אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
11% מהכורים בעולם נמצאים באזורי סיכון לרעידת אדמה צילום: אי פי איי

11% מהכורים בעולם נמצאים באזורי סיכון לרעידת אדמה

בדיקה שערך "הוול סטריט ג'ורנל" מגלה כי 48 מתוך 400 הכורים הגרעיניים בעולם ממוקמים באזורי סיכון ובקרבת חופים, מה שחושף אותם גם לצונאמי. הרוב ממוקמים ביפן ובטייוואן

19.03.2011, 20:23 | סוכנויות הידיעות

עשרות כורים גרעיניים ברחבי העולם פזורים באזורים מועדים לרעידות אדמה, מתוכם 14 כורים באזורים בעלי רמת סיכון גבוהה ביותר — כך עולה מבדיקה שנערכה עבור "הוול סטריט ג'ורנל". מהבדיקה עולה כי מרבית הכורים המפוזרים באזורים בעלי רמת הסיכון הגבוהה נמצאים ביפן ובטייוואן — שתי מדינות שבחרו במודע בסיכון של אנרגיה גרעינית על פני אנרגיה רגילה לאור המחסור שלהן באוצרות טבע ומתוך חוסר הרצון להיות תלויות באספקה חיצונית של אנרגיה.

לאור המתרחש בכור בפוקושימה, נדרשות שתי המדינות להעריך מחדש את תחשיב הסיכונים שלהן. סקר שנערך בטייוואן ביום שני שעבר — שלושה ימים אחרי רעידת האדמה ביפן — מצא כי 55% מהנשאלים הביעו חוסר ביטחון בבטיחות הכורים בארצם. לצורך הבדיקה, השתמש "הוול סטריט ג'ורנל" במידע שמפרסמת ההתאחדות הגרעינית העולמית, שמושבה בלונדון, ובחן את מיקומיהם של 400 כורים קיימים ועוד 100 בתהליכי בנייה.

וכך, הבדיקה העלתה כי 48 כורים (11% מסך הכורים הפועלים) נמצאים באזורים בעלי פוטנציאל לרעידת אדמה בעוצמה בינונית. 14 כורים מתוכם (3%) נמצאים באזורים בעלי סיכון גבוה מאוד לרעידות אדמה — עשרה מהם ממוקמים בקרבת קווי חוף, מה שחושף אותם בו־זמנית לסיכונים של רעידת אדמה וגלי צונאמי. עשרה מהכורים בסיכון הגבוה מפוזרים ביפן ובטייוואן, כאשר שניים נוספים נמצאים בארצות הברית, אחד בסלובניה ואחד בארמניה.

תעשיית הגרעין טוענת כי הכורים המדוברים נבנו באופן שמכין אותם להתמודד גם עם רעידת האדמה העוצמתית ביותר, ונותנת כראיה דווקא את הכור בפוקושימה, ששרד ככל הנראה את רעידת האדמה עצמה, אך ניזוק מהצונאמי ומההרס שהגיע אחריה. "יש אחוזי בטיחות שוליים נרחבים בכורים", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" טום קאופמן, דובר מטעם המכון האמריקאי לאנרגיה גרעינית.

מתוך 100 הכורים הגרעיניים הפזורים ברחבי ארה"ב, רק השניים הממוקמים בקניון דיאבלו בקליפורניה נמצאים באזור בעל רמת סיכון גבוהה לרעידת אדמה. כור נוסף באזור נסגר ב־1976 על רקע חששות בטיחותיות, אך עדיין מאוחסנת שם אנרגיה גרעינית שנותרה. מפעילי הכורים הללו טענו כי הם נבנו באופן שיכול להתמודד עם רעידת אדמה בעוצמה של עד 7.5 בסולם ריכטר.

לדברי "הוול סטריט ג'ורנל", המדענים שבונים את הכורים מעריכים פעמים רבות באופן שגוי את העוצמה הפוטנציאלית של רעידות אדמה שעלולות לפגוע בו. דוגמה לכך היא הכור בדאיצ'י, שנפגע ברעידת האדמה ביפן ותוכנן לעמוד ברעידת אדמה בעוצמה נמוכה פי עשרה מזו שאכן פגעה בו. גם הכור בקשיוואזאקי־קאריווה נפגע ב־2007 ברעידת אדמה בעוצמה גבוהה בהרבה מזו שהוא יועד להתמודד איתה.

"האסון הגרעיני שהמצדדים באנרגיה גרעינית אומרים שלעולם לא יתרחש כבר ממש קרוב אלינו", טענה קבוצה מטוקיו המתנגדת לאנרגיה גרעינית. ויכוח דומה לזה מתנהל בטייוואן, שבה מפוזרים ארבעה כורים באזורים בעלי רמת סיכון גבוהה, ועוד שניים נבנים ליד ריכוזי ערים צפופים בטאיפיי ובניו טאיפיי. הבעיה היא שמומחים טוענים שיהיה קשה ליפנים ולטייוואנים לצמצם את השימוש שהם עושים במפעלים גרעיניים, שכן הדבר יאלץ אותם להפוך תלויים גם בייבוא אנרגיה, בנוסף לסחורות הרבות האחרות שהםן מייבאים.

הצד המרגיע הוא שהבדיקה העלתה שהרוב המכריע של מדינות בעולם בנו את הכורים שלהן במודע באזורים בעלי סיכון אפסי של רעידת אדמה. כעת נותר רק לקוות שהתסריטים השחורים לא יתממשו, אולם אם לשפוט מהמתרחש ביפן — אסור להיות שאננים.

תגיות