אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו: "שבעה מטוסי כיבוי חכורים יגיעו לארץ באפריל" צילום: תומריקו

נתניהו: "שבעה מטוסי כיבוי חכורים יגיעו לארץ באפריל"

רה"מ דיבר בוועדה לביקורת המדינה שדנה בהיערכות שירותי הכבאות וההצלה לעת חירום. מבקר המדינה: "תוך ארבעה חודשים נסיים את חקירת אסון השריפה בכרמל"

07.03.2011, 13:47 | יסמין גיל

"שבעה מטוסי כיבוי חכורים יגיעו לארץ עד אמצע אפריל", כך אמר היום (ב') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במהלך דיון של הוועדה לביקורת המדינה בהמשך לדו"ח מיוחד של מבקר המדינה על היערכות שירותי הכבאות וההצלה לעת חירום, שפורסם בדצמבר 2010. מדובר בדו"ח מעקב מורחב לבדיקת תיקון הכשלים והליקויים שהתגלו בתפקוד המערך להגנת העורף במלחמת לבנון השנייה. הגם שלא בחן ישירות את אסון השריפה בכרמל שבו נספו 44 אנשים, הדו"ח פורסם זמן קצר לאחר האסון שהתרחש בתחילת דצמבר.

בדיון דנו בהתקדמות הליכי הקמת שני מערכים: האחד, רשות כיבוי אש ממלכתית שתטפל בפעילות הקרקעית ותהיה באחריות המשרד לביטחון פנים. והשני - מערך כיבוי אש אווירי שיהיה תחת אחריות חיל האוויר.

לדברי נתניהו, המטוסים החכורים ייתנו מענה לתקופה של שנתיים עד ארבע שנים, והוקצו מאה מיליון שקל לשם כך. החכירה, כך הסביר ראש הממשלה, מתבצעת בשל זמן ההמתנה הממושך לרכישת מטוסי כיבוי חדשים מחברת בומברדייה הקנדית: "ניסיתי ואני עדיין מנסה לרכוש את אותם מטוסים", אמר נתניהו, "אלא שהתברר שיש תור מפה ועד להודעה חדשה. ביקשתי להיכנס לתור, אבל אנו לא מחכים לזה. אם איננו יכולים לקנות - נחכור. במקביל אנו מנהלים משא ומתן עם ממשלת קנדה בניסיון להאיץ את קניית מטוסי הקבע".

נתניהו ציין עוד, כי חמישה מהמטוסים יהיו מבצעיים בתחילת מאי, ושניים נוספים כחודש וחצי לאחר מכן: "אנו עומדים להקים טייסת כיבוי בחיל האוויר, בשיתוף פעולה עם המערך הקרקעי שיוקם. בתוך כמה שבועות תהיה למדינת ישראל יכולת כיבוי אווירית", אמר ראש הממשלה.

על מערך הכיבוי הקרקעי אמר נתניהו: "הכיבוי הקרקעי חשוב מאין כמוהו. היו בו ליקויים שהצטברו במשך עשרות שנים. יש פעולות שלוקחות זמן, אבל להערכתי עובדים היטב וסוף, סוף מייצרים למדינת ישראל - בעקבות הדוחות, מלחמת לבנון השנייה והאסון בכרמל - הקמת מערך כבאות ארצי עם פיקוד מרכזי ועם תקנים כמו שצריך".

"אספנו אלפי מסמכים"

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, נכח אף הוא בדיון, והסביר כי משרדו עוסק בימים אלה בבחינת אסון השריפה בכרמל, הן מבחינת התפשטות האש ומערך הכיבוי והן מבחינת אירוע שריפת האוטובוס: "עוסקים רק בנושא זה 30 בודקים מקצועיים ממשרד המבקר", אמר לינדנשטראוס, "זה מספר חסר תקדים. את מלחמת לבנון השנייה בדקו 16 עובדים. אנו נותנים לנושא הזה עדיפות עליונה ולהערכתי הביקורת עתידה להסתיים לא יאוחר מארבעה חודשים מעכשיו. אספנו אלפי מסמכים, דיברנו עם עדים רבים ביותר, אנו מפעילים צוות מיוחד שנפגש עם המשפחות השכולות אולי יש להן אינפורמציה שתעזור לנו".

בועז ענר, ממשרד המבקר, הוסיף: "התמונה שמצטיירת היא מורכבת, קשה ומעלה סימני שאלה. הדגש הראשוני הוא על אירועי היום הראשון. השריפה כמשל, כי האירוע הזה יכול לחזור באירועים אחרים: עוד שריפה, חומרים מסוכנים, טרור או רעידת אדמה. אנו בודקים האם מדינת ישראל ערוכה, כי אסון המוני זה לאו דווקא השריפה".

השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ, הוסיף לגבי מערך הכיבוי הקרקעי: "נתתי עדיפות עליונה במשרד להעמיד את המערך הזה על הרגליים. אי אפשר לעשות את זה בשעות או בימים, אבל המטרה בפרק זמן קצר להיות ערוכים לאסון הבא. תפיסת העבודה היא לקחת את ארגון הכבאות ולהפוך אותו למבנה היררכי כפי שקיים במשטרה ובשב"ס. יחד עם זאת, מי שחושב שמחר בבוקר יהיו עוד אלף כבאים, מטעה את הציבור. אלו תהליכים, זה לוקח זמן".

בדיון צוין כי לצורך פעולות הקמת רשות הכיבוי הקרקעי הוקצו 330 מיליון שקל.

תגיות