אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיוון בתעסוקה: שלב הראיון הטלפוני

גיוון בתעסוקה: שלב הראיון הטלפוני

ראיון טלפוני הוא השלב הראשון בדרכו של כל מועמד לעבודה. איך ניתן למקסם אותו ולהרוויח עובדים מגוונים בחברה

11.03.2011, 08:11 | איילת אוריאל-ריימונד
בשנים האחרונות הולך ומתרחב בהדרגה מעגל הארגונים המודעים לחשיבות של גיוון בקליטת עובדים חדשים. אחד המניעים למגמה זו הוא המחסור ההולך וגובר בעובדים מתאימים, דבר המוביל ארגונים רבים להחלטה למצות את המקסימום משוק העבודה, מתוך אמונה כי בכל אחד מהפלחים יש עובדים טובים, אפילו מצוינים.

טורים נוספים בנושא:

ואכן, אפשר לראות מגמה בה יותר ויותר עסקים פותחים את דלתות ארגונם ומזמינים אוכלוסיות מגוונות לקחת חלק במעגל העבודה ולהשתלב בארגונם. בין האוכלוסיות שעבורן נפתחת הדלת בימים אלו נמצאים מועמדים מהמגזר הערבי, יוצאי אתיופיה, הקהילה החרדית ומועמדים עם מוגבלות.

כדי להיכנס בדלת הארגון, המועמד ראשית צריך לעבור את שלב הראיון הטלפוני, או נכון יותר לומר שלב הסינון הטלפוני, ורק אז יזכה להתמודד פנים אל פנים בראיון למשרה המבוקשת.

נניח שהגיעו אליכם קורות חיים של מועמד "מגוון" ולא משנה כרגע אם השם שמופיע על גבי קורות החיים הוא עקאף, טדסה או ידידיה. עצם קיום ראיון טלפוני סטנדרטי מקטין את סיכוייו של מועמד זה לצעוד בדלת הארגון.

לרוב, כבר מרגע שעיננו נתקלות בשם פחות מוכר על גבי קורות החיים (עקאף, טדסה או ידידיה), כבר אז אנו מגבשים בראשנו דמות כלשהי וציפיות מסוימות. דבר שעלול להביא אותנו לראיון הטלפוני במצב לא נייטראלי.

ובינינו, מה הסיכוי שנהגה את השם של המועמד נכון בשיחה? ואם נניח המועמד קצת מתמהמה בתשובות או הולך לאיבוד במסגרת 15 השניות וחצי שהקצנו לו, סביר להניח שזה סוף הסינון הטלפוני ובעצם כך סוף התהליך.

פערים בין תרבותיים

מעבר לפערי התרבות ופערי השפה, לאוכלוסיות מגוונות אלו אשר נמצאות מחוץ למעגל העבודה (ולעיתים הם דור שני של מחוסרי עבודה), יש פחות הכרות ופחות ניסיון עם תהליכי קבלה לעבודה, ולו בשל העובדה שהיו להם מעט הזדמנויות להיחשף לשוק העבודה.

בנוסף לכך, תהליכי המיון הנהוגים כיום בארץ הם תהליכי מיון מערביים, תהליכים שמדגישים את הבלטת הערך העצמי: אני במרכז, יש לי, אני יכול ואני ואני.

כאשר מדברים על העסקה רב תרבותית צריך לזכור שחלק מהמועמדים מגיעים מתרבויות קולקטביסטיות ולא תרבויות אינדיבידואליות. כך שעצם הבלטת ה"אני" עומדת בסתירה במידת מה עם החינוך והערכים עליהם גדלו. מועמד חרדי או ערבי פעמים רבות יציג את עצמו כ" אנחנו" למרות שרק הוא עצמו עומד לראיון.

איך עושים את זה?

1. נסו לנטרל ככל האפשר את השיפוטיות שיש לכם כלפי המגזר, הקהילה או האוכלוסייה שהמועמד מייצג. לצורך העניין אל תשפטו מועמד על סמך התפיסות שלכם על הקהילה החרדית, תתייחסו אליו קודם כל כמועמד ואחר כך כחרדי.

2. שימוש בשם האישי בהטיה הנכונה יכול לאפשר התחלה נוחה ומכבדת. מה גם שאפשר לשאול אותו איך הוגים את שמו נכון.

 

3. שימוש בשאלות קונקרטיות וסגורות (בניגוד לפתוחות וכלליות) מאפשר למועמד להתמקד ולא "ללכת לאיבוד" בשיחה.

4. נסו לשאול שוב, באופן שונה, שאלה שלא קיבלתם עליה תשובה ברורה או שהמועמד התמהמה עם התשובה. יכול להיות שמילה לא הובנה והוא לא מעיז לשאול (לעיתים אלו הבדלים בין השפות, ולמילה אחת יש משמעות שונה בתרבות שונה, או שזהו ביטוי שכלל לא משתמשים בו בקהילה).

 

5. שמרו את גיבוש ההתרשמות מהמועמד לסיום הראיון הטלפוני - לעיתים מועמדים מעוטי הזדמנויות יתחילו את הראיון הטלפוני בטון נמוך ובחוסר ביטחון ובהדרגה ככל שהשיחה תתארך תגלו צדדים נוספים.

הכותבת היא מפתחת ידע והדרכות לקידום העסקה מגוונת במסגרת הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה

http://www.forumgivun.org.il

תגיות