אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכירי שוק ההון מביטים על הצונאמי: "לא סוף העולם, אירוע נקודתי שיוצר הזדמנויות" צילום: אי פי אי

בכירי שוק ההון מביטים על הצונאמי: "לא סוף העולם, אירוע נקודתי שיוצר הזדמנויות"

הבורסה בטוקיו שקרסה אתמול ביותר מ־10% סחפה גם את תל אביב שירדה בתחילת היום ב־3%. בהמשך התמתנה הירידה ל־1%. גילעד אלטשולר: "השוק המקומי לא ערוך לאירוע נקודתי כפי שקרה ביפן. במקרה של אסון, אוי ואבוי מה יישאר מכספי הפנסיה של הישראלים"

16.03.2011, 07:03 | כתבי כלכליסט

גל הצונאמי היפני שריסק אתמול את מדד הניקיי ב־10.5% לא פסח על שאר העולם: בורסות אירופה  צנחו בעד 4% וגם הבורסה בתל אביב  הגיבה בתחילת היום בבהלה שהתבטאה בירידות חדות של כ־3% בממוצע. לקראת סוף היום התמתנו הירידות והמדדים המובילים איבדו אתמול כ־1%, במחזור מסחר ער שהסתכם בכ־2.7 מיליארד שקל.

מדד ת"א־25 ירד ב־0.9% ומדד ת"א־100 ירד ב־1%. ירידות חדות יותר נרשמו במניות החברות הקטנות ומדד יתר ת"א נפל ב־3.3%. גם בשוק האג"ח הקונצרני נרשמו ירידות, כאשר מדד תל בונד־20 ירד ב־0.2% ומדד תל בונד־40 איבד 0.4%. מנגד, האג"ח הממשלתיות השקליות לטווח הארוך זינקו ב־0.3%.

המשבר היפני הגיע לתל אביב לאחר כמעט חודשיים שבהם נמצאת הבורסה המקומית במגמה שלילית - אשר החלה עם ההתקוממויות בתוניסיה ואחר כך במצרים. מתחילת השנה ועד אתמול איבד מדד ת"א־100 כ־7% מערכו וחזר לרמתו מלפני 12 חודשים. העובדה שהבורסה באחד העם חוותה ירידות שערים עוד לפני האסון ביפן יכולה להסביר באופן חלקי מדוע היא הגיבה אתמול במתינות יחסית.

בכירי שוק ההון המקומי התקשו אתמול להעריך לאן מועדות פני השווקים. רובם סבורים כי עומק המשבר תלוי במידה רבה באופן שבו יסתיימו האירועים בכורים הגרעיניים ביפן. כך או כך, גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "המסקנה המרכזית שאנחנו צריכים להסיק מהאירוע ביפן היא שעלינו לגוון את תיקי ההשקעות - ולהשקיע גם מעבר לים. השוק הפיננסי המקומי לא ערוך לאירוע נקודתי כפי שקרה ביפן, וצריך לזכור שגם אצלנו יכולות להתרחש הפתעות. 90% מהנכסים של הישראלים מושקעים בארץ, ובמקרה של אסון, אוי ואבוי מה יישאר מכספי הפנסיה של הישראלים".

ירון צ'רנוביץ, מנהל השקעות כספי העמיתים בחברת הביטוח הפניקס, פתח בנימה זהירה ואמר כי "האסון טרם נגמר", אך הוסיף ש"בהנחה שממדי הנזק לא יגדלו, אני חושב שהשווקים יירגעו כי החלק של יפן בכלכלה העולמית אינו גדול. אין ספק שביפן תתחולל צמיחה מואצת - לפחות בשלב שיקום ההריסות וההצטיידות מחדש - ולכן ייווצרו הזדמנויות בשוק ההון היפני, שכבר ירד בכ־20%. להערכתי, הפאניקה מוגזמת וקיימות הזדמנויות גם במניות הישראליות".

גילי כהן, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, אמר אתמול כי "כפי שזה נראה כרגע, הפגיעה בכלכלת העולם תהיה זמנית ולא תשנה את מגמת ההתאוששות של המשק האמריקאי. אבל מכיוון שמדובר בשוק מניות שנתון תחת השפעה רבה של גורמים פסיכולוגיים, קשה להעריך כיצד הוא יגיב. תחושת הבטן שלי אומרת כי האירוע שהתחולל ביפן ישמש הזדמנות להגדלת הרכיב המניייתי, אבל קשה לדעת איפה הסיפור הזה ייעצר. גם יפן יכולה להיות הזדמנות השקעה אבל צריך להעריך קודם כל את מידת הנזק שנגרם שם".

"נזק אינו דבר טוב"

יוני טל, מנהל ההשקעות הראשי במנורה מבטחים, פסימי יותר: "זה נכון שישנה אווירה של עשייה והזרמה של כסף שמעלה את התוצר והצמיחה, אבל זה עדיין מוזר לבוא ולומר על נזק בסדר גודל שכזה, שיכול להגיע ל־300 מיליארד דולר, שזה דבר טוב. אם לא יהיה אסון גרעיני, הדברים יירגעו בסופו של דבר. בכל מקרה, צריך לזכור שהאירוע ביפן מגיע אחרי שבשנה האחרונה חלה עלייה גדולה בשווקים הזרים, במקביל לחוסר השקט במזרח תיכון ולבעיית החוב באירופה שעדיין לא נפתרה. אמנם רמת המחירים הנוכחית נוחה וקיימת פרמיית סיכון גבוהה לאג"ח בדירוג נמוך, אבל צריך כמובן לקחת בחשבון שרמות הסיכון עלו".

תמיר פורת, המשמש מנהל אגף נכסים ומחקר וסמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים: "אם עד אתמול או שלשום רווחה התחושה שהשווקים מושפעים מרעידת האדמה או מהצונאמי, הרי שהחשש כרגע נובע מאפשרות של אסון גרעיני שהוא אופרה אחרת לגמרי. אירוע גרעיני עלול להשפיע ברדיוסים גדולים הרבה יותר. מדד הפחד, למשל, נמצא בימים אלו ברמות גבוהות מאוד מאחר שלכלכלנים קשה לכמת את הנזק שעלול להיגרם ליפן ולשאר העולם.

"אף שנתוני המאקרו והמיקרו בישראל טובים", ממשיך פורת, "הבורסה בתל אביב היא חלק מהעולם הגלובלי הפיננסי, והברומטר שנקרא 'בורסה' הוא התנודתי ביותר. הוא אינו אוהב אי־ודאות והיום אנחנו נמצאים בתקופה של אי־ודאות גבוהה מאוד. אם מדובר באירוע נקודתי ולא בתחילתו של מחזור כלכלי שלילי, אז תהיה התאוששות גדולה. אמנם לא מעט אנליסטים מעריכים היום כי בטווח של שני הרבעונים הקרובים נראה פגיעה בכלכלת יפן, אבל צריך להבין שהכלכלה הזו היתה מורדמת ולא מן הנמנע שדווקא האסון יוביל להתעוררות גדולה".

אז ממה נובע החשש?

פורת: "מהתגלגלות למשבר אנרגיה בכל רחבי העולם המערבי המשתמש בכורים גרעיניים. השווקים היום נוטים לגלם תרחישים מסוכנים כמו אסון צ'רנוביל. עם זאת, עוד מוקדם להקטין את החשיפה למניות בתיקי ההשקעות, וצריך להמתין ולפעול בצורה מושכלת. גם בשוקי האג"ח ישנן הזדמנויות. אנחנו מעריכים שחלק מהגופים המוסדיים יחפשו הזדמנויות, ומאחר שיש להם מזומנים בקופה, לא מן הנמנע שהשווקים ירוויחו מכך בטווח הבינוני.

"בשורה התחתונה, חשוב לשמור על איפוק וקור רוח, להיות קשוב לחדשות ולהבין שהיום אנחנו נמצאים בעידן שבו הממשלות נחושות יותר ונמרצות יותר כשהן ניגשות לכבות שריפות פיננסיות. אין צורך לתזמן את השוק ולא לברוח לחוף מבטחים כי דפוס הפעולה הזה יכול להתברר כשגוי".

אמיר הסל, מנהל ההשקעות הראשי של הראל ביטוח, סבור כי "אירועים נקודתיים הם לא סוף - כי הבלתי צפוי תמיד יכול לקרות - יכול לנצל אירועים כמו הצונאמי ביפן. אנחנו מחפשים הזדמנויות נקודתיות. למשל, חברה העוסקת בתשתיות ביפן, אין ספק שהמניה שלה לא היתה צריכה לרדת אלא לעלות".

"הורדת סיכון רוחבית"

הדר אושרת, מנהל המסחר והמכירות בדויטשה בנק ישראל, מסביר כי "באופן כללי אנחנו רואים תהליכים של הורדת סיכון רוחבי בכל העולם, וזהו תהליך גורף, גלובלי ולא ספציפי לישראל. כאן עדיין לא רואים את המהלכים הללו במידה מובהקת, כי ישראל עדיין נתפסת כאפיק השקעה בטוח יחסית. בכל מקרה, יש להמשיך ולשמור על עיניים פקוחות לגבי מה שקורה בשווקים הגלובליים ולראות כיצד זה ישליך על השוק הישראלי". 

תגיות