אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השותפה השקטה: קרן פסגות חו"ל מחזיקה חשיפה של 40% ליפן צילום: עמית שעל

השותפה השקטה: קרן פסגות חו"ל מחזיקה חשיפה של 40% ליפן

בדיקת "כלכליסט" ו־Morningstar חושפת מה מתחבא מאחורי השם הכללי של הקרן - מיהן הקרנות הישראליות החשופות ליפן

15.03.2011, 07:16 | אלינור ארבל

האדם מתכנן תוכניות - ואלוהים צוחק: קרנות נאמנות רבות החלו רק לאחרונה להגדיל את חשיפתן לכלכלת יפן. לפי נתוני מורניגסטאר, מאז אפריל 2010 לא נצפתה זרימת מזומנים ערה כל כך לשוק היפני, כפי שראינו בדצמבר 2010 ובינואר 2011.

כ־400 מיליון יורו זרמו בחודשיים אלה לקרנות אירופיות המתמחות במניות בינוניות וקטנות ביפן, וכמעט מיליארד יורו זרמו לקרנות המתמחות במניות גדולות. סך הנכסים המנוהלים על ידי קרנות אירופיות ומושקעים ביפן עלה בכ־30% מאז אוקטובר 2010 לכ־40 מיליארד יורו.

גם בתעשיית הקרנות האמריקאית נרשמו בחודשיים האחרונים גיוסים משמעותיים של כ־200 מיליון דולר בקרנות יפן.

אמנם, הצונאמי הקטלני ששטף את המדינה אינו מעיד בהכרח על כך שיפן עומדת לשקוע במצולות המיתון, אך מנהלי הקרנות שהימרו על התחזקות הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, בוודאי לא אהבו את המראות של סוף השבוע.

קשה להניח את האצבע על הסיבה להתעוררות עניין המשקיעים ביפן - במיוחד כאשר מדד המניות המוביל, ניקיי 225, מדשדש במקום זה שנים, ונתוני הצמיחה הכלכלית במדינה קרובים לאפס. נראה כי סימני ההתאוששות העולמית עודדו את המשקיעים, וגרמו להם להניח כי צריכת מוצרי האלקטרוניקה, מסכי הפלזמה והמכוניות המיוצרות במדינה תגבר.

בחצי השנה האחרונה כבר הניב מדד ניקיי ביצועים עודפים על פני השווקים המתעוררים ואירופה (במונחים דולריים).

יותר מ־20 קרנות נאמנות ישראליות חשופות במידה כלשהי ליפן - מתוכן 12 קרנות המנהלות יחד כ־700 מיליון שקל, ומחזיקות כל אחת יותר מ־4% בנכסים או במדדים יפניים (ראו טבלה). חלק מהקרנות הללו הן קרנות מנייתיות גלובליות, ואפילו קרנות סולידיות בתבנית 85/15, כך שייתכן כי המשקיעים בהן כלל אינם מודעים לחשיפתם ליפן.

 

פסגות: שלוש קרנות עם חשיפה גבוהה

מניתוח מורנינגסטאר עולה כי בית ההשקעות המנהל את מספר הקרנות הגדול ביותר עם חשיפה ליפן, הנו פסגות. נכון לסוף נובמבר 2010, שבע קרנות של פסגות השקיעו ביפן יותר מ־1% מתיק הנכסים, ושלוש מתוכן - פסגות יפן, פסגות מניות חו"ל ופסגות גלוב - היו חשופות ליפן בשיעורים של כ־91%, 40% ו־34% בהתאמה.

בקרן פסגות מניות חו"ל, 27 מתוך כ־55 מניות בתיק הן מניות יפניות, המוחזקות בשיעורים נמוכים יחסית. האחזקה היפנית הגדולה ביותר היא בתאגיד מוצרי האלקטרוניקה NEC - כ־2.8%.

פסגות חו"ל מחזיקה בחשיפה של 40% ליפן, בעוד שמשקלה של יפן במדד MSCI של המדינות המפותחות הוא 8.6% בלבד.

בקרן פסגות 85/15, כשליש מהרכיב המנייתי (הווה אומר מתוך ה־15%) מושקע ביפן באמצעות קרן הסל הפופולרית iShares MSCI Japan, וקרן Japan Smaller Cap Fund.

בפסגות מסבירים כי השוק היפני מציע תמחור זול, עם מכפיל הון נמוך בהשוואה לארה"ב, לאירופה ולשווקים המתעוררים, ומציג פוטנציאל לתיקון משמעותי לאחר ביצועי חסר משמעותיים לאורך שנים.

פסגות מציינת גם את הריבית הנמוכה במדינה, שאינה צפויה לעלות, ואת היצוא הדומיננטי שנהנה מהפריחה הכלכלית באסיה, ובסין בפרט.

האנליסטים אופטימיים

כעת נשאלת השאלה לגבי יכולתה של יפן להתגבר על הטרגדיה של הימים האחרונים. אנליסטים וכלכלנים רבים מבטאים אופטימיות לגבי אפשרויות הצמיחה הגלומות בתהליך השיקום, שככל הנראה יהיה ארוך מאוד. מצד שני, רבים חוששים מהמשך העלייה בשער הין, משחיקה בתחרותיות היצוא ומהתחפרות הצרכן היפני, שעשוי להימנע מהוצאות מיותרות "עד יחלוף זעם".

קובי שגב, מנכ"ל יובנק קרנות נאמנות, המנהל את "יובנק חשיפה ליפן ניקיי 225", קרן החשופה ב־100% למדד ניקיי באמצעות חוזים עתידיים (ובנטרול שערי מטבע), נמצא מטבע הדברים בצד האופטימי.

"עצוב להגיד, אבל ייתכן שדווקא הצונאמי יוציא את יפן מקיפאון של 20 שנה", אומר שגב. "אנו מאמינים כי בטווח הארוך יותר הין היפני ייחלש, מה שיתרום לצמיחה מחודשת של הכלכלה. לדעתנו, יש כאן הזדמנות".

השורה התחתונה: זרימת הכספים לשוק היפני התחזקה בחודשים שלפני רעידת האדמה, ואנליסטים רבים אף מצפים שהצונאמי יעורר את השוק המקומי. בניגוד למצופה, המשקיעים המקומיים חשופים ליפן לא רק בקרנות ייעודיות, אלא גם בקרנות כלליות ואפילו בקרנות סולידיות.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות