אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": עו"ד שרגא בירן עתיד לחשוף לראשונה את היקף נכסיו ושוויים צילום: בועז אופנהיים

בלעדי ל"כלכליסט": עו"ד שרגא בירן עתיד לחשוף לראשונה את היקף נכסיו ושוויים

במסגרת הסכמה בין עו"ד בירן לבין שותפו לשעבר צדקיהו הרמולין, ימונו שני מומחים שיעריכו את היקף הנכסים. בירן והרמולין, שדורש 20% משווי המשרד, קיבלו את הצעת בית המשפט שלפיה המומחים בתיק ישמשו כמגשרים בין הצדדים

06.03.2011, 07:04 | מארק שון

עו"ד שרגא בירן יחשוף לראשונה את היקף ושווי נכסיו. ביום חמישי הגיעו בירן ושותפו לשעבר, עו"ד צדקיהו הרמולין, להסכמה שלפיה שני מומחים חיצוניים יבחנו את היקף ושווי עסקיו הפרטיים, זאת לאחר סכסוך משפטי בין הצדדים שנמשך משנת 2005.

הסיכום הושג במסגרת דיון חסוי בחלקו שנערך ביום חמישי האחרון בבית המשפט העליון. השופטים אשר גרוניס, חנן מלצר וניל הנדל לא הסכימו לחשוף את פרוטוקול הדיון, אך לבקשת "כלכליסט", חשפו את ההסכמה בנוגע למינוי המומחים.

מהקטע בדיון שנחשף עולה כי בירן והרמולין קיבלו את הצעת השופטים שלפיה המומחים בתיק יפעלו כמגשרים בין הצדדים. עם זאת, בהחלטת בית המשפט נקבע כי גם אם הליך הגישור לא יצליח, המומחים ימשיכו בעבודתם כמעריכי שווי נכסיו של בירן.

הרמולין ובירן היו שותפים במשך כ־30 שנה, אך בשנת 2005 ביקש הרמולין לפרק השותפות, בשל "חוסר אמון בין הצדדים". עם עזיבתו ביקש הרמולין לקבל 20% מזכויות השותפות. בירן התנגד לדרישה וטען כי הרמולין לא היה שותף כמשמעותו בחוק, אלא קיבל את שכרו בדרך של השתתפות ברווחים.

בספטמבר 2009 קבע שופט בית המשפט המחוזי מגן אלטוביה כי הרמולין אכן זכאי לחלקים מהשותפות בהיותו שותף מלא. באותה החלטה דחה השופט את דרישת הרמולין לפירוק המשרד, וקבע כי ימונו שני מומחים שיעריכו את נכסי השותפות — עו"ד אלקס הרטמן, שותף בכיר במשרד ש. הורוביץ, ורו"ח יוני קפלן.

הסיבה המרכזית למינוי המומחים, שלהם ניתנו סמכויות של מעין כונסי נכסים, היתה קביעת השופט שלפיה העסקים הפרטיים של בירן ומשפחתו אינם ניתנים להפרדה מעסקי המשרד, ועל כן הוטל עליהם לקבוע את היקף והגדרת הנכסים השייכים לשותפות.

העמדה של השופט אלטוביה במחוזי היתה נוקשה יותר כלפי בירן, ואילו ההסכמה החדשה מבטאת ויתור כלפיו. העמדה של השופט אלטוביה היתה שהמומחים ייפעלו ככונסי נכסים, הגדרת תפקיד נוקשה יותר כלפי בירן מאשר "מגשר". למרות זאת, גם במחוזי עלתה האפשרות שהמומחים יפעלו למעשה כמגשרים.

באוקטובר 2009 ערער בירן על פסק הדין בטענה שהשופט במחוזי שגה כאשר יצר מנגנון חסר תקדים בדמות מינוי המומחים. בירן טען כי ההחלטה ניתנה ללא הסכמת הצדדים, ושהמומחים קיבלו סמכויות מהותיות ושיפוטיות, כאשר בית המשפט למעשה הפריט את סמכויותיו הטבעיות.

באפריל 2010 נראה שבית המשפט העליון נוטה לטובתו של בירן. בהחלטת ביניים שנגעה לעיכוב ביצוע פסק הדין שניתן במחוזי, כתב השופט אדמונד לוי כי מינוי המומחים נראה על פניו כצעד יוצא דופן של העברת ההכרעה הסופית מבית המשפט אל גוף חיצוני. כעת, כאמור, המצב השתנה, ושני המומחים אכן יבדקו את היקף ושווי הנכסים, וככל הנראה סמכותם לא נפגעה. פסק הדין הסופי של בית המשפט העליון בעניין הערעור של בירן על ההחלטה אמור להיכתב בימים הקרובים.

עיקר העסקים הפרטיים של בירן נמצא בחברה המשפחתית שיבג, שבאמצעותה מחזיקה המשפחה בשורת נכסים בתחומי האנרגיה, הקמעונאות והנדל"ן. בין היתר מחזיקה החברה ברשת רבוע כחול, בחברת הדלק דור אלון, בזרוע האמריקאית אלון USA ובפעילות ענפה של בתי זיקוק בארה"ב.

ממשרדו של בירן לא נמסרה תגובה עד למועד סגירת הגיליון. מעורכי דינו של הרמולין, יוסי שגב וסיני אליאס, לא נמסרה תגובה. 

תגיות