכי הלקוחות שלהם, ו"להפסיק להתרכז בצורך שלהם פשוט למקסם את הרווחים בשבוע הבא".

קינג האשים את הבנקאים בכך שהם מנצלים את מיליוני לקוחותיהם: "ברגע שהם רואים אפשרות להרוויח כסף על חשבון לקוחות פתיים, בדגש על לקוחות מוסדיים, הבנקים חושבים שזה מקובל לגמרי שהם יעשו זאת". עוד ביקר הנגיד את "המשקל ששמים המוסדות הפיננסיים ואת הערך שהם מעניקים להשתלטויות ומיזוגים", והביע את חששו כי הדבר הביא להרס המוניטין של מוסדות פיננסיים על רקע הרדיפה אחר הרווח קצר הטווח. הוא אף הביע חרטה על כך שלא התבטא בחריפות כזו לפני המשבר הכלכלי הקודם, ב־2008.

לפי הדיווח, התבטאויותיו של קינג נועדו כמובן לבנקים, אך גם לשר האוצר בממשלת בריטניה, ג'ורג' אוסבורן, במטרה להאיץ בו להעניק את תמיכתו לתוכנית ממשלתית בבריטניה שתחייב את הבנקים הגדולים למכור את זרועות ההשקעה שלהם. אוסבורן הביע עד כה את התנגדותו לתוכנית זו, והיא נידונה כיום בוועדה מיוחדת של הפרלמנט במדינה.

לדברי קינג, "אפשרנו למערכת הבנקאית לבנות לעצמה את המומנטום שהכיל את זרעי ההרס שלה עצמה, וטרם מצאנו את הפתרון למוסדות שגדולים מדי מכדי ליפול, או כמו שאני מעדיף לכנות זאת: חשובים מדי מכדי ליפול. בראייתי, אין מקום לתפיסה כזו בכלכלת השוק של היום".

כשנשאל קינג אם יש אפשרות למשבר כלכלי נוסף בקרוב בבריטניה, הוא השיב: "בהחלט כן, הבעיה עדיין כאן. החיפוש אחר התשואה המיידית נמשך וחוסר היציבות רק הולך ומתרחב בגללו". כמו כן, הוא תלה את הבעייתיות העיקרית בחבילות השכר והבונוסים שמקבלים בנקאי ההשקעות והמנהלים הבכירים במערכת הפיננסית.

לדבריו, חברות ממגזרי התעשייה והייצור מחזיקות בדרך פעולה "מוסרית בהרבה" מזו של תעשיית הפיננסים: "למפעלים אכפת מאוד מהעובדים שלהם, הם גאים במוצרים שיוצאים תחת ידיהם. יש הבדלים עמוקים בגישה כלפי הלקוח: בעוד שהחברות הקטנות והבינוניות שמות לב ללקוח, החברות הגדולות פשוט מפספסות את האנשים שהן מכירות". קינג גם דיבר במורת רוח על מדיניות חילוץ הבנקים שננקטה בעת המשבר הכלכלי, באומרו כי "הפתעה גדולה: אלה שחולצו היו בדיוק אלה שגרמו למשבר".

תגיות