אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממליצים על שוק המניות ומתעלמים מהסיכונים

ממליצים על שוק המניות ומתעלמים מהסיכונים

למרות ההמלצות של בתי ההשקעות כדאי לזכור כי האירועים הגלובליים שמתרחשים בימים אלה מגבירים את אי-הוודאות בשוקי ההון ומאיימים על יציבות הבורסות בכל העולם

18.03.2011, 08:35 | ד"ר גלי אינגבר

בימים האחרונים פורסמו בעיתונות הכלכלית המלצות של מנהלי בתי השקעות ושל יועצי השקעות שקוראים לציבור "לנצל את הירידות שהיו באחרונה בבורסה ולהגדיל את ההשקעות במניות". המלצות אלה מעידות על כשל-שוק מובהק בתחום הייעוץ שניתן לציבור הרחב בשוק ההון.

האירועים הגלובליים שמתרחשים בימים אלה מגבירים את אי-הוודאות בשוקי ההון ומאיימים על יציבות הבורסות בכל העולם: הדליפה בכור הגרעיני ביפן שעלולה לגרום לאסון אקולוגי; מלחמת ההישרדות של קדאפי ואיומי המעצמות להתערב במרחץ הדמים שמתחולל בלוב; המהומות שעדיין לא שככו במצרים, בחריין, תימן וטוניס; והסכנה להתלקחות מהומות בסעודיה בעלת רזרבות הנפט הגדולות בעולם.

במצב שכזה, דרוש "מבוגר-אחראי" שיסביר לציבור המשקיעים את הסיכונים הרבים שכרוכים בהשקעה בשוק המניות. סגירת הכורים הגרעיניים שמספקים חשמל ביפן עלולה להגביר את הביקושים של יפן לנפט. כל התפתחות שלילית בסעודיה, עלולה לשבש את הספקת הנפט העולמית. במצבים שכאלה, התייקרות נוספת של הנפט ל-150 דולר החבית ואף יותר עלולה להיות רק שאלה של זמן. כל עלייה נוספת במחירי הנפט עלולה לפגוע קשות בכלכלה העולמית ולהחזיר את שוק המניות לשפל שממנו הוא נחלץ בעור שיניו רק לפני כשנה.

בתורת המימון נהוג להבחין בין החוסך הרגיל שהוא ביסודו שונא-סיכון מובהק, לבין הספקולנט שמוכן להמר על כספו תוך התעלמות מהסיכונים שכרוכים בכך. רוב המשקיעים בשוק ההון הם שונאי סיכון. מדובר באנשים עובדים, המפרנסים את משפחותיהם וחוסכים כסף כדי שישמש אותם ביום סגריר או בעת פרישה לגמלאות. משקיעים אלה לא רוצים ולא רשאים לסכן את חסכונותיהם בספקולציות בשוק המניות.

אותם בתי השקעות ויועצים שממליצים לציבור להגדיל דווקא בימים אלה את השקעתו בשוק המניות, לא לוקחים בחשבון את שנאת הסיכון של הציבור, והם מתייחסים לחוסכים הקטנים כאל ספקולנטים לכל דבר. החוסכים מצדם, מושפעים מהכותרות בעיתונים ומהמלצות של "מומחים יודעי דבר", והם מבצעים השקעות שאינן עולות בקנה אחד עם רמות הסיכון שמתאימות להם.

הסיבה להתנהגות חסרת האחריות של אותם "מומחים" היא פשוטה: ככל שהציבור ירכוש יותר מניות, עמלות הקנייה והמכירה של בתי ההשקעות שלהם יגדלו. הסיכונים לעומת זאת יוטלו במלואם על כתפיהם הצרות של החוסכים שיתפתו לעצות האחיתופל שניתנות להם בחוסר אחריות משווע.

די אם אצטט כמה מהכותרות וההמלצות שפורסמו בימים האחרונים כדי להמחיש את התעלמות המומחים משנאת-הסיכון של החוסכים הקטנים:

  •  "התיקון הנוכחי מהווה הזדמנות קנייה. העלייה במחירי הנפט היא אירוע זמני".
  • "שוק המניות יניב השנה תשואה של 10%-20%".
  • "הסנטימנט השלילי שדבק בשוק המקומי החודש הביא את מחירי המניות לרמה אטרקטיבית".

המלצות מסוג זה הן לגיטימיות בהחלט כאשר הן מופנות ישירות לבעלי הון ולמשקיעים גדולים, שיכולים להרשות לעצמם להמר על חלק מכספם ולסכן אותו בסיכון מחושב. הן גם לגיטימיות כאשר הן מופנות לספקולנטים אוהבי סיכון שנהנים מעצם ההתרגשות שבביצוע השקעות מסוכנות. אצל משקיעים מסוג זה התועלת (ההנאה) שהם מפיקים מהסיכוי לגריפת רווחים, גבוהה מהנזק שההפסדים יכולים לגרום להם.

אולם כאשר ההמלצות הללו מופנות לציבור הרחב שקורא את העיתונות הכלכלית, ללא הדגשה מספקת של הסיכונים שכרוכים בימים אלה בשוק המניות, הרי שהלגיטמיות שלהן מוטלת בספק.

חשוב לחזור ולהדגיש בפני כל מי ששוקל בימים אלה להגדיל את השקעותיו בשוק המניות, כי פרט לאיומים הגיאופוליטיים שצוינו לעיל, קיימים גם איומים כלכליים לא מבוטלים שעלולים לגרום לירידות שערים בבורסה. מצד אחד משבר החובות ביוון, פורטוגל אירלנד וספרד שעדיין לא נפתר, ומצד שני האבטלה הגבוהה יחד עם השפל בשוק הנדל"ן בארה"ב שמונעים את התאוששות המשק האמריקני מההאטה שפוקדת אותו.

הכותבת היא מומחית לחשבונאות ומימון, מביה"ס למינהל עסקים של המסלול האקדמי המכללה למינהל

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
הגיע הזמן לנהל לבד את תיקי ההשקעות שלנו
הציבור מטומטם - לכן הציבור משלם. בתי ההשקעות רק יודעים לגרוף עמלות ולקחת מאיתנו עוד ועוד כספים. הגיע הזמן שכולנו נסיק את המסקנות. להוציא את הכספים מבתי ההשקעות ומהיועצים למיניהם ולהתחיל לנהל לבד את ההשקעות. זה לא מסובך !!
שאלתיאל , רמת השרון  |  20.03.11
11.
הפראיירים לא מתים - רק מתחלפים
צודק מגיב 9. רק בימים האחרונים פורסם על קבוצה של יועצי השקעות בכלל-פיננסים שקיבלו מיליוני שקלים כבונוסים על הרווחים הגבוהים שהם הביאו לכלל-פיננסים על חשבוננו - המשקיעים הקטנים. מאיתנו הם גובים יותר עמלות והם חוגגים על מיליוני שקלים.
נרו יאיר , ירושל  |  19.03.11
10.
מי שרוצה לעשות כסף - שילך לעבוד!
מעם של סוחרים הפכנו לעם של ספקולנטים. מי שרוצה לעשות כסף שילך לעבוד ולא יחפש ניסים ונפלאות בבורסה. ביל גייטס עשה את כספו מעבודה ולא מבורסה. כך גם סטף וורטהיימר מישקר-נהריה, יצחק תשובה מדלק, דן פרופר מאסם, גיל שוויד מצ'ק פוינט, אלי הורוביץ מטבע ורבים רבים אחרים. בבורסה רק מעטים עשו כסף של ממש. הרוב הרוויחו "על הנייר" ובסופו של יום הכל ירד לטמיון באחת ממפולות הבורסה.
חוני המעגל , השרון  |  19.03.11
לכל התגובות