אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קופות גמל: ילין לפידות מגדיל סיכון בגמל בצל המשבר

קופות גמל: ילין לפידות מגדיל סיכון בגמל בצל המשבר

המשבר במזרח התיכון גרם לקופות הגמל לרשום בפברואר תשואה ממוצעת של 0.2%. לפי המדד של קלי, הקופה של ילין לפידות הגדילה את היקף נכסי הסיכון ב־8% ורשמה תשואה חודשית של 0.3%. בראש הטבלה אקסלנס תגמולים שהגיעה לתשואה של 0.63%

17.03.2011, 07:10 | רחלי בינדמן

הצונאמי שהיכה ביפן וששטף את שוקי ההון בגל של חרדה הספיק לדחוק לקרן זווית את אירועי חודש פברואר הדרמטי. באותו חודש הגיעה לשיאה ההתקוממות העממית במצרים שהפילה את הנשיא חוסני מובארק.

הטלטלה שעברה על המזרח התיכון בחודש שעבר לא פסחה על הבורסה בתל אביב, ואם מישהו הספיק לשכוח זאת, ביצועי קופות הגמל יכולות לספק תזכורת ראויה: בחודש פברואר השיג הענף תשואה ממוצעת של 0.2% בלבד.

חודש פברואר התאפיין בירידות של מדדי המניות המובילים בישראל: מדד ת"א־100 איבד 1.1% ואילו מדד יתר ת"א רשם ירידה חדה יותר של 1.7%. זאת, בשעה שמדד איגרות החוב הממשלתיות הצמודות עלה ב־0.4%.

בחודש שעבר נמשכה מגמת ההתנתקות של שוק המניות המקומי מהשווקים המפותחים. לעומת הירידות של המדדים בתל אביב עלה מדד החברות האמריקאיות הגדולות, S&P 500, ב־3.3%.

ההשלכות של המגמות הללו ברורות: אותם משקיעים מוסדיים שהיתה להם חשיפה גבוהה יחסית לחו"ל או שהחשיפה שלהם לשוק המניות הישראלי היתה נמוכה יחסית, הם אלו שהשיגו תשואה עודפת. כך יצא שקופות הגמל של אקסלנס הצליחו להתברג בראש טבלת התשואות של פברואר. בצמרת הטבלה התמקמה קופת הגמל אקסלנס תמלוגים אשר רשמה בחודש שעבר תשואה של 0.63%. הקופה מחזיקה ברכיב מנייתי נמוך יחסית למתחרותיה, ובאחרונה היא ביצעה הסטת כספים לשוקי חו"ל.

ילין לפידות עקבית

גם החודש מפרסם "כלכליסט" את מודל הדירוג של הקופות בשיתוף עם קלי שוקי הון שחושף נתונים מפתיעים. כך, למשל, קרן ההשתלמות יהבית של הלמן־אלדובי מתברגת במקום האחרון עם תשואה שלילית של 0.2% - אף שהמודל של קלי מקטלג אותה תחת המסלול המאוזן, שהוא סולידי יותר מהמסלול האקטיבי מבחינת נכסי סיכון. אחת הסיבות לתשואה הנמוכה טמונה בעובדה שמידת החשיפה של יהבית להשקעות בחו"ל היתה נמוכה יחסית למתחרות שלה.

נתון מעניין נוסף מתגלה אצל קופות הגמל של ילין לפידות, שהיו המצטיינות של 2010. לפי מדד קלי, הקופות הללו מציגות את רמת העקביות הגבוהה ביותר - כלומר היכו את ממוצע התשואות יותר פעמים מהמתחרות. הפרט המעניין הוא שהיקף נכסי הסיכון של קופות הגמל של ילין לפידות דווקא עלה בעת האחרונה ב־8%. בפברואר רשמה קופת הגמל של ילין לפידות תשואה של 0.3%.

 

מגדל בולטת

מבין קרנות ההשתלמות רושמת מגדל השתלמות את התשואה החודשית הגבוהה ביותר, 0.8%. מדובר בקרן שבולטת גם בתשואות ארוכות הטווח: מבין הקרנות הגדולות, מגדל השתלמות מתברגת במקום השני (אחרי ילין לפידות) בתשואה המצטברת לשלוש שנים, עם תשואה של 29%.

לפי מדד קלי, קרן ההשתלמות של מגדל אף מציגה רמת עקביות גבוהה יחסית כאשר רמת הסיכון שלה מעט נמוכה מהממוצע.

בעתות שבהן השוק המקומי מציג תשואות חסר לעומת השווקים הזרים, בולטת מגדל לטובה בכל מוצרי ההשקעה ארוכי הטווח שלה - ובכלל זה הגמל, הפנסיה וביטוחי מנהלים. הסיבה לכך פשוטה: למגדל החשיפה הגבוהה ביותר להשקעות בחו"ל לעומת מתחרותיה הגדולות.

עומר קרייזל, מנהל ההשקעות של כספי העמיתים במגדל, מנסה להסביר את הביצועים העודפים של הקרן בחודש האחרון: "ישנן שתי נקודות מרכזיות ששיחקו לטובתנו בפברואר. האחת היא שכבר ב־2010 הגדלנו את רכיב האג"ח בחו"ל כי זיהינו שם הזדמנויות. הנקודה השנייה היא שאנחנו מחזיקים בשיעור גבוה יחסית של מניות זרות לעומת המתחרים וייתכן שכאן טמון ההבדל: האפיק שירד הכי הרבה בפברואר היה האפיק המנייתי המקומי. מעבר לכך ביצענו התאמות בתמהיל המניות בעקבות האירועים הגיאו־פוליטיים".

האם יש לכם חשיפה לשוק היפני?

"אם מישהו משקיע בחו"ל בלי שיש לו חשיפה כלשהי ליפן, הוא לוקח על עצמו סיכון גדול מאוד לעומת הבנצ'מרק, כי יפן מהווה כ־9% ממדד MSCI העולמי, ואי אפשר שלא להיות חשוף אליה".

"לוב היא שולית"

האם קיימת הצדקה לירידות החדות על רקע האירועים במזרח התיכון?

"הפחד בשווקים גרם לעצבנות. מדובר בעיקר במשקיעים מקרב הציבור שקודם כל מוכרים ואחרי זה שואלים 'למה'. דווקא אנחנו, בתור גופים מוסדיים שמשקיעים לטווח ארוך, רואים במשברים הללו הזדמנויות השקעה. באופן עקרוני, כשאנחנו באים להסתכל על 2011 - גם במנותק מהאירועים ביפן - עלינו לבחון שלוש סוגיות מרכזיות שמרחפות מעל השווקים: האחת קשורה לסין, השנייה לארה"ב והשלישית לאירופה.

"בסין, הממשלה פועלת לרסן את הצמיחה ומצד שני, ישנם לחצים לייסוף היואן; בארה"ב קיימת תוכנית ההקלה הכמותית שתציף את השווקים בכסף ושעלולה לגרום לאינפלציה; ובגוש היורו קיים כמובן משבר החוב. מדובר בשלוש דילמות שהאסון ביפן והאירועים הגיאו־פוליטיים במזרח התיכון דחקו לשוליים. אז עם כל הכבוד לבעיות תפוקת הנפט בלוב, מדובר במדינה שמספקת לכלכלה העולמית שיעור שולי מתפוקת הנפט".

כיצד יתגלגל המשבר היפני?

"כרגע השווקים מונעים מאפקט הפחד וקשה עדיין לחזות את ההשלכות של המשבר ביפן. אני מעריך שבעוד שבוע הכותרות על יפן קצת יירגעו. נוסף על כך, צריך לזכור שמתפרסמים במקביל נתוני מאקרו טובים בארה"ב כמו הירידה בשיעור האבטלה והמשך העלייה במדד אמון הצרכנים. לכן, ישנם בהחלט גורמים חיוביים שתומכים בשוק האמריקאי ולא נכון לומר שהכל רע. בתור משקיעים ארוכי טווח, אנחנו מתנהלים מעל למשברים ויכול להיות שלטווח הארוך נוצרות הזדמנויות השקעה. בכל מקרה, הסיבות שבגללן אקנה או לא אקנה מניות אינן סנטימנטליות".

השורה התחתונה: המשבר במזרח התיכון וחילופי השלטון במצרים שיחקו לידיהם של המוסדיים שהסיטו כספים לחו"ל. מגדל, שחשופה יותר מהמתחרות לני"ע זרים, רשמה בפברואר הישגים באפיקי החיסכון ארוך הטווח.

תגיות