אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: איך עושים כסף מכסף צילום: בלומברג

השורה התחתונה: איך עושים כסף מכסף

בשקט בשקט, מבלי לרכז יותר מדי כותרות, זינק מחירה של אונקיית כסף מחודש אוגוסט האחרון ב־70%, לשיא של 31 שנה. למי שמחפש לגדר את תיק ההשקעות מפני עליית האינפלציה, התחזיות בשוק הן כי הביקוש למתכת היקרה ימשיך לעלות גם ב־2011

06.03.2011, 07:33 | ענת ציפקין

רבות דובר לאחרונה על הזינוק במחיר הזהב. אולם ביום שלישי האחרון, ללא יחסי ציבור ובפרופיל נמוך יחסית, הגיעה דווקא מתכת אחרת - הכסף - לשיא של 31 שנה. החוזה על מחירה של אונקיית כסף למסירה במאי העפילו ל־35 דולר לאונקיה, רף שבו שהה הכסף לאחרונה רק ב־1980.

המתיחות במדינות המזרח התיכון והצהרותיו המיליטנטיות של שליט לוב מועמר קדאפי המשיכו להזניק בשבועות האחרונים את מחירי הסחורות, כדוגמת הנפט, שחצה את רף 104 הדולרים בשבוע שעבר.

המשקיעים, שחששו כי זינוק במחירי הסחורות יביא לעלייה באינפלציה, החלו לנהור לנכסים הנתפסים כהשקעת מבטחים בעתות משבר, גם על רקע סביבת הריבית הנמוכה המספקת אלטרנטיבות מעטות להשקעה.

להערכת אנליסטים, צפוי הכסף ליהנות בתקופה הקרובה מעדנה כפולה, הן בשל המחסור בהיצע והן בשל העלייה בביקוש - שני גורמים העשויים לתמוך בהמשך עליית מחירו.

 

כשסין הופכת ליבואנית

ארז ברית, מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, סבור כי "עלייה של כ־80% במחיר הכסף ב־2010 ושל כמעט 70% רק מאוגוסט האחרון אינה יכולה להיות מוסברת רק על ידי חולשת הדולר והחששות מאינפלציה".

אחת הסיבות שמונה ברית לזינוק במחיר הכסף היא ההתאוששות הגלובלית מהמשבר הכלכלי, שהביאה לעלייה בביקוש למתכת מצד יפן וסין. "ב־2010 הסתכם היבוא (נטו) של כסף אל סין ב־3,500 טונות, שהם כמעט 50% יותר מהכמות שהיא צרכה ב־2008 כולה, וקרוב ל־14% מהביקוש העולמי למתכת זו".

גם כלכלני ברקליס קפיטל אוחזים בדעה דומה, וסבורים כי העלייה בביקוש הגלובלי לכסף יבוא בעיקר מצד סין, הצפויה להציג שיעור צמיחה של קרוב ל־9% בשנה הנוכחית. "היסטורית, סין ייצרה יותר כסף מאשר צרכה, אך מאז 2008 ירד קצב היצוא שלה, ולמרות היותה אחת מיצרניות הכסף הגדולות בעולם, מספטמבר 2009 היא הפכה רשמית ליבואנית (נטו) של כסף".

ברית מצביע על סיבה נוספת: "בכל שנה בעשור האחרון, למעט שנת 2006 שבה הונפקה קרן הסל iShares Silver, היה היצע הכסף גבוה מהביקוש. אולם מתחילת 2010 חלה עלייה מתמדת בביקוש למתכת, ותפוקות המכרות גדלו אמנם כדי לענות על הביקוש הגואה מצד משקיעים, אך לא באותו קצב". גורם נוסף, לדברי ברית, שיכול להסביר גם הוא את הזינוק של הכסף, הוא קרנות הסל (ETF) העוקבות אחר מחיר הכסף, שזכו לביקוש רב ב־2010 ותרמו ללחץ כלפי מעלה על המחיר".

מכרה כסף במקסיקו. "העלייה לא יכולה להיות מוסברת רק ע"י חולשת הדולר והחשש מאינפלציה", צילום: בלומברג מכרה כסף במקסיקו. "העלייה לא יכולה להיות מוסברת רק ע"י חולשת הדולר והחשש מאינפלציה" | צילום: בלומברג מכרה כסף במקסיקו. "העלייה לא יכולה להיות מוסברת רק ע"י חולשת הדולר והחשש מאינפלציה", צילום: בלומברג

להערכת משה קלמפנר, ראש מחלקת מחקר בבית ההשקעות קמליה קפיטל, "הכסף צפוי להעניק תשואת יתר למשקיעים בו עקב העלייה בביקוש התעשייתי לכסף, בעיקר מכיוון השווקים המתעוררים". לדברי קלמפנר, ההיצע הכולל של הכסף גדל ב־5% בלבד ב־2010 ל־900 מיליון אונקיות, כאשר קצב הייצור של המכרות גדל ב־3% בלבד.

בשנות השמונים של המאה הקודמת עמד היחס בין מחיר אונקיית כסף למחיר אונקיית זהב על 1:37, והעפיל ל־1:62 ב־2010, הודות לזינוק המטאורי דווקא במחירו של הזהב. כיום עומד היחס בין הכסף לזהב על 1:42, ולמרות הנסיקה במחירו של הכסף בהשוואה לעבר, היחס בין השניים עדיין נשאר גבוה.

קלמפנר מציין כמה גורמים שדחפו את מחירי הכסף למעלה בשנים האחרונות, ואשר צפויים להימשך גם אל תוך 2011: "שערי הריבית הריאליים צפויים להישאר נמוכים או שליליים. גם הצמיחה בשווקים המתעוררים, במיוחד בסין, צפויה להישאר חזקה, בעיקר בתחום הסחורות".

לדברי קלמפנר, הביקוש למתכות תעשייתיות רגיש מאוד להתהדקות מוניטרית, הצפויה להתרחש במרבית השווקים המתעוררים. "גל ההשקעות בסחורות בכלל ובכסף בפרט צפוי להימשך, גם על רקע רצונם של המשקיעים לגדר את תיק ההשקעות שלהם כנגד האינפלציה ההולכת וגואה בלא מעט מדינות בעולם".

סיבות לדאגה

 

הכסף נכלל בקבוצת הסחורות המכונות "מתכות לבנות", בהן פלטיניום, פלדיום ואלומיניום. לכסף המוליכות החשמלית והתרמית הגבוהה ביותר מבין כל המתכות בטבע, מה שהופך אותו לאטרקטיבי לתעשיית הרכב ולתעשיית האלקטרוניקה. בנוסף, משמש הכסף כמוליך במרבית מוצרי החשמל הביתיים, כמו מקררים, מדיחי כלים ומזגנים.

שלוש יצרניות הכסף הגדולות בעולם הן אינדוסטריאס פנולס SAB המקסיקנית, המייצרת כ־80 מיליון אונקיות בשנה, BHP ביליטון האוסטרלית, ופאן אמריקן סילבר הקנדית, הקטנה מבין השלוש, הצפויה לייצר השנה כ־23 מיליון אונקיות של כסף. פנולס הודיעה בחודש האחרון כי תשקיע במכרות הכסף שברשותה כמיליארד דולר, להגברת היצע הכסף שהיא מפיקה מהם.

למרות השיא שרשם הכסף בשבוע שעבר, כלכלני ברקליס קפיטל מוצאים סיבה לדאגה, ומעניקים לכסף מחיר יעד של 29 דולר לאונקיה בלבד לשנת 2011. להערכתם, הנתונים הפונדמנטליים בתעשיית הכסף עצמה עלולים לגרום לתנודתיות במחירו.

"הגורם העיקרי העלול להעיק על המשך העלייה במחיר הכסף הוא ההיצע מהמכרות בעולם שממשיך לעלות בעקביות בעשור האחרון, כשמנגד חלה ירידה מבנית עקבית בביקוש לכסף מצד תעשיית הצילום. גם תעשיית התכשיטים שומרת על ביקוש קבוע שאינו עולה בשל היותה רגישה מאוד לתנודתיות במחירו המאמיר של הכסף. דינמיקה מבנית זו עלולה להעיק על מחירו של הכסף דווקא כלפי מטה", אומרים בברקליס קפיטל. שינוי מבני נוסף שמציינים כלכלני ברקליס קפיטל הוא הביקוש לפאנלים סולאריים, שבהם יש שימוש בכסף. "אף שהביקוש הכולל לכסף צפוי לעלות בשנים הקרובות, הוא עדיין לא צפוי לעלות על השיא של 25.6 טונות שנרשם ב־2007".

עבור משקיעים המבקשים לרכוב על הגל, וסבורים כי מחירו של הכסף צפוי להאמיר, מזכיר אופיר נבות, מנהל דסק חו"ל בבית ההשקעות אקסלנס נשואה, כי "בניגוד לזהב שרובו מיועד לתצרוכת, שימושיו של הכסף הם בעיקר תעשייתיים, ולכן נעים במחזוריות בהתאם לפעילות הכלכלית בעולם, מה שהופך את מחירו לתנודתי יותר מהזהב".

ובכל זאת, כיצד אפשר להיחשף לכסף? החשיפה לכסף אפשרית בכמה דרכים: דרך ראשונה היא ההשקעה הבסיסית בסחורה. השקעה זו פחות נוחה למשקיע הקטן וכרוכה בתשלום פרמיות ובהוצאות נלוות גבוהות. קיימת אפשרות לסחור בכסף גם בחוזים עתידיים, השקעה שמצריכה גם היא משאבים כספיים גדולים.

הדרך הנוחה ביותר להיחשף למתכת הכסופה היא באמצעות השקעה בקרנות סל או תעודות סל מתמחות. קרן הסל הסחירה ביותר ובעלת שווי הנכסים הגבוה ביותר (10.4 מיליארד דולר) מבין קרנות הסל העוקבות אחרי מחיר הכסף היא iShares Silver Trust (סימול: SLV). מתחילת השנה רשמה הקרן תשואה של 9.7%, ובשנה האחרונה השיגה תשואה של 106%.

קרן סל נוספת המאפשרת להיחשף למחיר הכסף היא ProShares Ultra Silver (סימול: AGQ), המנהלת נכסים בהיקף של כ־735 מיליון דולר. הקרן רשמה תשואה של 17% מתחילת השנה, כשבשנה האחרונה זינקה ב־259%.

משקיעים נועזים המאמינים בסיכון ורוצים למנף את השקעתם יכולים להשקיע בקרן הסל ETF Leverage Silver (סימול: LSIL LN), הממנפת פי שניים את השינוי של מדד דאו ג'ונס UBS סילבר, שעוקב אחרי מחיר הכסף. מתחילת השנה הניבה הקרן תשואה של 19%, ובשנה האחרונה זינקה ב־272% לאור הזינוק במחירו של הכסף. הקרן מנהלת נכסים בהיקף של 112 מיליון דולר בלבד.

משקיעים הסבורים שמחירו של הכסף דווקא יירד יכולים להשקיע בקרן השורט ProShort Ultra Short Silver (סימול: ZSL), שמרוויחה מירידת מחיר הכסף. הקרן מנהלת נכסים בהיקף של 131 מיליון דולר, ומתחילת השנה הניבה תשואה שלילית של 21%, לצד תשואה שלילית של 81% שרשמה בשנה האחרונה.

כדי להיחשף לכסף בזירה הישראלית, ניתן להשקיע בתעודת הסל הישראלית היחידה העוקבת אחר מחיר הכסף - תכלית סילבר, העוקבת אחרי החוזה העתידי של הכסף שנסחר בבורסת הסחורות של שיקגו. ב־2010 השיגה התעודה תשואה של 63%, ומתחילת השנה הניבה תשואה של 10.6%. 

תגיות