אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": "גינדי תוכל לרכוש את הקרקע בשוק הסיטונאי" צילום: תומריקו

בלעדי ל"כלכליסט": "גינדי תוכל לרכוש את הקרקע בשוק הסיטונאי"

עיריית תל אביב משנה כיוון ומודיעה שתאפשר להמיר את חוזי החכירה בחוזי בעלות. מקורב לגינדי: "החברה תשמח לרכוש את הקרקע ולא לגלגל את העלות על הקונים"

14.03.2011, 09:44 | שירלי ששון-עזר

עיריית תל אביב מודיעה לראשונה כי תהיה מוכנה לאפשר לחברות גינדי השקעות ורבוע כחול נדל"ן להמיר את חוזי החכירה שלהן על הקרקע בחוזי בעלות מלאה. מנכ"ל העירייה מנחם לייבה אמר ל"כלכליסט" כי "אם גינדי רוצים לרכוש את הקרקע - אין בעיה". העירייה הבהירה את עמדתה זו על רקע מאבק החוכרים במתחמי התעסוקה, שלגביהם היא נוקטת מדיניות נוקשה ואינה מוכנה לוותר על הבעלות על הקרקע.

לפני כמה חודשים, כאשר החלה גינדי השקעות בשיתוף רבוע כחול נדל"ן לשווק את הדירותבפרויקט השוק הסיטונאי, התגלה כי הדירות אמנם נמכרות כמו בכל פרויקט אחר במחירים מלאים (החל מ־2.5 מיליון שקל), אבל לפי חוזה החכירה בין העירייה לחברות מדובר בקרקע שאינה בבעלות מלאה של הרוכשים, והיא אמורה לחזור לבעלות העירייה בתום חוזה החכירה בשנת 2099. לפי חוזה זה, בסיום התקופה, אם ירצו בעלי הדירות להמשיך להתגורר בנכס הם ייאלצו לשלם לעירייה דמי חכירה נוספים כפי שתדרוש באותה העת. החשש מפני מצב כזה התגבר אף יותר כאשר התגלו תנאי מימוש האופציה שדורשת כיום עיריית תל אביב מהחוכרים במתחמי התעסוקה בעיר. לטענת קבוצת חוכרים שיצאו למאבק בעירייה, בעוד שמינהל מקרקעי ישראל דורש 13% בממוצע מערך הקרקע עבור חידוש חוזה החכירה, בעיריית תל אביב דורשים מהם כיום 91% מערך הקרקע עבור מימוש האופציה. אם תחול מדיניות זו גם על רוכשי הדירות, הם ימצאו את עצמם עומדים בפני דרישה לתשלום של מיליוני שקלים בתום תקופת החכירה, ובמקרה שלא יעמדו בתשלום אף יפונו מבתיהם לפי החוק.

לדברי לייבה, "למעשה, זוהי בחירה של היזמים. גינדי יכולה לקבל בעלות על הקרקע. זה נשמע כאילו אם שילמו 91% מערך הקרקע, אז הם כמעט קנו אותה, אבל ה־9% האלה זה הרבה כסף. זה כסף שאם הם ישימו אותו בתוכנית חיסכון ל־90 שנה, הוא יהפוך לסכום משמעותי. מבחינת מדיניות העירייה, מתחמי התעסוקה צריכים להישמר עבור הציבור והדורות הבאים של אנשים שיגורו בעיר הזאת. במגורים, המדיניות היא אחרת. אין לנו בעיה שאנשים יקבלו בעלות על הקרקע, אבל זה יהיה על קרקע ששילמו עליה מחיר מלא".

הדמית הפרויקט של גינדי בשוק הסיטונאי הדמית הפרויקט של גינדי בשוק הסיטונאי הדמית הפרויקט של גינדי בשוק הסיטונאי

מקורב לגינדי מסביר כי כאשר יצא המכרז, הקרקע הוצעה בחכירה ולא במכירה, וכי מצד גינדי היו גישושים במטרה לבדוק האם ניתן יהיה לרכוש את הקרקע, אך לא התקבלה תשובה ברורה. לדברי הגורם, הגישה שעליה מודיע כעת לייבה מבורכת, ותקל גם על בירוקרטיה שחוכרי דירות נתקלים בה בכל שינוי שהם מבקשים לעשות בביתם. "זה דבר טוב לעירייה ולדיירים. גינדי בוודאי תשמח לקחת את הנושא בשתי ידיים ולא לגלגל את העניין על הרוכשים", אמר.

 

בגינדי השקעות קיבלו את דבריו של לייבה בהפתעה. מהחברה נמסר: "אנו מברכים על גישה חיובית זו. דבריו של מנכ"ל העירייה מייצגים מדיניות מתקדמת, בדומה למדיניות מינהל מקרקעי ישראל, ולפיה מועברת בעלות הדירות המוחכרות לבעלות פרטית. מדיניות זו תשרת אינטרסים רחבים של התחדשות עירונית, והיא תקל משמעותית על רוכשי הדירות. נשמח להיכנס לדיון אינטנסיבי עם בכירי עיריית ת"א בנוגע ליישום ההליך בפרויקט גינדי ת"א ובפרויקטים אחרים". לעומת זאת, אבי אלפיה, מנהל קהילת בעלי זכויות חכירה במתחמי התעסוקה, טוען: "לעיריית תל אביב אין כלל מדיניות בניהול קרקעותיה לא במגורים ולא בתעסוקה. הכל אד הוק".

תגיות