אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": אייפקס עשויה לוותר על מכרז מתחם תנובה

בלעדי ל"כלכליסט": אייפקס עשויה לוותר על מכרז מתחם תנובה

ראשי אייפקס, בעלת השליטה בתנובה, קיבלו הצעות עבור המתחם הסמוך לקניון עזריאלי בהיקף של חצי מיליארד שקל. המתמודדים: נצבא, עזריאלי, אורי חייצ'וק וברק רוזן

09.03.2011, 07:57 | שי פאוזנר

תנובה עשויה לבחור למכור את מתחם המחלבה בתל אביב ללא מכרז .ל"כלכליסט" נודע כי קרן אייפקס, בעלת השליטה בקונצרן תנובה, שוקלת מחדש את האופן שבו היא תבצע את עסקת המכירה של מתחם מחלבת תנובה בדרך מנחם בגין בתל אביב, סמוך לקניון עזריאלי.

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בדצמבר 2010, מאז הקיץ האחרון קיימו שי אבא, מנהל השקעות בכיר של אייפקס בישראל ועו"ד דיוויד אמיד ממשרד ש. בירן ושות', המרכזים את הליך המכירה, שיחות ראשוניות עם גורמים שונים בשוק הנדל"ן שהביעו התעניינות ברכישת המתחם.

שי אבא. קיבל הצעות נמוכות, צילום: עמית שעל שי אבא. קיבל הצעות נמוכות | צילום: עמית שעל שי אבא. קיבל הצעות נמוכות, צילום: עמית שעל

עוד נודע ל"כלכליסט" כי קרן אייפקס כבר קיבלה כמה הצעות מחיר על המתחם מקבוצת עזריאלי, מקנדה ישראל שבבעלות ברק רוזן ואסי טוכמאייר, ומהיזם אורי חייצ'וק, אך הצעות אלו היו נמוכות מהמחיר שלו היא מצפה. בנוסף, החברה מנהלת מגעים בעניין עם חברת נצבא, ועד לאחרונה קיימה אייפקס מגעים בעניין זה גם עם נחשון קיוויתי, בעל השליטה בחברת בסר, שהחליט בסופו של דבר לוותר על העסקה.

בימים האחרונים סיפרו גורמים בשוק הנדל"ן כי חלק גדול מהגופים שפנו אל אייפקס היו מארגני קבוצות רכישה, אך בקרן מסרבים בשלב זה לתת אופציה לקבוצה בודדת, ולכן רוב הסיכויים כי בסופו של דבר רוכשי השטח יהיו יזמים.

תנובה קיבלה אשתקד החלטה עקרונית למכור את המתחם, המשתרע על פני כ־13.6 דונם, כחלק מהאסטרטגיה שלה להיפרד ממתחמים שבהם היא לא עושה שימוש לייצור או לאחסון, אולם כעת לא ברור כיצד תבוצע המכירה. עד כה, ההצעה הגבוהה ביותר למתחם שקיבלה תנובה עמדה על כחצי מיליארד שקל, בתוספת נוסחאות השתתפות ברווחים כתוצאה ממכירה עתידית של נכסים שייבנו במתחם, הצעה נמוכה מדי לדעת אייפקס.

"תג מחיר גבוה"

בשיחה עם "כלכליסט" אישרו אתמול מקורבים לעסקה כי התקבלו הצעות למתחם, אך לטענתם, "ההצעות שעל הפרק יפות, אך תג המחיר של תנובה גבוה מההצעות שהתקבלו". בתנובה מתלבטים אם להוציא העסקה למכרז בתקופה הקרובה או לקבל את אחת ההצעות הקיימות, כאשר החלטה בנושא תתקבל בשבועות הקרובים.

על פי התוכנית למתחם, במקום המחלבה מתוכננים להיבנות מבני משרדים, מגורים ומסחר בהיקף של 125 אלף מ"ר בתוספת של כ־100 אלף מ"ר של מרתפים שרובם יוקדשו לחניון תת־קרקעי ענק.

מרכז העסקים הראשי הצפוני שבו נמצא מתחם תנובה. מעתודות הקרקע היקרות בעיר מרכז העסקים הראשי הצפוני שבו נמצא מתחם תנובה. מעתודות הקרקע היקרות בעיר מרכז העסקים הראשי הצפוני שבו נמצא מתחם תנובה. מעתודות הקרקע היקרות בעיר

בעקבות השיחות הראשוניות, ואף שמדובר בקרקע שבבעלותה הפרטית, תנובה שוקלת לבטל את המכרז על הקרקע. הכוונה המקורית של תנובה היתה למכור את המתחם ללא מכרז, באופן דומה לזה שבו מכרו תנובה ושותפיה את מתחם השוק הסיטונאי בתל אביב למשפחת גינדי ורבוע כחול.

לקראת ההליך העריכה השמאית נחמה בוגין כי שווייה של הקרקע אמור לנוע בין 850 ל־900 מיליון שקל, בהנחה שייבנו במתחם מאות בודדות של דירות וכי שני שלישים מהפרויקט יכילו משרדים. לשם השוואה, החלק הראשון במתחם השוק הסיטונאי בתל אביב, שבו ייבנו כ־800 דירות, קניון ומבני ציבור נמכר על ידי תנובה ושותפיה בו בכ־1.5 מיליארד שקל, יחד עם השתתפות ברווחים מהמכירות שיבוצעו במקום (UPSIDE).

5,000 שקל למ"ר

באחרונה נסגרו שתי עסקאות משרדים גדולות בתל אביב שיכולות ללמד על רמות המחירים בשוק. המחיר ששילמו חברת בסר וחברת הביטוח הראל עבור מתחם הארגז ברחוב יגאל אלון בתל אביב עמד על כ־3,500 שקל לקרקע למ"ר לפני פיתוח. כמו כן, בימים האחרונים נסגרה העסקה למכירת מתחם מגדלי הארבעה ברחוב הארבעה בתל אביב, על ידי משפחת גינדי לאחים חג'ג'. חישוב המחיר הסופי במתחם עומד על כ־5,000 שקל לקרקע למ"ר לפני פיתוח. בשוק העריכו אתמול כי באייפקס מכוונים לרמות המחיר של מתחם הארבעה.

המחלבה ההיסטורית של תנובה במתחם. אומדן שווי הקרקע - 900 מיליון שקל, צילום: מיכאל קרמר המחלבה ההיסטורית של תנובה במתחם. אומדן שווי הקרקע - 900 מיליון שקל | צילום: מיכאל קרמר המחלבה ההיסטורית של תנובה במתחם. אומדן שווי הקרקע - 900 מיליון שקל, צילום: מיכאל קרמר

המתחם בצומת תנובה הוא המגרש הגדול ביותר והמרכזי בחטיבת הקרקע, הידועה כזרוע המע"ר (מרכז עסקים ראשי) הצפוני שנמתח לאורך נתיבי איילון ממגדלי עזריאלי מדרום ועד למגדלי המגורים בצומת עלית ברמת גן מצפון. המתחם כולו צפוי להפוך למתחם מגדלי מגורים ומשרדים. הפרויקט המוכר ביותר בו הוא "מגדל הצעירים" או "מגדל ארלוזרוב", שאותו אמורה להקים קבוצת רכישה שמארגנים האחים חג'ג' וחברת אור סיטי של ענבל אור.

המגרש של תנובה, שבלב זרוע המע"ר, כולל על פי תוכנית שהכין עבור החברה האדריכל משה צור מסת בנייה של ארבעה מגדלים הממוקמים סביב כיכר מרכזית. ייחודו של מגרש תנובה הוא גודלו ומיקומו המרכזי - בניצב לשדרות שאול המלך ובמקביל לנתיבי איילון הנמצאים ממזרח לו. על פי התוכנית שאושרה בשנה שעברה, מתוכננים לקום בו ארבעה מגדלים גבוהים וכן בניינים נמוכים בדופנות המתחם במקביל לרחובות ובמשולב עמם. עובדת היותו הגדול במגרשי הבנייה בזרוע המע"ר היא שאפשרה את תכנונו הייחודי כמרחב של בנייה לצד שטחים פתוחים רחבים. במגרש עצמו מתוכננת כניסה ייחודית לתחנת הרכבת הקלה העתידית, אשר תוקם בלובי אחד מבנייני המשרדים, בדומה לתחנות מטרו במגדלי יוקרה באירופה ובארה"ב.

היזם אורי חייצ'וק, בין המתמודדים על המתחם, אישר אתמול שהוא מקיים מגעים עם תנובה בעניין זה כבר כמה חודשים, והוא אכן הציע לה הצעת מחיר אף שטרם פורסם מכרז. בקבוצת קנדה ישראל אישרו כי ראשיה מקיימים מגעים לרכישת המתחם. מנצבא נמסר כי החברה מקיימת מגעים בעניין זה עם אייפקס, אך טרם הוגשה לה הצעת מחיר. מקבוצת עזריאלי נמסר: "המכרז מעניין את הקבוצה והיא תמודד בו לכשיהיה רלבנטי".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
רוצים לדעת כמה באמת עולה דירה במרכז?
כמה באמת עולה דירה 4 חדרים במרכז? בממוצע 1.5 מיליון שקל. אבל כאן רק הסיפור מתחיל: תוסיפו 100,000 שקל לתיווך, עורך דין, אישורים, ניירת, מיסים וכו' תוסיפו 100,000 לשיפוץ או תוספות. הגענו ל1.7 מיליון - 700,000 שקל שחסכתם ומה שהוריכם חסכו ונתנו לכם, ועוד 1 מיליון שקל משכנתא ל30 שנה. החזר על מיליון שקל משכנתא ל30 שנה בהחזר חודשי קבוע של 6,000 שקל לחודש מגיע לבערך 2.2 מיליון שתשלמו בפועל לבנק על המשכנתא. סיכום: 700,000 + 2.2 מיליון = 2.9 מיליון שקל לדירת 4 חדרים במרכז בפועל. בעוד 3 שנים המחירים יהיו באותה רמה כמו ב2008 - בערך 20% פחות ממה שעכשיו מהסיבה הפשוטה שהפוליטיקאים יודעים שהם יאבדו את הכסא שלהם אם לא. זאת אומרת שאותה דירה תעלה 300,000 שקל פחות שזה אומר משכנתא של 700,000 שקל במקום 1 מליון שקל. באותו החזר חודשי קבוע של 6,000 שקל לחודש, במקום לשלם 30 שנה אתם תצטרכו לשלם רק 15 שנים ובפועל תשלמו לבנק 1.1 מיליון שקל על המשכנתא. סיכום: 700,000 + 1.1 מיליון =1.8 מיליון שקל לדירת 4 חדרים במרכז. בסיכום כללי - אם תחכו 3 שנים, לא רק שתחסכו 1.1 מיליון שקל אלא גם תחסכו 15 שנים של תשלומי משכנתא לבנק - כל חודש את ה 6,000 שהייתם צריכים לשלם לבנק תוכלו להשקיע בחינוך לילדים, קניות, חופשות, תרבות, וכו' (המשך יבוא)
אינדיגו מונטויה , רמת השרון  |  09.03.11
לכל התגובות