אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי הרג את מוסד הגביע? צילום: shutterstock

מי הרג את מוסד הגביע?

הגביע בישראל הוא הטורניר המשני והפחות חשוב וקבוצות מתאמצות להשיג אותו פחות. ייתכן שהגביע בכל מקום הפך מיותר

10.03.2011, 19:18 | אוריאל דסקל

בספר סוקרנומיקס מוכיחים סיימון קופר וסטיבן סיזמאנסקי שהגביע האנגלי איבד מהמשמעות שלו, בעיקר בנושא רייטינג ומספר אנשים במשחקים.

סיזמאנסקי משווה משחקים בין יריבות פרמיירליג בליגה ואז בגביע לאורך השנים ומראה שפעם היו מגיעים יותר אנשים למשחקי הגביע מאשר למשחק הליגה וכיום המצב הפוך. לא צריך סטטיסטיקות כדי לראות שלמועדונים פחות אכפת מהגביע מבעבר. אם פעם היו מציבים את ההרכב הכי חזק למשחק הגביע, היום ההרכבים החזקים נשארים בליגה.

אוהד מנצ אוהד מנצ'סטר סיטי מחזיק ברפליקה של הגביע האנגלי | צילום: איי אף פי אוהד מנצ

זה רק הגיוני באנגליה – הגביע מעניק כספים כבונוסים אבל לא גדולים כמו שאופ"א מעניקה בליגת האלופות וליגת אירופה. קופר מסביר את העניין גם בכך שאנשים כבר לא מסתפקים ב"הצגה" חד פעמית שמציע הגביע ויותר מעוניינים ב"סדרת אופרה" מרתקת שהיא בעצם הפרמיירליג. בכלל, באנגליה התחושה היא שגם הגביע השנה יוכל להינצל רק במקרה של דרבי מנצ'סטרי בוומבלי. ארסנל תפגוש את מנצ'סטר יונייטד ביום שבת במסגרת הגביע אבל ברור שלשתי הקבוצות איכפת יותר מהמרוץ בליגה – הקשה, המתיש והמעניין יותר.

ואולם באנגליה הסטטוס של הגביע טוב יחסית. הוא מייצר עניין לאומי ובינלאומי, משחקי הגמר מושכים רייטינג רב וה-BBC מתחיל את יום הגביע בהודעה – "בוקר טוב, היום גמר הגביע".

בספרד, לעומת זאת, המשחקים לאורך הטורניר מחולקים למשחק בית וחוץ ו"הפכו למטרד של ממש עבור הקבוצות",

לפי מיצ'ל סאלגדו, מגן ריאל מדריד לשעבר. באיטליה המצב דומה. בגרמניה נראה שכל משחק הוא סיבה למסיבה אז אין מה להשוות ובצרפת הגביעים גם כן מוזנחים על ידי הקבוצות הגדולות, מה שמאפשר למועדונים קטנים לזכות בהם.

בעידן של רוויה ממשחקי כדורגל לצופה אין כוח לצפות במשחקים, שהמועדונים עצמם מכריזים עליהם בפעולות שלהם כחשובים פחות.

מה המצב בישראל? המגמה העולמית נדבקה גם לכדורגל הישראלי. הגביע הוא הטורניר המשני והפחות חשוב וקבוצות מתאמצות להשיג אותו פחות. ההתאחדות לא עוזרת לו להפוך לחשוב יותר כאשר תוקעת את המשחקים באמצע השבוע. אם מישהו יחליט שראוי להציל את הגביע – כי הוא כן יכול לרגש ולהעניק נופח מיוחד למשחקי כדורגל בישראל – אז כדאי לתת לו את החשיבות המתאימה.

זה כמובן תלוי מבנה הליגה. כיום הגביע לא יכול להיות משוחק בשבת בגלל עומס משחקי הליגה. קיצור הליגה, הזזת משחקי הגביע לסוף השבוע ושיווקם בצורה נכונה (לא רק כמקום בו "סינדרלות" יכולות לפרוח אלא כתחרות ספורטיבית אמיתית) אז אולי עוד תהיה סיבה אמיתית לקיום התחרות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
עומס משחקים ?
עומס משחקים: בישראל הקבוצות משחקות פעם בשבוע בקצב של צב נכה. אחרי 3 מחזורי ליגה המאמנים מתחילים לדבר על הפגרה שתתן להם לנוח ?. תצפה פעם אחת באימון של מכבי-הפועל או כל קבוצה אחרת ותראה את האינטנסיביות הנמוכה וחוסר החשק ותבין שהעומס המדומה הוא רק תירוץ. בקצב של הליגה אפשר לשחק משחק אחרי משחק. בואו נהיה רציננים ונפסיק לדבר על האוטו החדש שהם קונים ונדון על המקצוענות שלא קיימת במחוזותינו- ואנחנו עוד מתפלאים שאנחנו לא מגיעים לשום טורניר. בואו נודה אנחנו חובבנים במקרה הטוב
knicks  |  12.03.11
4.
הגביע הוא כמו הנשיאות בישראל
אין לו תועלת אמיתית הגמר נמצא במקום מאוס ולא אהוב והסיבה העיקרית היא בשביל להגיע למקומות נידחים בשביל להחדיר עיניין בזה הדרך היחידה להחזיר את החשק לגביע זה לשנות את שיטת ההגרלה כך שלא יגרם מצב שהליגה הבכירה תשחק בינה לבין עצמה בהגרלה הראשונה ככה בשמינית הגמר יהיו הרבה קבוצות חזקות וישארו סינדרלות אמיתיות ולא קבוצות חלשות שעברו רק בגלל הגרלה קלה
יוסי  |  11.03.11
3.
לא רק היחס לגביע מועתק מחו"ל
גם האליטיזם השוחק כל מה שאינו גדול, מרשים ועשיר. משחקי הגביע הם הצ'אנס של הקבוצות המכונות "קטנות" להגיע לסוף עונה עם מזכרת לתמיד. באנגליה הגביע מתדרדר מבחינת רייטינג? נורא חבל. אבל חבל עוד יותר שעל מזבח המולך הזה, ה"רייטינג", מוקרב כמעט כל ערך אפשרי. הפכנו לעובדי אליל הרייטינג. כמעט כולנו. במרום להציע לחסל את החלום, אולי תציע, מר דסקל, דרכים לרענן אותו? משחקי סוף שבוע? בבקשה. רק מה רע באמצע השבוע? אם אנגליה היא הדוגמה שלך, אזי שם משחקים ליגה באמצע השבוע. במילים אחרות: יפה שיש דוגמה, אבל צריך להשתמש בכל מרכיביה. לא אמצע השבוע הוא הבעיה של משחקי הגביע, אלא החשש של ההתאחדות שלנו שלגמר יגיעו שתי קבוצות "קטנות". חבל מאד שבדבריך אתה נוטה לצד שכל עניינו בכסף, ומתעלם לחלוטין מהרגש. וכשייעלם הרגש - ייעלם איתו הכדורגל בפרט, וכל הספורט בכלל. אולי רק גולף יישאר, וקצת טניס. כי ככה רוצים לובשי המחלצות.
אלדד קינן , צפון  |  10.03.11