אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ענפי הפיננסים והביטוח ביפן יספגו את הפגיעה הקשה ביותר" צילום: רויטרס

"ענפי הפיננסים והביטוח ביפן יספגו את הפגיעה הקשה ביותר"

לדברי חיים ישראל, סגן מנהל מחלקת המחקר של השווקים המתעוררים במריל לינץ': "המגזר שירוויח הוא התשתיות, וגם האנרגיות החלופיות". מבין החברות הישראליות - צורן עשויה לספוג את המכה המשמעותית ביותר

12.03.2011, 22:12 | ניר צליק

השפעת הפגיעה שנגרמה מהצונאמי ביפן עשויה להגיע גם לכמה מחברות ההייטק הישראליות שפועלות ביפן, ובהן אורבוטק, קמטק, צורןו נובה. חיים ישראל, סגן מנהל מחלקת המחקר של השווקים המתעוררים במריל לינץ', אומר כי "בסך הכל היצוא הישראלי ליפן אינו גדול. עיקר היצוא ליפן הוא בתחומי ההייטק והשירותים. אני מניח שבשלב הראשון יהיה עיכוב מסוים בעסקאות. מבחינת המשק היפני, אחת ההשפעות תהיה היחלשות הין. יפן תהיה חייבת לגייס הרבה מאוד כסף - גם מהעולם וגם מהבנקים שלה. בהנחה שהין ייחלש מול השקל, מובן שיש לזה השפעה על היצוא. עם זאת, עדיין אין הערכה לגבי העלות של האירועים ליפן, אבל ברור שזה לא ייגמר בעשרות מיליארדי דולרים אלא בהרבה יותר.

"יהיו הרבה מגזרים שייפגעו בכלכלה היפנית, אבל הראשון שייפגע הוא המגזר הפיננסי ומגזר הביטוח. המגזר שירוויח הוא התשתיות, וגם האנרגיות החלופיות. יפן תוציא סכומי ענק על תשתיות בשנים הקרובות. הרבה פעמים נוכחנו שמגזר התקשורת נהנה במקרים כאלה, אבל זה ייקח זמן. בשלב הראשוני חברות התקשורת ייפגעו דווקא. מגזר הצריכה צפוי להיפגע גם הוא באופן חריף".

צורן בראש הנפגעות

 

עדיין מוקדם לקבוע את היקף הפגיעה הצפוי בעסקים הישראליים בעקבות רעש האדמה וגלי הצונאמי ביפן, שהיא מדינה מתקדמת הערוכה לרעידות אדמה. נוסף על כך, הבירה טוקיו, שבה מתבצעות מרבית העסקאות של החברות הישראליות, ספגה פגיעה פחות משמעותית. אולם ניתן להעריך כי מבין החברות, זו שעשויה לספוג את המכה המשמעותית ביותר היא צורן, יצרנית שבבי המולטימדיה. מלבד העובדה הבסיסית כי לצורן יש משרדי מכירות במדינה, לחברה גם יש כמה הסכמים עם משווקים ביפן, שדרכם היא מבצעת את המכירות במדינה.

הצונאמי ביפן. "תשקיע סכומי ענק בתשתיות", צילום: איי פי הצונאמי ביפן. "תשקיע סכומי ענק בתשתיות" | צילום: איי פי הצונאמי ביפן. "תשקיע סכומי ענק בתשתיות", צילום: איי פי

החברה עצמה כתבה בדו"ח השנתי המורחב כי מאחר שיש לה פעילות ענפה בישראל, גרמניה, יפן, טייוואן, הפיליפינים, סין, צפון קוריאה ואנגליה, ההשפעה על עסקיה עשויה להיות משמעותית במקרה של אירועים שעשויים לקרות באחת המדינות, כפי שאכן קרה. בשנת 2010 היו מכירותיה של צורן ביפן כ־83.8 מיליון דולר, מתוך סך מכירות כולל של 357.3 מיליון דולר בשנה זו, כך שהכנסותיה של צורן במדינה היוו כ־23.5% מכלל הכנסותיה. נוסף על כך, ערכם של נכסי החברה ביפן מגיע ל־3.2 מיליון דולר, וכחצי מיליון דולר נוספים בציוד. עדיין לא ניתן להעריך את מידת הנזק לנכסי החברה.

נקודה נוספת היא כי מרבית יצרני המצלמות הדיגיטליות הם יפניים, ומשמעות הדבר היא כי כמעט כל מכירותיה של צורן בתחום נובעות ממדינה זו. לשם המחשה, כ־45% מהכנסותיה של צורן ברבעון הרביעי של 2010 הגיעו ממכירת שבבים למצלמות דיגיטליות.

החברה השנייה שעשויה להיפגע מהמתרחש ביפן היא אורבוטק, יצרנית ציוד הבדיקה למסכים שטוחים ומעגלים מודפסים. יותר מ־10% ממכירותיה של החברה, שהסתכמו ב־2010 ב־529.4 מיליון דולר, הגיעו מיפן: 40.8 מיליון דולר היו ממכירת מוצרים פיזיים ו־19.5 מיליון דולר ממכירת שירותים.

אורבוטק כתבה בדו"ח השנתי המורחב כי כמעט כל הכנסותיה נובעות ממכירות למדינות במזרח הרחוק (87%), וחלק הולך וגדל של פעילותה נעשה במדינות שהן מחוץ לישראל, החשופות לאי־ודאות פוליטית, כלכלית ואחרת, כפי שקרה כעת באסון רעידת האדמה. נוסף על כך, לחברה יש מתקני ייצור ביפן, ועדיין מוקדם לדעת כיצד אסון הטבע השפיע עליהם. לחברה גם קבלני משנה יפניים המייצרים עבורה חלק מהרכיבים האלקטרוניים למוצריה, וגם באשר להם עדיין מוקדם לקבוע כיצד יושפעו מרעש האדמה. משרדי אורבוטק ממוקמים בטוקיו, שנפגעה כאמור פחות, והחברה מעסיקה ביפן כולה כ־107 עובדים, מתוך 1,770 עובדיה בכל העולם.

"מפעלי השבבים ערוכים"

 

קמטק, מתחרתה הקטנה של אורבוטק בתחום ציוד הבדיקה למעגלים מודפסים, מבצעת אף היא מכירות ביפן, אולם בהיקף קטן יותר. בדו"ח השנתי המורחב של קמטק ל־2009 נכתב כי רק 3.7% מהכנסותיה של החברה נובעים מיפן — כ־2 מיליון דולר, כך שגם אם מכירות אלו ייעלמו לגמרי, ההשפעה על עסקיה אינה צפויה להיות מהותית. לחברה כמעט אין עובדים במדינה זו; בסוף 2009 היו לה שישה עובדים ביפן.

גם נובה, יצרנית מכשירי המדידה בענף השבבים, מבצעת חלק ממכירותיה ביפן. החברה עדיין לא פרסמה את הדו"ח השנתי המורחב לשנת 2010, אולם בשנת 2009 כ־12.4% מהכנסותיה הגיעו מיפן - 4.9 מיליון דולר. ב־2010 עלו הכנסותיה של נובה משמעותית והגיעו ל־86.6 מיליון דולר. בהנחה שרמת ההכנסות תישמר או תגדל מעט בשנת 2011, מכירותיה של נובה ביפן בשנת 2011 צפויות להסתכם בכ־10 מיליון דולר.

גבי זליגסון, מנכ"ל נובה, אומר כי "מבחינת העסקים שלנו זה לא צפוי להשפיע, מאחר שהרעש היה בצפון יפן ושם יש רק מפעל שבבים משמעותי אחד, של רנסאס, שהוא יצרן סמיקונדקטור בבעלות NEC. עם זאת, הפגיעה לא היתה משמעותית, ובכל מקרה מדובר במפעל יצרני ותיק שאינו מצטייד בציוד חדש כך שאין שום השפעה עלינו. נוסף על כך, אני לא צופה שתהיה השפעה על חברות ישראליות. על כל פנים, כשיש אירוע כזה מפעלי שבבים ערוכים, יש להם מערכות חשמל מתקדמות עם יכולות ייצור חשמל עצמאיות, ומה שחשוב במפעלים כאלה הוא הורדת החשמל בצורה מסודרת - אבל כנראה זה לא המצב כאן".

עם זאת, זליגסון אומר כי המידע עדיין אינו מספיק: "רק 1% משיחות הטלפון מתקיימות כרגע, כך שהאינפורמציה עדיין מאוד בסיסית. מכיוון שמדובר בצפון יפן, אין להערכתי השפעה על תעשיית השבבים הישראלית". זליגסון מוסיף כי "כשקורה אסון בתעשייה, ההזמנות, אם הן קריטיות, מועברות ליצרנים במדינות אחרות כגון קוריאה, אבל לא נראה שזה המקרה".

תגיות