אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טסים ולוגמים: מה שותים במחלקות היוקרה

טסים ולוגמים: מה שותים במחלקות היוקרה

לקונטיננטל תפריט היינות המגוון ביותר, לאל על מספר יינות מרשים ואליטליה המקצועית ביותר. "כלכליסט" בודק את תפריטי היינות של חברות התעופה

08.03.2011, 12:45 | עמית יריב

חברות התעופה עושות מאמצים למשוך אליהן את נוסעי מחלקות היוקרה, המשלמים סכום גבוה כדי להגיע ליעד בנוחות המרבית, ובפינוק הראוי. חלק מאותם מאמצים מופנים להיבט הקולינרי של הטיסה. במחלקות היוקרה מקדישים תשומת לב לתפריט האוכל המוגש לנוסעים, וגם, לא פחות מזה, לתפריט היין.

הצורך לפנות לקהל מתוחכם, אך לא בהכרח ברמת ידע והבנה אחידה בתחום היין, מביא את החברות לבנות תפריטי יין ללא הפתעות מיוחדות, כאלה שבהם יוכל כמעט כל נוסע למצוא את היין שהוא מחפש. במילים אחרות, מי שמחפש ריגושי יין - הטיסה איננה המקום המתאים לכך.

"כלכליסט" בדק אילו יינות תמצאו במחלקות היוקרה של חברות התעופה הטסות לישראל וממנה.

שאטו בואה פרטואה מבורדו. קונטיננטל איירליינס שאטו בואה פרטואה מבורדו. קונטיננטל איירליינס שאטו בואה פרטואה מבורדו. קונטיננטל איירליינס

אל על. חברת התעופה הישראלית מציעה במחלקות היוקרה שלה תפריט יין על טהרת היינות הישראליים. לצד התמיכה המבורכת בתעשיית היין המקומית, יש להניח שגם זמינותם הגבוהה של יינות אלה וכשרותם משפיעות על הבחירה.

במחלקה הראשונה של אל על תמצאו עשרה יינות: מבעבע אחד (ברוט של תשבי); שלושה יינות לבנים בחלוקה הקלאסית לסוביניון בלאן, שרדונה וזן ארומטי: גוורצטרמינר מהסדרה האזורית של יקבי כרמל, שרדונה של רקנאטי ופומה בלאן של דלתון; ארבעה יינות אדומים: מרלו שיראז קברנה של יקב יתיר, תרשיש מסדרת אבני החושן של יקבי בנימינה, מרלו מסדרת ירדן של יקבי רמת הגולן וקברנה סוביניון רזרב של יקבי ברקן; יין מבושל אחד: מרלו של יקב טפרברג 1870; ויין קינוח: מוסקט מסדרת "בין" של יקבי בנימינה.

 

שווה טיסה? מספר היינות מפתיע: רוב חברות התעופה מגבילות את היצע היינות, גם במחלקה הראשונה, לחמישה, משיקולי מקום. הבחירה, לעומת זאת, לא מפתיעה: יינות סולידיים ופופולריים, שמכוונים למכנה משותף רחב שחובבי יין רציניים לא ייעלבו ממנו ונוסעים שמחפשים כוס לצד הארוחה לא ייבהלו ממנו.

 

לופטהנזה. תפריט היין של לופטהנזה משלב יינות גרמניים קלאסיים, לצד ייצוג ליינות העולם הישן (צרפת) והעולם החדש (צ'ילה). מהיינות הגרמניים מוצעים במחלקות היוקרה של החברה שפטבורגונדר (פינו נואר) גרמני של יקב אוברקירש (Oberkirch) ופינו בלאן מתוק מחבל אירינגן. באגף הבינלאומי החברה מגישה שמפניה ברוט מבית ג'קארט (Jacquart), ויונייה של לורן מיקל מחבל לנגדוק שבצרפת, שאטו לסטרואל, יין בורדולזי צעיר יחסית (2006) וקברנה סוביניון של יקב דה מרטינו מצ'ילה.

שווה טיסה? מדובר בתמהיל בינלאומי מעניין, שמשקף את גישתו של יועץ היין של החברה מרכוס דל מונגו, הגורסת שראוי להציג לנוסעי החברה את היינות הגרמניים המעניינים לצד יינות מהמגוון הבינלאומי, שיתאימו גם הם הן למומחי היין והן להדיוטות.

אנדריאה רובינסון. טועמת בדלתא אנדריאה רובינסון. טועמת בדלתא אנדריאה רובינסון. טועמת בדלתא

 

אייר פראנס. הצרפתים רגישים מאוד בכל הנוגע ליין שלהם, ואין להם ספק בכלל: מדובר ביינות הטובים בעולם. לכן לא מפתיע שחברת אייר פראנס בנתה תפריט יינות על טהרת התוצרת הצרפתית. בחברה גם עיצבו במיוחד כוסות יין שאמורות להעצים את חוויית השתייה. באגף המבעבעים בחרו באייר פראנס בשמפניית וינטג' של בית בילקאר־סלמון, מהבתים המוערכים בשמפיין. בגזרת היינות המתוקים נפלה הבחירה על סוטרן של שאטו סודירו (Suduiraut) מבציר 1996. את היינות הלבנים מייצג ריזלינג אלזסי, של יקב La Cave de Turckheim מבציר 2005, ובאדומים יש מקום לשני חבלי היין הצרפתיים הידועים ביותר: יין בורגון אדום מאזורי הפרמייר קרו של סנטניי, יקב לה מלדייר ובורדו מאזור סנט ג'וליאן של יקב שאטו גורו לרוס.

שנין בלאן של זאלזה. דלתא שנין בלאן של זאלזה. דלתא שנין בלאן של זאלזה. דלתא

שווה טיסה? אמנם אין כאן ייצוג ליינות המופת, לא של בורדו ולא של בורגון, אבל הסיבה לכך היא בעיקר בעובדה שיינות מתיישנים איכותיים במיוחד "לא טסים היטב", והשהות בגובה רב עלולה להפוך יין מופת למשקה שטוח ובלתי מרשים.

אליטליה. גם אצל המתחרה הגדולה של צרפת בזירת היין העולמי, איטליה, תפריט היינות של חברת התעופה הלאומית מושפע מהלוקל־פטריוטיזם. החברה משנה את תפריט האוכל והיין במחלקות היוקרה שלה אחת לחודשיים, כך שבכל פעם ייצגו אזור שונה באיטליה. בפברואר, למשל, שילבה החברה תפריט מיינות פיימונטה וליגוריה, בניסיון מוצהר לבנות תפריט שייצג את הזנים האופייניים לכל אזור.

במחלקת ה"מגניפיקה" (מחלקה ראשונה) מגישים בגזרת היינות הלבנים שני יינות: יין מיקב אנריקו סרפינו - יקב בתת־האזור רוארו (Roero) שבפיימונטה, המיוצר מענבי ארנייס, זן איטלקי שאינו נפוץ מחוץ לפיימונטה, וכן יין של יקב ג'יאקומלי (Giacomelli) מאזור לה ספציה בליגוריה, המיוצר כולו מענבי ורמנטינו, אף הם זן איטלקי מקומי. מי שמעדיף יין אדום עם הארוחה יוכל ליהנות מברברה ד'אסטי המתבקש מאזור ניצה מונפרטו שבפיימונטה (יין אדום), או מממסך של סנג'ובזה, מרלו ופולרה נרה (זן מקומי) מיקב לונאי (Lunae) מאזור לה ספציה. חובבי הבעבוע יזכו ביין מבעבע איטלקי מאזור אלטה לנגה בפיימונטה, המיושן 36 חודשים בבקבוק.

שווה טיסה? אליטליה פועלת בשיתוף איגוד הסומליירים האיטלקי, גוף חשוב ומקצועי, מה שמשווה לתפריטי היין של החברה ממד מקצועי וכמעט חינוכי. כל יין זוכה לדף יינן מקצועי, לרבות התאמת היין למנות.

דלתא איירליינס. חברת דלתא משתפת פעולה עם מומחית היין הנודעת אנדריאה רובינסון, שבנתה תפריט ובו ייצוג ליינות העולם החדש מול יינות העולם הישן: מבין הלבנים, מוצעים שרדונה קליפורני של יקב מר סולה (Mer Soleill) ושנין בלאן מדרום אפריקה (יקב זאלזה). בגזרת האדומים, הבורדו המתבקש (שאטו בומון מאזור או־מדוק בבורדו) ולצדו פינו נואר קליפורני (יקב בל גלוס). גם בדלתא מאמינים בברוט של ג'קארט, אלא שכאן בחרו בגרסת הנון־וינטג', ובאגף הקינוחים אפשר לבחור בין שאטו דו קרוס הבורדולזי לבין פורט טאוני בן עשר של יקב קאלם — גיוון מרשים ליינות הקינוח המתוקים הרגילים המוצעים ללקוחות.

שווה טיסה? תפריט היין הוא מצומצם יחסית, ונראה כאילו אין קשר בין היינות השונים המופיעים בו, אבל בהתחשב במגבלת מקום האחסון - האתגר הגדול ביותר בתפריטי היין - הוא מצליח לתת כמעט לכל חובב יין, מתחיל או מתקדם, משהו ליהנות ממנו.

שרדונה מדרום אוסטרליה שרדונה מדרום אוסטרליה שרדונה מדרום אוסטרליה

 

קונטיננטל איירליינס. על תפריט היין של קונטיננטל אמון דיוויד גורדון, מנהל היין במסעדת Tribeca Grill הניו־יורקית. בקונטיננטל אפשר למצוא תפריט יין רחב ומקיף, שמתוכו נבחרים היינות העולים לטיסה בהתאם ליעד הטיסה ואופי הנוסעים, כך שבטיסות ליפן, למשל, תמיד אפשר יהיה למצוא יין מתוק, ובטיסות יוצאות מארצות הברית תמיד יהיה בתא הנוסעים שרדונה קליפורני.

תפריט היינות הלבנים מציג שילוב בין יינות עולם חדש ויינות עולם ישן. פינו גריג'יו מאורגון ושרדונה אוסטרלי מוצגים בתפריט לצד יינות לבנים מאזורי ווברה ושאבלי בצרפת וריזלינג גרמני. החלוקה בין עולמות היין ממשיכה גם ביינות האדומים: יינות עולם חדש דוגמת זינפנדל של יקב סליין סלראס מסונומה בקליפורניה, לצד יינות קרוז ארמיטאז' (חבל הרון, צרפת), שאטו בואה פרטואה (בורדו) ובורדולזיים נוספים. גם יינות איטליה באים לידי ביטוי בתפריט, אם כי בצמצום (שני יינות - אחד מהם קיאנטי), פורטוגל עם יין אחד, וכן ארגנטינה וספרד. בגזרת הקינוחים מציע התפריט פורט של ויסטה אלגרה.

שווה טיסה? זהו אולי תפריט היין המגוון והעשיר ביותר, ונדמה שההיבט החשוב ביותר הוא בחירת היינות לכל טיסה וטיסה — שהרי אי אפשר להחזיק באופן קבוע 27 יינות על סיפון המטוס.

תגיות