אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשל מסתכן במרד צעירים נוסח המזה"ת צילום: בלומברג

הממשל מסתכן במרד צעירים נוסח המזה"ת

על כל 5 דולרים שמוציא הממשל האמריקאי על מבוגרים הוא מוציא דולר אחד בלבד על צעירים. הסיבה: הם עדיין לא יכולים להצביע

16.03.2011, 11:50 | פאריד זכאריה

כיום ידוע כי אחד המניעים המרכזיים מאחורי המשבר במזרח התיכון הוא התסכול של הצעירים. מדינות ערב לא הצליחו או לא רצו לספק מקומות עבודה, חינוך, הזדמנויות וזכויות עבור הצעירים, ולכן בסופו של דבר, הם מרדו. האם ארצות הברית יכולה ללמוד לקח כלשהו מהמצב? לא לקח ישיר: אין אנלוגיה בין הדיקטטורות של המזרח התיכון והדמוקרטיה האמריקאית. אך אם נשתמש בבעיות של הצעירים הערבים כדי להאיר על מצבם של צעירי אמריקה, נגלה שהתמונה המשתקפת עגומה למדי.

ההנחה היא שככל שמדינות מתעשרות, כך הן מקדישות יותר תשומת לב לדור הצעיר. לא זה המקרה בארצות הברית. הנתח של ההוצאות הממשלתיות על ילדים בתקציב התכווץ האמריקאי ב־30 השנים האחרונות.

ב־1960, כ־20% מהתקציב הפדרלי הוקצו לתוכניות שהיו מיועדות לבריאות, לפיתוח ולחינוך של צעירים אמריקאים מתחת לגיל 18. היום מדובר ב־10% והיד עוד נטויה.

לעומת זאת, ההוצאות על האוכלוסייה המבוגרת הרקיעו שחקים - השיעור שלהן בתקציב הוכפל באותה תקופת זמן. ההוצאות על הביטוח הלאומי והסיעודי לבדם מהווים קרוב ל־40% מהתקציב. בתוך עשור, צפוי האחוז הזה לעלות במידה ניכרת, כנראה לעד 50% מהתקציב.

יהיה האחוז המדויק אשר יהיה (ההגדרות של תוכניות המיועדות לצעירים ולמבוגרים משתנות), הוא עדיין מוביל למסקנה ברורה: הממשל הפדרלי מוציא בין 4 ל־5 דולרים על אנשים מבוגרים, על כל דולר שהיא מוציאה על ילדים.

מדוע זה קורה? אין דרך עדינה לומר זאת: הצעירים לא מצביעים ולא תורמים למפלגות, והמבוגרים עושים את שניהם באגרסיביות. המערכת הפוליטית שלנו מגיבה להצבעות ולכסף. למעשה, הפער בין מה שאנחנו מוציאים על המבוגרים ועל צעירים הוא נגזרת של בעיה רחבה יותר שמאיימת על העתיד הכלכלי של אמריקה. בחנו את הדיון הפוליטי שמתגבש בוושינגטון: אנחנו ממשיכים להימנע מהתמודדות עם תוכניות ההטבות הגדולות והמענקים המקומיים, כגון הורדת המס על הריבית על משכנתאות. הימנעות מהעלאות מסים, כמו מע"מ או מס על הדלק, היא בסבירות נמוכה.

במקום זאת, המחוקקים מציגים הצגה שלמה של קיצוץ התקציב על ידי הדגשת החסכונות בעוגה הקטנה בהרבה של ההוצאות המותרות: קיצוץ בחינוך תשתיות, מדעים ותוכניות אחרות מסוג זה. ההשפעה הישירה היא שארה"ב תמשיך לסבסד באופן ניכר את הצריכה ותפגע בהשקעות. מהלך זה הפוך ממה שההיסטוריה מלמדת אותנו שצריך לעשות כדי לייצר צמיחה כלכלית ארוכת טווח. הנשיא אובמה השמיע קריאה דומה להשקעות בנאום מצב האומה האחרון שלו. התקציב שלו מנסה לשמור, ואפילו להרחיב את ההוצאות בתחומי מפתח שיתרמו לצמיחה עתידית. אך הוא עומד מול מפלגה רפובליקנית שמקובעת במנטליות של קיצוץ תקציב, אך עם זאת מסרבת להציע קיצוצים בהטבות, ומעדיפה להשתמש בפטיש על פני אזמל. בינתיים, הקהילה העסקית מהמרת על העתיד שלה בצמיחה במדינות זרות.

 

הכותב הוא פרשן כלכלי ומנחה התוכנית "פאריד זכאריה GPS" ברשת CNN

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
2 ו3 , לא הבנתם את הכתבה
אל מדובר על תקציבים לילדים שאינם בעלי זכות הצבעה, אלא על תקציבים למשפחות צעירות שבארה"ב אין להן הרגלי הצבעה, ממעטים להיות חברים במפלגות ולהשתתף בכינוסי בחירות ופריימריס ולכן משפיעים הרבה פחות מהדור המבוגר ובמיוחד הפנסיונרים. יש לכך כמה סיבות: ראשית הזדקנות האוכלוסיה, בעיה שקיימת במדינות מערב רבות וגורמת מצב שבו האוכלוסיה המבוגרת איננה זניחה ביחס לאוכלוסיה הצעירה (כפי שמקובל במדינות מתפתחות ובישראל). הצעירים עסוקים בעבודה, קידום קריירה, טיפול בילדים ועוד ואין להם זמן וכח להשקיע בפוליטיקה. הפנסיונרים משועממים ומעבירים את זמנם לא פעם באסיפות פוליטיות. בנוס, גם הצעירים המשועממים, שקועים בפייסבוק ובכל מיני גאדגטים בעוד הפנסיונרים ממשיכים בהרגלים השינים ומגיעים לאסיפות בחירות. אבל אצלנו אין חשש לבעיה כזו, ממשלות ישראל לדורותיהן מזניחות את כל חלקי האוכלוסיה באופן שווה ודואגות רק לאליטה, הנבחרים, מערכת המשפט, התקשורת והפקידות הבכירה.
ראש יהודי  |  21.03.11
10.
הבעיה היא במדינת הרווחה ובשיטת הבריאות של ארה"ב
שיטת הבריאות בארה"ב היא בזבזנית הרבה יותר מאשר במדינות אחרות ולכן הממשלה מוציאה יותר על מבוגרים. מעבר לכך האמריקאים מגדילים יותר ויותר את הביטוח הלאומי - רעיון גרוע במיוחד שכן העלויות הבירוקרטיות היא ענקיות והתועלת מפוקפקת. לרוב האנשים יש פנסיה מספיקה וקצבת הזקנה לא נותנת להם הרבה. לאלה שאין פנסיה קצבת הזיקנה לא מספיקה ולא עשית עבורם כמעט כלום.
הפוגע  |  17.03.11
7.
מספר 5 חי בסרט, ישראל מעמסה על ארה"ב ועוד היום היו מוותרים עלינו.
אנחנו מוקד חיכוך ושנאה. כולם שונאים אותנו בעולם וגם בארה"ב לא חסר מי ששונא אותנו. אנחנו גורמים לעולם לשנוא את ארה"ב בגלל שהיא מגנה עלינו. האינטרסים של ארה"ב נשמרים יפה מאוד בכל פינה בגלובוס והם בטח לא צריכים אותנו. יש להם חברים טובים גם במזרח התיכון. אם נוותר על כספי הסיוע האמריקאי נעשה טוב בעיקר לישראל. 1 המדובר בגרושים מבחינת סכומים. 2 אחד הטיעונים הנפוצים בארה"ב שמשניאים את ישראל על הציבור הוא שארה"ב שותפה ל"פשעים" של ישראל על ידי המימון שלנו, אז אנחנו בשמחה נוותר על המיליארד וחצי דולר האלו ונהייה עצמאיים ונעזור לחברים הכי טובים שלנו להיות עצמאיים וחופשים לאהוד אותנו ללא אילוצים. 3 כל הכסף הזה הוא בעצם סיוע של ארה"ב לתעשיות הביטחון שלה. אנחנו מחוייבים לקנות בכסף הזה בתעשיות הבטחוניות של ארהב ובמחירים מפולפלים - כך שיוצא שהכסף הזה הוא בעצם מתנה של ארה"ב לתעשיה הבטחונית שלה והבונוס הוא שאנחנו מהווים לקוח שמביא לקוחות אחרים ושמשתמש בנשק הזה ומחזיר פידבק ושיפורים. יש עוד סיבות למה צריך לוותר על הסיוע אבל הסיבה הכי טובה היא שפשוט אנחנו יכולים בלי! אז לומר להם תודה ולשחרר אותם ואותנו מהעול ההדדי הזה.
דייב  |  16.03.11
לכל התגובות