אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבוהלים מהצונאמי? זה הזמן לקפוץ למים צילום: עמית שעל

מבוהלים מהצונאמי? זה הזמן לקפוץ למים

רכבת ההפתעות הרעות אינה עוצרת: התקוממויות במדינות ערב, אסונות טבע באוסטרליה ובניו זילנד וכעת צונאמי ביפן. המשקיע הישראלי נערך ליום הדין ומפספס בדרך הזדמנות טובה לרווח בשוק ההון המקומי - הן ממניות והן מאג"ח קונצרניות

14.03.2011, 06:55 | מיכה צ'רניאק

אירוע רודף אירוע בחודשים האחרונים: הפיכות בתוניסיה ובמצרים, מלחמת אזרחים בלוב ואי־שקט ברחבי המזרח התיכון. אם לא די בכך, ביום שישי האחרון התרחשה ביפן רעידת אדמה אדירת ממדים, אשר הצטרפה לשרשרת אסונות טבע שפוקדים את העולם מתחילת השנה - כגון השיטפונות באוסטרליהורעידת האדמה בניו זילנד. האם מישהו מנסה לרמוז לנו משהו מלמעלה?

באורח טבעי, לא מעט אנשים שואלים אותי בשבועות האחרונים "מה לעשות?". למרות אי־הוודאות הרבה החלטתי להרים את הכפפה ולהסתכן במתן עצות. לא בטוח שזה המהלך החכם ביותר למנכ"ל בית השקעות, וייתכן שכמה מהמסקנות יאירו אותי באור מגוחך בטווח הקצר, אבל צריך ללכת עם האמונה. ביום חמישי שעבר התחלתי לאסוף נתונים אשר אמורים לתמוך בטיעוניי, וכמובן שהאירועים ביום שישי לא סייעו ואף החלישו את הטיעונים. למרות הכל - נצא לדרך.

שוק האג"ח

השמועות על מותו של שוק איגרות החוב הקונצרניות התבררו כמוקדמות מדי. עד כה מדובר בשוק שהוכיח את עצמו כבסיס איתן לכל תיק השקעות. אני מאמין כי הוא ימשיך לשמש בסיס איתן גם בהמשך השנה - במיוחד כשהחלופה בדמות אג"ח ממשלתיות עתידה להמשיך ולהציע תשואות נמוכות יחסית.

הבעיה שניצבת כעת בפני המשקיעים היא סביבת האינפלציה הגבוהה שמתקיימת בישראל. ב־2011 עתידה האינפלציה לנוע סביב 3.5%, ובמצב שכזה ברור כי ריבית בנק ישראל, העומדת כיום על 2.5%, משקפת ריבית ריאלית שלילית והנה נמוכה מדי.

המשמעות היא ברורה: אנו ניצבים לפני העלאות ריבית אשר יתפרסו על פני השנה כולה וכפי הנראה יימשכו גם בשנה הבאה. בהנחה שמדד המחירים לצרכן שיפורסם מחר לא יעלה על 0.2%, מתקבל הרושם כי הנגיד סטנלי פישר ידחה את העלאת הריבית הבאה לסוף חודש אפריל.

תחת הנחות אלו עתידה ריבית בנק ישראל, להערכתי, לעמוד בסוף השנה על 3.5%. עלייה רציפה זו של שער הריבית תמשיך ללחוץ על מחירי האג"ח הממשלתיות, במיוחד לנוכח התשואות הנמוכות שבהן הן עדיין נסחרות. לכן אני מאמין כי הפעולה הנכונה למשקיע סולידי הנה להתמקד באג"ח קונצרניות בעלות מח"מ של שנתיים־שלוש.

המח"מ הקצר מעקר חלק מההשפעות השליליות שיש להעלאות הריבית ומאפשר לבנות תיק המיועד לאחזקה עד הפדיון. תיק המושקע במח"מ של שנתיים (שבו מועד הפדיון האחרון חל עוד 3 שנים) מאפשר למשקיע לקבל בחזרה שליש מהשקעתו כבר בשנה השוטפת, שליש נוסף בשנה הבאה ואת היתרה בעוד שנתיים. מה שיפה בהשקעה זו הוא העובדה כי החלק אשר ייפרע השנה יושקע חזרה בתשואות גבוהות יותר בגלל העלייה בריבית. הדבר נכון גם לגבי שני החלקים הבאים, וכך אמור לקהות העוקץ של העלאות הריבית.

חשוב להקפיד כי התיק ייבנה מאג"ח צמודות מדד המניבות תשואות לפדיון של 3%–4% (ברוטו), מאג"ח שקליות בריבית קבועה המניבות תשואות של 6%–6.5%, או מאג"ח שקליות בריבית משתנה המעניקות תשואות סביב 4.5%–5%. המשמעות היא שיש לרדת בדירוג האג"ח הנבחרות ל־A ואפילו מתחת לכך. לא תמיד דירוג נמוך יותר אכן מבטא סיכון גבוה יותר באופן משמעותי. דווקא לאג"ח בדירוג נמוך יחסית מתווספים סוגים שונים של ביטחונות או שעבודים המשפרים את הביטחון של המשקיע.

לסיכום, כשמדובר בשוק האג"ח, מטרת המשקיעים היא לצלוח בשלום את תקופת העלאות הריבית. הכלים הם שניים: ליקוט סלקטיבי של אג"ח (שהיא חלופה טובה יותר לעת הזו מהשקעה במדדים) והתמקדות במח"מ קצר. כך אפשר להשיג באפיק הסולידי תשואה ברוטו של כ־6%–7%.

רעידת האדמה ביפן. עוד אירוע מטלטל, צילום: איי אף פי רעידת האדמה ביפן. עוד אירוע מטלטל | צילום: איי אף פי רעידת האדמה ביפן. עוד אירוע מטלטל, צילום: איי אף פי

 

שוק המניות

נכון לימים אלו, שוק המניות הוא האכזבה הגדולה ביותר של המשקיעים. מי שקרא את הסקירות שפרסמו בתי ההשקעות רק בתחילת 2011, התרשם כי רוב הגופים תולים את יהבם על האפיק המנייתי. זו הסיבה לעוצמת האכזבה הנוכחית של הציבור הרחב משוק המניות. בתרשים המצורף אפשר לראות כי הבורסה שמזכירה את הביצועים של הבורסה המקומית מתחילת השנה היא הבורסה הסעודית.

בשבועות האחרונים אני שומע יותר ויותר קולות של ייאוש והרמת ידיים - לדעתי שלא בצדק. בעוד הציבור הרחב מצביע ברגליים ומפגין חוסר אמון בשוק המניות, אני מבחין בהזדמנות חד־פעמית לרכוש מניות במחיר נוח. רמות הייאוש והאכזבה בקרב המשקיעים הישראלים הן שעומדות מאחורי ביצועי החסר של שוק המניות המקומי לעומת רוב שוקי העולם.

מה המקור לייאוש? שוק המניות הישראלי הוא אחד השווקים אשר ספגו את הפגיעה החזקה ביותר ממשבר החוב הריבוני במדינות אירופה. מסתבר שאימצנו לעצמנו גישה פסימית־תבוסתנית ורואת שחורות שעיקרה "תנו לסבול בשקט".

אבל כדאי להסתכל על העובדות: אנחנו נמצאים במשק הצומח בכ־5% בשנה, שהמניות בו מתומחרות, לדעתי, במחירים נוחים יחסית. אפשר בהחלט להביא בחשבון גם תרחישים חיוביים כגון המשך הצמיחה העולמית - אשר תחזק את הצמיחה בישראל - ולצפות לבשורות טובות מתחום האנרגיה: בעוד כחודשיים ישנה הסתברות כי יודיעו על מציאת מאגרי נפט מול חופי ישראל שמהם יהיה אפשר להפיק מיליארדי חביות. לכן אולי הגיע הזמן לזנוח את תרחישי יום הדין ולהתחיל לבחון את חצי הכוס המלאה.

לעתים רחוקות זוכים המשקיעים להזדמנות שנייה בשוק המניות. לדעתנו, האירועים כיום מספקים הזדמנות שכזו למשקיעים אשר פספסו או איחרו את רכבת העליות שיצאה לדרכה בתחילת 2009. הגיע הזמן להניח לגישה שאנו מכירים כל כך טוב - של היהודי הסובל והחרד לבאות. עובדה ידועה היא שהפסימיים אינם יכולים להרוויח בשוק המניות.

השורה התחתונה: 

  • הבורסה בתל אביב היא אחת החבוטות ביותר מתחילת השנה, אבל המשק הישראלי צומח, מחירי המניות נוחים וייתכנו חדשות טובות מתחום האנרגיה. למי שפספס את העליות של 2009, זה הזמן לנצל את הירידות ולהיכנס לבורסה .

  •  למי שמשקיע בשוק האג"ח ישנה מטרה אחת: לצלוח בשלום את העלאות הריבית. הכלים הם שניים: ליקוט סלקטיבי של אג"ח והתמקדות במח"מ קצר. כך אפשר להשיג באפיק הסולידי תשואה ברוטו של כ־6%–7%.

הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות להבה

תגיות

128 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

127.
%אחזקת מניות בתקופה,ומניות ואג"ח ספציפי
ישר כוח על הכתבות, האם 28% מניות לדעתך גבוהה בתקופה זו,ואם כן האם לממש למרות הירידות, רכשתי ילין ממוקד דבדנד ואני מופסד מאז הרכישה?,לכאורה היתה המלצה לקנות מניות שמחלקות דבדנד?, האם לממש וילי פוד ד וירושלים הנפ ו,?, מה דעתך על מניית כלל תעשיות, טבע האם לחכות לתקון,או שלא נראה באופק? תודה מראש.
מאיר , ירושלים  |  16.03.11
125.
משקיע סולידי
היי מיכה רציתי לשאול האם בתור משקיע סולידי מאוד אני יכול לעשות מיקס מהקרנות האגח והקרנות השקליות של להבה ולבחור מהן אגח בתשואה לפדיון שמתאימה לי ולהישאר באגחים הללו לפדיון? בהנחה שאיני רוצה להתחיל לסחור בהן לרווח הון... מבחינת הסיכון שבהן האם ניתן להישאר בהן לפדיון? ושאלה נוספת האם תוכל להמליץ על אגחים שיקליות ששווה לקנותם -כאלו שבמחמ ארוך שתשואתם מפצה על הסיכון. תודה על התייחסותך
עמית , רמלה  |  15.03.11
לכל התגובות