אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מצב הרום

מצב הרום

האם ריבוי מותגי הרום מעיד על כך שזה הדבר הבא? היבואנים טוענים שכן, ואפילו מנסים טריק שהצליח ברוסיה: להגיש את המשקה כשוט קפוא

09.03.2011, 11:36 | עמית יריב
"הרום הוא הטרנד הגדול הבא", זה מה שטוענים כמה מהיבואנים הבולטים בשוק המשקאות החריפים, אך מקפידים לומר זאת שלא לייחוס. היצע הרום בשוק הישראלי מעולם לא היה גדול יותר, עם מנעד רחב מאוד של מותגים - מרום לבן לקוקטיילים ועד רום מיושן היטב, שיכול להחליף וויסקי ואפילו ברנדי - אבל משום מה הוא עדיין לא תופס תאוצה כאן, ורחוק מלהתחרות בוודקה. מצד שני, בחינה של מצב השוק מלמדת כי ייתכן שמדובר בניסיון לבנות נבואה שתגשים את עצמה, שכן בשטח לא ניכר שינוי משמעותי בצריכת הרום.

באירופה ובעיקר באנגליה נחשב הרום למשקה של ספנים: בצי הבריטי היה כל מלח זכאי למכסה יומית קבועה של רום, מנהג שראשיתו בכיבוש ג'מייקה בידי הבריטים ב־1655- אז החליף הרום את הברנדי הצרפתי - וסופו רק ב־1970.

באיים הקריביים ניטשת מלחמה עזה על השאלה איזה מסוגי הרום הוא הטוב ביותר: זה שמקורו בקובה, בג'מייקה ואולי בפורטו ריקו, אבל ימאי הים התיכון - הדייגים והסקיפרים - עדיין מעדיפים, כך נראה, את משקאות האניס האופייניים לאזור, ובהם ערק, אוזו, ראקי ופסטיס.

גם באירופה ובארה"ב הרום אינו בשיאו. המותג המוביל בקרדי, שהיה במשך שנים מותג האלכוהול החזק בעולם, איבד בתחילת שנות האלפיים את ההובלה, וב־2008 ירד מהמקום השני בדירוג המותגים החזקים למקום השלישי. בדירוג 100 מותגי האלכוהול המובילים ניתן היה למצוא בשנת 2010 רק 4 מותגי רום, לעומת 27 מותגי וויסקי ו־13 מותגי וודקה. למעשה, אם לשפוט לפי מדד ה־Power 100, מדד מותגי האלכוהול, הרום הוא בעל ערך מותגי דומה לטקילה, אם כי נדמה שהוא נעדר את המוניטין הפרוע שממנו נהנה המשקה המקסיקני.

אנגוסטורה 1919 אנגוסטורה 1919 אנגוסטורה 1919

בשוק הישראלי סובל הרום מבעיה נוספת: תרבות השתייה הישראלית נוטה לשתיית משקאות "נקיים" (Neat), ותרבות הקוקטיילים הישראלית עודה בחיתוליה. הברים האופנתיים כאן עדיין לא מתחרים זה בזה בקוקטיילים יצירתיים, והקוקטייל נותר בעיקר נחלתו של תחרויות מקצועיות, שבהן הוא ממוצב כקוריוז חביב או כשעשוע של ברמנים. כשהקוקטייל הנמכר ביותר במקומות הבילוי הוא וודקה רד־בול, צריכת הרום נמוכה למדי.

אבל נראה שיבואני הרום לא מתייאשים. מיטב מותגי הרום מיובאים היום לישראל, ובהם בולטים מותגים דוגמת אנגוסטורה 1919 המורכב, רום מאיירס המתובל היטב, הוואנה קלאב בגרסה המיושנת 8 שנים, אל טיבורון ("הכריש") היוקרתי ורום סנטיאגו דה קובה, שייבואו לישראל החל ממש בשבועות האחרונים. לאלה הצטרף לאחרונה בקרדי בלאק, רום מורכב, כהה ומיושן, שמיועד לפנות ישירות לקהל חובבי הוודקה, בני 22–30. כדי למשוך את הקהל הזה, אימצו אנשי השיווק של בקרדי את צורת ההגשה שהצליחה ברוסיה: בקרדי בלאק קפוא בכוס שוט. זו אמנם לא הדרך המסורתית לשתות רום, אבל מה לא עושים כדי להחזיר עטרה ליושנה?

תגיות