אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום האשה הבינלאומי: הנשים מתברגות בעולם הפיננסי, וסופרות את הכסף

יום האשה הבינלאומי: הנשים מתברגות בעולם הפיננסי, וסופרות את הכסף

64% מהנשאלים בסקר שערך "כלכליסט" עם בית ההשקעות פסגות אמרו כי הם מאמינים שנשים ישיגו תשואה גבוהה יותר בהשקעה לטווח ארוך. יותר ממחצית מיועצי ההשקעות בשני הבנקים הגדולים הן נשים. נראה כי נשים מתבססות בעולם הפיננסי, בין השאר בשל שעות העבודה הנוחות. במשק הבית, לעומת זאת, אף כי הן מודעות למיתון ולערך הנדל"ן וטרודות מהם, הן פחות דומיננטיות

08.03.2011, 15:56 | שגית פסטמן

"עולם שבו לא היו נשים היה עולם שבו הכסף כלל לא היה חשוב", הסביר לפני פחות מ־50 שנה איש העסקים היווני אריסטוטלס אונאסיס. זוהי אמירה מהסוג שקשה להחליט אם היא מחמיאה לנשים או משפילה אותן, אבל בכל מקרה, החיבור בין נשים וכסף מעולם לא היה פשוט או מובן מאליו, אפילו אם הוא נעשה בעקיפין.

לא מעט מחקרים שהתפרסמו בעשור האחרון בעולם ניסו לפענח שאלות שונות בכל הנוגע לנשים וכסף: איך הן מנהלות אותו, עד כמה הן נהנות מצבירתו, האם הן מרגישות בנוח להשקיע בו, להתייעץ לגביו ועוד. לרגל יום האשה ערך "כלכליסט" בשיתוף בית ההשקעות פסגות סקר בקרב יועצי השקעות ומצא: 64% מאמינים שלאורך זמן, נשים ישיגו תשואה גבוהה יותר על הכסף המושקע באמצעותן. 89% תופסים את הנשים כשמרניות יותר בייעוץ פיננסי ופנסיוני.

עם זאת, השמרנות הנשית לא פוגעת בחשיפה למניות, יועצות ויועצים ימליצו על אחוז חשיפה למניות זהה - 20%. עוד מעלה הסקר שנשים מאמינות בנשים. בכל המדדים שנבדקו העדיפו הנשים את בנות מינן.

התוצאות לא מאוד מפתיעות. בשנים האחרונות יותר נשים עוסקות בשוק ההון, והיום בישראל בקרב העוסקים בייעוץ פיננסי יש יותר נשים מגברים. למשל בבנק הפועלים ובבנק לאומי, שמעסיקים יותר ממחצית מיועצי ההשקעות בישראל, עומד היחס על 55% נשים לעומת 45% גברים.

גם לימור גרובר, מנהלת מחלקת מחקר ללקוחות חיצוניים (sell-side) בבית ההשקעות פסגות, משדרת אופטימיות: "כשהגעתי לפני שבע שנים לתחום הייתי מהנשים היחידות, אבל לשמחתי זה הולך ומשתנה. עם זאת, אין עדיין מספיק נשים בתחום".

גרובר מדגישה שהכניסה הנשית לתחום התאפשרה בעיקר בזכות הבנקים: "העבודה בבנק נוחה לנשים מבחינת שעות, והיא אפשרה להן להיכנס לתחום וגם שימשה מקפצה למוסדות נוספים. ייעוץ פיננסי הוא מקצוע פרונטלי, מול לקוחות, שבו צריך להיות תקשורתי ושירותי. בלי להכליל - נשים מתאימות לתפקידים כאלה".

לימור גרובר לימור גרובר לימור גרובר

אומרים שנשים הן משקיעות שמרניות, האם לדעתך הן גם יועצות שמרניות?

"אני לא יודעת בכלל אם ההגדרה הנכונה היא שמרניות. נשים פועלות פחות מהבטן מגברים, הן פחות אימפולסיביות. אולי זה לא נשמע הגיוני כי כביכול נשים אמורות לפעול על פי רגש, אבל אני רואה שמאחורי כל קבלת החלטות שלהן יש נימוקים, משהו שאני לא מוצאת אצל גברים, שנוטים לקבל החלטות בשליפה".

מה תמליצי למי שרוצה להיכנס לתחום שוק ההון?

"אני מאמינה שזה תחום שנשים חייבות להשתלב בו בכל מקרה. בהרבה מקרים נשים אומרות לעצמן: זה תחום שצריך להשקיע בו הרבה שעות, זה עלול להתנגש לי עם הבית והמשפחה. אני אומרת שהנימוק הזה לא רלבנטי כי במקומות רבים היום נשים צריכות להשקיע שעות ארוכות והן מצליחות לעשות זאת. הפער בין גברים לנשים בעולם הפיננסי חייב להשתנות, ואני מאמינה שזה יקרה".

נשים מעדיפות לצבור חוב על פני קילוגרמים

 

סקרים ומחקרים שונים מוכיחים שכסף פחות חשוב לנשים לעומת גברים. במחקר שנעשה בארצות הברית לפני חודשים אחדים 55% מהגברים דיווחו שהם נהנים מצבירת ממון, בעוד שאצל הנשים המספר עמד על 45%. רשת CBS פרסמה באוקטובר האחרון מחקר אחר הקשור לשוני בין שני המינים בתפיסת הכסף, שם הודו הגברים שהם מפחדים יותר לאבד את עבודתם (46%) מאשר שבת הזוג שלהם תבגוד בהם (39%) - לא ממש רומנטי מצדם; אבל גם הנשים אכזבו בקטגוריה, והצהירו שהיו מעדיפות להיות בעלות חוב מאשר לעלות במשקל. גברים תמכו דווקא במשפט ההפוך.

ביקשנו לברר איפה ניצב הכסף בחיי נשים, ועד כמה הוא חשוב להן. עם השאלות פנינו לנשים שעוסקות בפיננסים באופן שוטף וניהול כסף עומד במרכז חייהן.

מיכל ליבנה, מחברת רב־המכר "בורסה יקירתי", מעריכה שכסף פחות חשוב לנשים לעומת בריאות, רומנטיקה, משפחה ומראה חיצוני: "נשים חושבות אחרת. אצלן, בניגוד לגברים, הרגש מנצח את השכל", היא אומרת, "בהרבה מקרים הן לא בודקות את מערכת השיקולים לפי עלות־תועלת אלא לפי איך שהן יישפטו על ידי הסביבה ומה יגידו עליהן. זה משהו שאנחנו חייבות לשנות בעצמנו כי זה פוגע בנו מאוד, מכרסם בעוצמות הפיננסיות שלנו".

אסתי פרידמן, מנכ"לית כלל מימון, חושבת שהתשובות לשאלות בסקרים תלויות בנשאלים. פרידמן: "אם היו שואלים אותי הייתי אומרת שאני מאוד מסויגת מהמחשבה של להיות בעלת חוב על חשבון השמנה של כמה קילוגרמים. התפקיד המקצועי שלי הפך אותי באופן כמעט אוטומטי לבעלת ראייה פיננסית בכל תחומי החיים. אני מנהלת את משק הבית, יוצרת קשר עם הבנק, מנהלת משא ומתן עם כל מיני גורמים. מול נשים כמוני, אין שונות כל כך גדולה מגברים בתפיסת הכסף. יכול להיות שכאמירות כלליות או מצחיקות, הנתונים האלה יכולים להילקח בחשבון, אבל רק עד רמה מאוד מסוימת".

אסתי פרידמן, צילום: אילן בשור אסתי פרידמן | צילום: אילן בשור אסתי פרידמן, צילום: אילן בשור

טובות בצריכה, מצטיינות בדאגה

 

על פי סקר שנערך בסיאטל לפני כארבע שנים, כשמדובר בניהול כסף במסגרת משפחתית, הגברים עדיין טוענים שהם מנהלים את כספי משק הבית בעוד הנשים נוטות יותר למודל המשתף, ויותר נשים טענו שהן מקבלות החלטות ביחד עם בן הזוג. הסקר בדק את תפיסת גברים ונשים במצבים משפחתיים שונים, ואת המטרות הכלכליות ותחושת הביטחון הכלכלי שהציבו לעצמם. 68% מהנשואים מאמינים שהשותפות המשפחתית מבטיחה שהם ישיגו את המטרות הכלכליות שהציבו לעצמם, לעומת רווקים (61%) או גרושים ואלמנים (61%). נתון נוסף שעולה מהסקר בודק את שוויוניות קבלת ההחלטות הפיננסיות במשפחה: בעוד 53% מהגברים מתארים עצמם כמובילים את ההחלטות הכלכליות במשפחה, רק 17% מהנשים סימנו עצמן כמובילות, ורובן, 73%, סייגו ואמרו שהן "משתתפות" בקבלת ההחלטות, לעומת 45% מהגברים.

ליבנה: "כשמדובר במה שהוא חלק מהשגרה הביתית, כמו תשלומים וקניות, אנחנו נאמץ בקלות יכולות פיננסיות נדרשות, כמו הגברים. נשים גם בדרך כלל שולטות מאוד בכל מה שקשור לביטוחי בריאות, ביטוחים משלימים וסיעודיים וכדומה. למה? לא מתוך בקיאות פיננסית, אלא מתוך חרדת הקינון והאינסטינקט האמהי והדאגה לבריאות המשפחה. אבל כשמדובר בעניינים מורכבים יותר כמו חיסכון פנסיוני, משכנתה, בניית הון עצמי — אנחנו מתנתקות ומעדיפות להישאר מאחור".

עם זאת, כשמדובר בתחום הצרכנות והקניות מסתמן שוויון: תוצאות סקר שערכה חברת מסטרקארד בינואר השנה ובדק את הרגלי הצריכה של בעלי כרטיסי האשראי בישראל מצביעות על כך שאין כמעט שונות בין שני המינים בבעלות על כרטיסי אשראי ובשימוש בהם, אמצעי התשלום שעד לפני שלושה עשורים היה גברי במהותו. למשל על השאלה איך תעדיפו לשלם על מוצרים ושירותים ענו 73% מהנשים ו־74% מהגברים כי יבחרו לעשות זאת בכרטיס אשראי. כן נמצא שמספר דומה של גברים ונשים הם בעלי יותר מכרטיס אשראי אחד.

כמו שמציינת ליבנה, נראה שנשים בכל זאת מצטיינות בתחום מסוים שקשור לכסף - לדאוג בגללו. במחקר אמריקאי שנערך בסוף 2010 ובחן את השלכות המיתון האחרון התברר שנשים נוהגות לדאוג יותר בגלל נושאים פיננסיים. המשבר הכלכלי למשל גרם ליותר נשים (49%) מגברים (39%) להיערך כספית למצב החדש, אבל באופן כללי הדאגה לכסף ממשיכה להטריד אותן בהיבטים נוספים גם בזמנים רגועים יותר. למשל, נשים נוטות לבטא דאגה בגלל סיטואציות כמו מיתון: 69% נשים לעומת 54% גברים, וגם נוטות יותר לדאוג בנוגע לירידה בערך הנדל"ן המשפחתי - 45% נשים לעומת 35% גברים. נוסף על כך, 45% מהנשים מודאגות בנוגע לפרישה וחוששות כי לא יצליחו לשמור על רמת חיים מכובדת - לעומת 34% מהגברים.

מתי נשים בכל זאת מוכנות לקחת את המושכות לידיהן? ליבנה מאתרת רבות מהן בסדנאות שלה, ויודעת שלרוב הן בדיוק מתאוששות ממשבר אישי כלשהו. "הן מגיעות אליי אחרי שהן חוטפות זבנג בראש", היא אומרת, "לפעמים זה אחרי גירושים, לפעמים במקרים טרגיים אחרי שהתאלמנו. בכל מקרה, הן במקום שבו אין להן ברירה אלא להתמודד לבד עם המצב הפיננסי שלהן. אני מתפלאת בכל פעם מחדש כמה מהר הן מיישמות את מה שהן לומדות בסדנאות. לנשים יש יכולת למידה פנטסטית, ופתאום אפשר לראות אותן מתכננות לא רק את ההוצאות של השבוע הבא אלא בכלל את האופק הפיננסי שלהן שנתיים וחמש שנים קדימה".

זהירות ופסימיות

 

האם הדבר נובע מחינוך כלכלי לוקה בחסר לנשים? אף שהיום יותר נשים פונות ללימודי תארים כלכליים, ד"ר גלי אינגבר, מרצה למימון וחשבונאות במסלול האקדמי של המכללה למינהל, מודה שהיא די בודדה במחלקה. אינגבר: "זה מעניין, כי כשאני מסתכלת על החלוקה בין בנים לבנות בתואר ראשון אני רואה לא מעט בנות בשיעורים, אבל ככל שמתקדמים לקראת לימודים גבוהים במימון או חשבונאות, הנשים נעלמות. יש אצלנו קורסים שהם כנראה אנטי־נשיים, למשל קורס להערכת שווי חברות, שסטודנטיות כמעט לא פוקדות אותו. אין לי הסבר לזה".

מי בוחרת בתואר כלכלי?

"קשה להכליל, אבל לרוב הן כאלה שמגיעות עם רקע כלכלי מהבית, מההורים".

מה ההבדלים בין סטודנטים לסטודנטיות בתחומים האלה?

"נראה לי שהסטודנטיות יותר זהירות. הן צריכות יותר הכוונה והדרכה. אני קולטת מהן יותר חוסר ביטחון בתחומי לימוד מסוימים, בשעה שהסטודנטים משדרים הרבה יותר ביטחון. אבל במקביל יש גם סטודנטיות רציניות. עניין של אופי של כל אחת ואחד".

אבל האם ביטחון עצמי הוא בהכרח דבר חיובי?

"ראיתי הרבה דברים בשוק ההון, ואני יכולה להגיד מניסיוני שעודף ביטחון עצמי, שזה נכון שלגברים יש יותר, הוא מתכון בטוח לתאונות בתחום ההשקעות", אומרת אסתי פרידמן. "הוא גורם להפרזה ביכולות הניבוי, לזיהוי דפוסים שגויים ולעוד הרבה סכנות. בתנאים דומים לגברים, נשים הן משקיעות טובות יותר.

"בתחום ההשקעות יש הרבה נשים, ומתוכן לא מעט נשים מובילות ודומיננטיות. אני גם לא חושבת שיש לנשים חוסר ביטחון עצמי בתחום. להפך, לגברים יש עודף ביטחון עצמי ופה הבעיה. ייתכן שנשים פחות באות לידי ביטוי בעולם הזה כרגע, אבל זה מסיבות של תולדה היסטורית - העולם הזה היה גברי במובהק במשך מאות שנים".

הפסימיות האופיינית לנשים - תורמת או מפריעה לתחום ההשקעות?

"המקרה הזה יותר מורכב. פסימיות קשורה לתחום הרגשות, ובהשקעות יש קונפליקט מתמיד בין הרגש והרציונל. הבעיה אצל נשים היא לא שהן מתבססות על הרגש אלא שהן מתמקדות באירועים שליליים. למשל, הן יוצאות יותר מהר מהשקעות במקרה של הפסדים, כלומר פועלות מהר יותר, מה שמביא בסוף היום לתוצאה שהרווחיות שלהן בתיקים היא נמוכה יותר מגברים".

אז נשים ופיננסים, זה הולך יחד?

"הנשים שאני מסתובבת איתן בשוק ההון מומחיות בכל תחום פיננסי שהוא, אבל זה נכון שמחוץ למקצועות האלה יש קושי. זה גם נראה לי טבעי שאם מישהי לא נוגעת בנושאים כאלה יש לה הבנה לקויה. מה שמעציב אותי הוא לראות שדווקא נשים אינטליגנטיות מפחדות להתקרב לנושאים כספיים. בעבר טיפלתי בקרנות השתלמות של מורות, וכשנפגשתי איתן לדון בנושאים האלה הן הפגינו אפס הבנה. מעבר לזה, הן היו כל כך מאוימות מהסיטואציה שהן התקשו בהבנת הנקרא של החומר. זיהיתי שמשהו נסגר אצלן אוטומטית וסירב להתחבר".

תגיות