אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שירה להשכיר צילום: אי פי אי

שירה להשכיר

אריק קלפטון סירב להופיע בצפון קוריאה, אבל ביונסה, אשר ומריה קארי הופיעו בפני משפחת קדאפי תמורת מיליוני דולרים. בימים האחרונים הם נכנעו ללחץ שהפעילו ארגוני זכויות אדם, והודיעו כי יתרמו את הכסף

06.03.2011, 11:29 | גיא בניוביץ'

"תחזירו את הכסף". זו הסיסמה המהדהדת בשבוע האחרון בעולם המוזיקה, והיא מופנית כלפי קבוצה של אמנים בכירים שהופיעו בפני העריץ הלובי מועמר קדאפי ובני משפחתו. ארגוני זכויות אדם טוענים כי כעת, לאחר שנחשפו מעשי הזוועה בלוב, על האמנים לתרום את הכנסותיהם מהאירועים האלה לצדקה, מאחר שמדובר בכסף דמים "מלוכלך". האמנים שבמוקד הסערה נמצאים כעת בדילמה תקשורתית ומוסרית לא פשוטה, ומעבר לכך, עולה השאלה האם האמן חייב להיות אחראי מוסרית על כל הופעה שלו.

הקדאפים, וזה ידוע למדי, היו משפחה הוללת וחוגגת. מי שתוהה לאן הגיעו כספי הנפט של המדינה, יכול לבדוק שורה של מסיבות פאר שקיימו הדיקטטור הלובי ובעיקר בניו, ששקעו במנעמי העולם. בתוך כך, לא היתה להם בעיה להשקיע סכומי עתק בהופעות של מיטב אמני הפופ הבינלאומי: ב־2005 הופיע הראפר פיפטי סנט במסיבה פרטית בפני אחד מבניו של קדאפי, מועתסם, ואורחיו. ההופעה התקיימה בוונציה, ולא ידוע מה היה הסכום המדויק ששכנע את הראפר האמריקאי לקפוץ לאירופה, אבל הוא לא היה מבוטל. תפקידו הרשמי של מועתסם, אגב, היה היועץ לביטחון לאומי של לוב. ב־2006 זכה קדאפי האב לארח את אחד מאליליו, הזמר ליונל ריצ'י, שהופיע, לא פחות ולא יותר, בקונצרט שחגג "20 שנה להתנגדות הלובית לארצות הברית", ונועד ל־1,000 מבכירי הממשל הלובי בראשות משפחת קדאפי. על פי הדיווחים, לא התבייש קדאפי גם לבקש חתימה מריצ'י בתום ההופעה.

התיאבון של הקדאפים לאמנים עדכניים רק הלך וגבר. ב־2008 הופיעה מריה קארי במסיבת ראש השנה של הבן מועתסם קדאפי. התשלום שגבתה: מיליון דולר. בסוף השבוע הודיע קארי כי תתרום את ההכנסות מהסינגל הבא שלה לצדקה. ב־2009 התקיימה המסיבה הפזרנית ביותר של שבט קדאפי, שעליה ניצח הבן חניבעל, אותו אחד שדווח כי הכה באכזריות את אשתו. האתר: האי סנט בארט בקאריביים. האמנים המופיעים: ביונסה, ג'יי זי, אשר וג'ון בון ג'ובי. הסכום ששולם לביונסה, הכוכבת המרכזית: 2 מיליון דולר. ההערכה היא שהמסיבה עלתה לקדאפים 10 מיליון דולר. ביום רביעי האחרון הודיעה ביונסה בעקבות הלחץ התקשורתי כי תרמה את הכסף שקיבלה מהמסיבה של הקדאפים ב־2009 להפגעי הרעש בהאיטי "ברגע שגילינו שמשפחת קדאפי ארגנה את האירוע החלטנו לתרום את הכסף למטרה ראויה", מסרה דוברת מטעמה. אחריה הודיע משתתף נוסף באותה מסיבה - אשר שגם הוא יתרום את מיליון הדולר שקיבל. הזמרת נלי פורטדו, שהודתה בשבוע שעבר שקיבלה מיליון דולר ממשפחת קדאפי ב־2007, הודיעה בטוויטר כי תתרום את הכסף - עדיין לא ברור למי.

אפילו סטינג נפל

הקדאפים הם לא הדיקטטורים היחידים שמנסים להשקיע סכומי כסף גדולים באמנים מהמערב. כריס דה ברג כמעט הופיע באיראן ב־2007, אבל מתיחות במדינה מנעה זאת. בניו של העריץ הצפון־קוריאני קים ז'ונג איל ניסו לפתות את אריק קלפטון להגיע להופעה שם, ללא הצלחה.

ביונסה. 2 מיליון דולר להופעה שיתרמו להאיטי, צילום: אי פי אי ביונסה. 2 מיליון דולר להופעה שיתרמו להאיטי | צילום: אי פי אי ביונסה. 2 מיליון דולר להופעה שיתרמו להאיטי, צילום: אי פי אי

אז למה בעצם מסכימים כל האמנים האלה להופיע מול דיקטטורים ידועים או משטרי אימה? סכומי הכסף, יש להבין, הם מעל ומעבר להופעה בודדת. מדובר בסכום שהוא פי כמה וכמה ממחיר נטו של הופעה במסע הופעות סטנדרטי, וקשה מאוד לאמנים - ובעיקר למפיקים שלהם - לומר לא. מעבר לכך, אמנים רבים לא מתעניינים באמת בפרטים שסביב ההופעה הבאה שלהם, כל עוד האוכל מסודר יפה, חדר המלון מוצלח והצ'ק מועבר בזמן. אגב, מתברר שאפילו אמנים הידועים בתמיכה שלהם בזכויות אדם נופלים לפעמים - קחו לדוגמה את סטינג, שהופיע בנובמבר האחרון באירוע מיוחד שארגנה בתו של הדיקטטור האוזבקי אסלאם קרימוב. כשארגוני זכויות אדם הזדעזעו, הבין האמן הוותיק את גודל הטעות שעשה.

המסרים שקיבלו המוזיקאים בשבוע האחרון מלמדים עד כמה האמן צריך להיות מודע לסוגיות בינלאומיות, ובעיקר לביקורת ציבורית בעידן התקשורתי שאנחנו חיים בו. גם לישראל, שמנסה למשוך אליה אמנים למרות דימוי בינלאומי בעייתי, יש מה ללמוד מהסיפור הזה.

תגיות