אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות הסלולר עתרו לבג"ץ בניסיון לבטל את העלאת שיעור התמלוגים צילום: אוראל כהן

חברות הסלולר עתרו לבג"ץ בניסיון לבטל את העלאת שיעור התמלוגים

בחודשים האחרונים קבעו שרי האוצר והתקשורת כי שיעור התמלוגים של חברות התקשורת הגדולות יעלה בשנתיים הבאות, בניגוד למתווה הפחתת תמלוגים שנקבע בעבר

07.03.2011, 21:46 | גילעד נס

שלוש חברות הסלולר, סלקום, פרטנר ופלאפון, עתרו היום (ב') לבג"ץ כנגד שר התקשורת ושר האוצר, וכנגד ההחלטה להעלות את שיעורי התמלוגים שמשלמות החברות בשנתיים הבאות. החברות מבקשות מבית המשפט להוציא צו ביניים שיקפיא את החלטת השרים, עד להחלטה סופית בנושא.

כזכור, לאחר דיונים בין שר התקשורת לשר האוצר ולאגף התקציבים באוצר בסוף שנת 2010, נקבע כי חברות התקשורת, ששילמו תמלוגים בשיעור של 1% מהכנסותיהן בשנת 2010, ישלמו תמלוגים בשיעור של 1.75% מהכנסותיהן בשנת 2011, ובשנת 2012 יעמוד שיעור התמלוגים על 2.5% מההכנסות. בשנת 2013 יחזור שיעור התמלוגים ל-1%.

ההחלטה תחול על הכנסות משירותי תקשורת של חברות הסלולר, בזק ו־HOT, אך לא על ספקיות האינטרנט, ספקיות השיחות הבינלאומיות וחברות המספקות שירותי טלפוניה נייחים על גבי האינטרנט (ולפיכך גם לא על הכנסות פרטנר מפעילות שכזו).

בשנת 2009 שילמו חברות התקשורת כ־243 מיליון שקל מהכנסותיהן כתמלוגים למדינה, ועל פי הערכת האוצר, המתווה הנוכחי של העלאת התמלוגים יגדיל את הסכום שיזרום לקופת המדינה מחברות התקשורת לכ־450 מיליון שקל ב־2011, ולכ־625 מיליון שקל בשנת 2012.

חברות התקשורת טוענות כי העלאת התמלוגים מנוגדת להמלצות ועדת קרול ו-ועדת גרונאו, שבעשור הקודם המליצו להפחית בהדרגה את שיעור התמלוגים, ואף לשקול לבטלו כליל. בנוסף, בג"ץ שהוגש בנושא בידי חברת ברק לפני מספר שנים הסתיים לאחר שהמדינה הצהירה כי התמלוגים יבוטלו בשנת 2012, למעט במקרה שהאקלים הכלכלי המקומי ימנע זאת.

הפחתת התמלוגים כרוכה בהגברת התחרות

שרי התקשורת והאוצר סיכמו על שורה של קריטריונים שעמידה בהם תאפשר להחזיר את שיעור התמלוגים לחברות התקשורת ל-1% עוד לפני 2013. על פי התקנות, שיעור התמלוגים המעודכן לחברות הסלולר יהיה בתוקף עד להגעה של המפעילים הוירטואליים לנתח שוק של 5%, או פריסה של 10% מתשתית רשת סלולר חדשה.

בדיון המשך בוועדת הכספים נקבע כי שיעור התמלוגים שנקבע לחברות התקשורת הנייחת יהיה בתוקף עד שמתחרה חדש בתחום אספקת התקשורת הנייחת יגיע לפריסה של לפחות 5% ברחבי הארץ ויחל לספק שירותים ללקוחות. סעיף זה נוגע בעיקר לחברת החשמל, המבקשת רישיון תקשורת על מנת שתוכל לספק אינטרנט בסיבים אופטיים ברחבי הארץ.

חברות התקשורת טוענות כי הקישור שבוצע בין הגברת התחרות להפחתה עתידית של התמלוגים אינו ענייני, כיוון שהגברת התחרות אינה תלויה בחברות עצמן, אלא בפעילות הרגולטור, כך שהתניה זו חסרת כל ערך ביצועי.

נכון לעכשיו אושרו בוועדת הכספים כל השינויים בתמלוגי חברות התקשורת, אולם השינויים הנוגעים לפעילות השידורים של HOT נחסמו בוועדת הכלכלה, לאחר שיו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה, סירב להעלות את הנושא לדיון בטענה שלא השתכנע כי העלאת התמלוגים ביוזמת משרד האוצר מתבססת על טיעונים מספקים.

פיצול זה גורם לכך שנכון לעכשיו, חברות הסלולר, בזק, ופעילות הטלפוניה והאינטרנט של HOT מחוייבות לשלם תמלוגים השנה בשיעור של 1.75% מהכנסותיהן הרלוונטיות, בעוד פעילות השידורים של HOT עדיין כפופה להוראה קודמת ולפיה שיעור תמלוגיה עדיין עומד על 1%. בחברות הסלולר העדיפו שלא להמתין לתוצאת הדיון העתידי בוועדת הכלכלה, והגישו במשותף את העתירה לבג"ץ. ההיתר לפעול במשותף, למרות התחרות ביניהן, הוענק לחברות הסלולר בעבר בידי הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, עו"ד דוד תדמור, כל עוד הן משתפות פעולה בנושאים הקשורים לפעילות הקשורה לרגולציה.

תגיות